Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu
Novembertől életbe lépnek az új energiatanúsítvány szabályok – mutatjuk, mi változik
2023. 10. 30.

Az épületek energiaigényének csökkentése, átláthatóbb tanúsítvány létrehozása céljából a kormány új alapokra helyezi az épületenergetikai szabályozást: 2023. november 1-től új energiatanúsítvány szabályok lépnek életbe. Megnéztük, mi változik a lakásvásárlók, eladók, bérbeadók és bérlők számára.

Tovább
CSOK Plusz gyorstalpaló – minden eddig ismert részlet egy helyen
2023. 10. 29.

A városi CSOK helyébe 2024-től a CSOK Plusz lép, a héten bejelentett kedvezményes, fix 3 százalékos új CSOK + hitel kapcsán a Bankmonitor szakértői egy helyen gyűjtötték össze a mai napig napvilágot látott részletszabályokat és feltételeket. Zárkózz fel kedvenc feketéd társaságában a legfrissebb családtámogatási hírekből!

Tovább
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
2023. 10. 27.

Azzal, hogy a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukció a Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz, elképesztő erős támogatás jöhet létre, különösen akkor, ha valaki ezeket még a Babaváró hitellel is kombinálja.

Tovább
Van aki még 50 millió Ft CSOK Plusz mellett is rosszabbul jár jövőre?!
2023. 10. 26.

Robbant tegnap a hír, akár 50 millió forint támogatott CSOK Plusz hitelt kaphatnak jövőre a városokban lakásvásárlást tervező családok. A kedvezményes 3%-os kamat mellett másik nagy előny, hogy a születendő gyermekek után jelentős tartozáselengedés is járhat. De tényleg az összes nagycsaládosnak érdemes 2024-ig várnia célja megvalósításával?

Tovább
Itt vannak az Új városi CSOK, a CSOK Plusz részletei
2023. 10. 26.

233 ezer család vette igénybe a 2015-ös indulás óta a CSOK-ot, a költségvetés számukra összességében 754 milliárd forintot fizetett ki. A városi CSOK iránt azonban megcsappant a kereslet, köszönhetően a magas hitelkamatoknak és ingatlanáraknak. Ezért a Kormány átalakítja a rendszert, és 2024-től elindítja az új városi CSOK-ot, ami az 5 ezer főnél nagyobb településeken lesz elérhető. Fontos, hogy a CSOK Plusz meglévő gyerekre nem lesz igényelhető, így aki ilyet igényelne, annak időben kell lépnie. Mivel a CSOK Plusz kizárólag vállalt gyerekre lesz elérhető, csak házasok lesznek jogosultak rá.

Tovább
2009 óta nem zuhantak így az ingatlanárak
2023. 10. 04.

2009 óta nem zuhantak így az ingatlanárak

Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Tovább
Ellentétes hatást válthat ki az ingatlanpiacon már idén a városi csok eltörlése
2023. 06. 28.

A kormány múlt heti bejelentésének értelmében 2024. január elsejétől alapjaiban változik meg a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény konstrukciója. Juhász Attila, az Építőipari Vállalkozók Építőipari Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának az elnöke, valamint az Új Ház Zrt. igazgatóságának elnöke arról beszélt, a módosításnak már idén érezhető pozitív és negatív hatása is lehet az ingatlanpiacon. A szakértő szerint év végéig sokan fogják igénybe venni a jelenlegi konstrukciók mellett a családtámogatásokat, ugyanakkor a lakáscélú beruházások leállhatnak, mert a befektetők kivárásra játszhatnak. Mint mondta, a problémára az jelenthetne megoldást, ha mihamarabb közzétennék a városi csokot leváltó új támogatási forma részletszabályait, vagy legalább napvilágot látnának az ezzel kapcsolatos kormányzati elképzelések.

Tovább
Fájhat a lakáseladók feje a CSOK módosítása miatt
2023. 06. 27.

Jelentős változásokat hozhat az ingatlanpiacon a CSOK és a babaváró szabályainak változása. A szakértők szerint a jelenleg érvényben lévő rendszert is lehetett volna módosítani ahhoz, hogy spóroljon az állam, nem kellett volna kivonni a nagytelepüléseken élőket.

Tovább
Beteljesült az ingatlanpiaci jóslat
2023. 04. 28.

A lakáspiac visszaigazolta, amit a kereslet és a kínálat alakulásából ár korábban sejteni lehetett, hivatalosan is megindult a lakásárak csökkenése.

Tovább
Ingatlanok adózása: záródnak a kiskapuk, dupla illeték is felmerülhet
2023. 02. 20.

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.

Tovább
Januárban jelenhetnek meg az ingatlanpiacon a pánikszerű eladások – jósolja az ingatlanszakértő
2022. 12. 15.

Az Ingatlan.com szakértője szerint már most is egyre többen próbálnak megszabadulni a házuktól, de az igazi felbolydulás csak a második, harmadik hatalmas rezsiszámla után jöhet.

Tovább
Szinte senkinek sem kellenek a használt lakások, kipukkant az ingatlanlufi
2022. 11. 17.

Tíz év konjunktúra után körvonalazódik a fordulat az ingatlanpiacon; keresleti és kínálati oldalról is láthatók a szűkülés jelei az MNB szerint. A rosszul szigetelt ingatlanok ára csökken, így kettészakad a piac, hisz vannak rendezettek is a kínálatban.

Tovább
Októberben tovább bővült az ingatlankínálat
2022. 11. 02.

Továbbra is ellentétes irányba halad az országos lakáspiac két oldala, októberben az ingatlankínálat szerény növekedésével párhuzamosan a kereslet mérséklődött – derül ki az októberi kereslet-kínálati összesítőnkből, amely azt is bemutatja hogyan alakult a kereslet az egyes megyékben és a fővárosban.

Tovább
Mit tesz a lakásárakkal a csúcsra futó infláció?
2022. 10. 13.

Az infláció évtizedes rekordszintekre gyorsult, szeptemberben már 20 százalék fölé került az éves mutató. Pusztán az emelkedő árak alapján viszont nem kell a lakásárak emelkedésére számítani. Azok a bérek növekedésével párhuzamosan mozogtak az elmúlt években. Másrészt a magasabb árak miatt növekvő mindennapi kiadások közvetve az esetleges lakásdrágulást is tompítják – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az infláció, a lakásárak és a nettó átlagbérek utóbbi években látott alakulását vizsgálta.

Tovább
Megkezdődött a “szétválás” a lakáspiacon – sokan szabadulnának a házaktól
2022. 10. 03.

Kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

Tovább
Megkezdődött a “szétválás” a lakáspiacon – sokan szabadulnának a házaktól
2022. 10. 03.

Kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

Tovább
Változás szelét érezte a lakáspiac 2022 augusztusában
2022. 09. 01.

Bővülő kínálattal és mérséklődő kereslettel zárta a lakáspiac 2022 augusztusában, ami a változás szelét jelentheti.

 

Tovább
Rezsiváltozás: így reagált a lakáspiac
2022. 08. 09.

A lassulás első jelei láthatóak a használt lakások piacán, amelyen egyelőre nem okozott felfordulást a rezsiváltozás – derül ki legfrissebb elemzésünkből, amely több mint 200 ezer ingatlan kínálati adatai alapján bemutatja, hogy az új rezsiszabályok előzetes bejelentése előtti és utáni három hétben hogyan változott a kereslet és a kínálat. Az összefoglalóból az is kiderül, hogyan alakultak a panel- téglaépítésű lakások és családi házak átlagos négyzetméterárai.

Tovább
Nőtt a kínálat és az értékesítési idő 2022 júliusában
2022. 08. 01.

Folytatódott a kínálatbővülés a lakáspiacon, közben az értékesítési idő – a községeket kivéve – nőtt, a kereslet pedig minimálisan csökkent – derül ki legfrissebb elemzésünkből, amely bemutatja a kereslet és kínálat júliusi alakulását.

Tovább
A lakáseladók már a vevőknél is többet tesznek az adásvételekért
2022. 06. 20.

A lakóingatlant kereső vásárlók és az eladók hozzáállása is változott az utóbbi hónapokban, a kínálat pedig szerény bővülést mutat – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely 450 ezer ingatlanhirdetés adatai alapján mutatja be a lakáspiaci kereslet-kínálat változását.

 

Tovább
Dráguló lakáshitelek, csökkenő eladási kedv
2022. 04. 29.

Visszaveti a lakáseladási kedvet a lakáshitelek drágulása. Ez annak köszönhető, hogy a lakosság több mint 90 százaléka saját lakásában él. Ha kevesebben költöznek tovább és csökken a vevők száma, akkor ezzel párhuzamosan az eladó ingatlanok száma is kevesebb.

Tovább
A sok bizonytalanság ellenére stabilizálódott a lakáspiaci kereslet-kínálat
2022. 04. 01.

A háború és a gazdasági kilátások bizonytalansága miatt stagnálásba váltott márciusban az országos lakáspiac keresleti és kínálati oldala egyaránt. Az előző hónaphoz képest márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet és bővült a friss kínálat az ingatlan.com elemzése szerint. Idén márciusban 1733 településen több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett.

Tovább
Nettó-bruttó-hasznos alapterület: mik a különbségek?
2022. 01. 06.

Egy ingatlan vételárát döntően befolyásolja, hogy mekkora területtel rendelkezik. Ezért vevőként és eladóként is előnyös, ha tisztában vagyunk a nettó, a bruttó és a hasznos alapterület közötti különbségekkel.

Tovább
5 trend, ami meghatározza a lakáspiacot 2022-ben
2021. 01. 03.

2022 izgalmas fordulatokat hozhat az eladók és vevők számára. Bemutatjuk azt az 5 legfontosabb folyamatot, amelyek meghatározhatják a lakáspiac idei évét. Ezek között szerepet játszanak az emelkedő kamatok, a területi különbségek, az állami támogatások, az új lakások iránti fokozódó kereslet és az idén várható telekárrobbanás is.

Tovább
Élénkült a lakáspiac 2021-ben
2022. 01. 03.

Élénkült a használt lakáspiac 2021-ben, és mérsékelt forgalombővüléssel zárult a múlt év.

Tovább
A lakáspiac felélénkült novemberben
2021. 12. 01.

Élénkült a használtlakás-piaci forgalom novemberben. Elemzésünkből most az is kiderül, hogy az országon belül mely megyékben nőtt a legnagyobb mértékben a lakáspiac kereslete és az eladási kedv. 

Tovább
A lakáshitelek történelmi csúcshoz közelítenek
2021. 11. 02.

Kevésbé volt élénk a használt lakóingatlanok piaca idén októberben, mint egy évvel ezelőtt. A használt lakások nyár óta érezhető forgalomcsökkenését valamennyire ellensúlyozza az újlakás-piac élénkülése. A lakáshitelek piaca pedig történelmi csúcshoz közelít.

Tovább
Zöld Otthon Program: ennyibe kerülnek a zöld otthonok
2021. 10. 07.

Zöld Otthon Program indult októberben, amivel kedvezményes, maximum 2,5 százalékos végig fix kamatozású, legfeljebb 70 millió forintos lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos, új lakóingatlan építésére vagy vásárlására. Ez újabb lakásépítési hullámot indíthat be, ami várhatóan gazdasági növekedéssel is együtt jár majd – derül ki legújabb cikkünkből.

Tovább
A minimálbér-emelés elodázhatja a lakáspiac válságát
2021. 09. 24.

A minimálbér-emelés meghatározó lehet a lakáspiac jövője szempontjából. A forgalmat nézve egyelőre visszafogott lakáspiacot rövid távon várhatóan nem veti vissza a jegybanki kamatemelési ciklus. A jövőben pedig a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a jövőbeni vevők béremelkedése lépést tud-e tartani a lakásárak és a hiteltörlesztők emelkedésével – áll az az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely azt vizsgálta, hogy 2016-tól mostanáig hogyan alakultak a legbiztonságosabb – 10 évig fix törlesztőrészletű – lakáshitelek árai, a nettó fizetések, valamint – közel 23 ezer magánszemély hirdetésének adatai alapján – a kínálati lakásárak.

Tovább
Kezd elegük lenni a vevőknek a lakásdrágulásból
2021. 08. 05.

Rendhagyó eredményeket produkált idén a magyarországi lakáspiac. Külön utakon jár az új és használt lakások piaca, előbbieknél folytatódott a lakásdrágulás, utóbbiaknál lelassult. Az eladási idő pedig nőtt a használtaknál – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely hivatalos KSH adatok alapján bemutatja a lakáspiac első negyedéves teljesítményét, valamint saját adatok alapján azt is, hogy mennyi időre van szükség egy-egy lakóingatlan értékesítéséhez a jelenlegi piaci környezetben. 

 

Tovább
Érdekes eredmények a használt lakóingatlanok piacán
2021. 07. 01.

Érdekes eredményt produkáltak a használt lakóingatlanok júniusban. Az ingatlan.com becslése szerint 12 046 használt lakás és ház cserélt gazdát a múlt hónapban. Ez egyfelől minimális, 2 százalékos javulást jelent az idén májusi szinthez képest. Ugyanakkor 3,5 százalékkal elmarad a tavaly júniusi szinttől.

Tovább
Hiányoznak az alapanyagok az építőiparban, heteket csúszik a felújítás
2021. 05. 05.

Az újHáz Centrum tartott sajtótájékoztatót a környezetbarát építkezésről, felújításról, ezen hangzott el, hogy felvásárlási egyelőre ugyan nincs, de aki felújítana, az legyen türelmes. Hőszigetelésnél például a korábbi 2-4 nap helyett 2-4 hét is kell, mire megérkezik az alapanyag. Közben a drágulás is jelentős.

Tovább
GKI: egyre javuló kilátások a lakáspiacon
2021. 04. 07.

Az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozásoknak a következő 12 hónapra vonatkozó piaci kilátásai a tavalyi negyedik negyedévhez képest javultak.

Tovább
Az ingatlan adásvételi szerződés elemei
2021. 03. 29.

Bár a legtöbben nem vagyunk jártasak a jogszabályok és szerződések világában, jó, ha tisztában vagyunk azzal milyen elemekből is áll egy adásvételi szerződés.

 

Tovább
Fundamenta: Magyarországon az ingatlanok 30 százalékát több mint 10 éve újították fel
2021. 03. 12.

Magyarországon az ingatlanállomány 30 százaléka több mint 10 éve vagy soha nem esett át kiadós tatarozáson.

 

Tovább
Miért fontos az ingatlanközvetítők munkája?
2021. 02. 10.

Az ingatlanközvetítői szakmát sokan alulértékelik, és átverésnek tartják, pedig az ügynökök pénzt és még inkább időt spórolnak meg számunkra.

Tovább
Falusi csok 2021: aktuális feltételek és friss településlista
2021. 01. 08.

Rendkívül népszerű a falusi csok: múlt év végéig mintegy 16 ezer család igénylését fogadták be, ezek összértéke pedig meghaladja a 80 milliárd forintot. 

Tovább
Mit kell tudni a lakásfelújítási támogatásról?
2021. 01. 08.

Január elsejétől indul a vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra, mely 2022 végéig igényelhető. Cikkünkben ennek részleteiről számolunk be.

Tovább
Változások és új támogatások az ingatlanpiacon
2020. 11. 27.

2020 végétől ugyan egyelőre csak ideiglenesen, de visszahozzák az 5%-os áfát az újépítésű ingatlanokra.

Tovább
MNB: az otthonteremtési kedvezmények adhatnak támaszt jövőtől a lakáspiacnak
2020. 11. 24.

Az otthonteremtési kedvezmények új lendületet adhatnak a lakáspiacnak, keresleti oldalról például a gyermekeseknek szóló otthonfelújítási program.

Tovább
Megoldások az önerő kérdésére
2020. 11. 05.

Egy saját lakás megvásárlása nem egyszerű feladat, a lakáshitel-igényelést ugyanis sokszor meggátolja az önerő hiánya.

Tovább
Maximálják az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat
2020. 11. 05.

Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Tovább
KSH: növekvő lakásépítés, kevesebb építési engedély
2020. 11. 05.

Az első három negyedévben 12 876 új lakás épült, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tovább
Az MNB támogatja a hitelintézetek bekapcsolódását az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe
2020. 10. 14.

Fontos, hogy minél több hazai hitelintézet kapcsolódjon be az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe.

Tovább
2021: érkeznek a közel nulla energiaigényű épületek
2020. 09. 28.

Mielőtt építkezni szeretnénk, érdemes tájékozódni a várható jelentős változások kapcsán, melyek legkésőbb 2020. december 31-én lépnek életbe.

Tovább
Egyszerűbb lesz a CSOK-igénylés
2020. 06. 03.

Könnyítéseket vezetnek be a babaváró támogatás, a CSOK és a jelzáloghitel-elengedés területén - jelentette be Novák Katalin.

Tovább
Ingatlanpiaci várakozások a koronavírus idején
2020. 04. 07.

A koronavírus globális terjedése számos iparágat, üzletet és piacot érint vagy fog érinteni. A gazdasági szakemberek az elmúlt években számítottak korrekcióra - “túl régóta volt a gazdaság növekvő pályán” és várható volt egy “rendes ciklikus visszesés”. Egyedül azt nem tudta előre senki megmondani, hogy mikor és hogyan fog bekövetkezni a válság. A COVID-19 az ingatlan piacot is markánsan fogja érinteni magyar és globális szinten egyaránt.

Tovább
ALBÉRLET KERESÉSI NEHÉZSÉGEK
2020. 04. 07.

Megfelelő állapottal és bérleti díjjal rendelkező albérletet találni nem könnyű, pláne ha az illetőnek kisállata vagy esetleg gyermeke is van.

Tovább
KORONAVÍRUS HATÁSA AZ INGATLANPIACRA
2020. 03. 31.

A koronavírus megjelenése az emberek mindennapjai mellett a gazdaságra is hatással van, mutatjuk mit várhatunk a magyarországi ingatlanpiactól.

Tovább
Tippek: Így spórolhatunk ingatlanvásárláskor
2020. 02. 26.

Így spórolhatunk ingatlanvásárláskor

Íme néhány példa, hogy milyen költségeken lehet pénzt megtakarítani, ha valaki ingatlant vásárol.

Tovább
Eljött a lakáshitelesek nagy napja: megvan, mennyivel nőhet a törlesztőrészlet
2020. 02. 26.

Közel 400 ezer változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező adóst érinthet egy éven belül a Magyar Nemzeti Bank friss monetáris szigorítása. Közülük azok izgulhatnak most leginkább, akiknek márciusban van a változó hitelük fordulónapja. Nagy nap számukra a mai: a mostani referenciakamatlábakat kell figyelembe venniük a bankoknak az új törlesztőrészlet meghatározása során. Megnéztük, mennyivel nőhetnek a törlesztőrészletek, és a legtöbb esetben havi 1000 és 2000 forint közötti emelkedést találtunk.

Tovább
REKORD AZ ÚJ LAKÁS-PIACON
2020. 02. 26.

A KSH legfrissebb adatai alapján a tavalyi évben lecsökkent a lakásépítések száma, a használatba vett új ingatlanok száma azonban az év végén rekordot döntött.

 

Az építési engedélyek és az egyszerű bejelentések alapján 2019-ben 35,1 ezer lakásépítést regisztráltak. Az ingatlanépítések száma a CSOK bevezetése óta éves szinten folyamatosan 30 ezer feletti. 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatásai a 2015-ös és a 2016-os adatok összehasonlításában szembeötlő igazán. Hiszen míg 2015-ben 12,5 ezer lakásépítést regisztráltak, addig 2016-ban már 31,5 ezret, ami több mint két és félszeres növekedés. 

 

 

Tovább
ISMÉT 27% AZ INGATLANÁFA
2020. 01. 17.

A 2016-tól bevezetett alacsony lakásáfa időszaka véget ért, idén már 27%-ot kell fizetni az ingatlanok után, de hogyan hat ez a piacra?

Tovább
MIT KELL TUDNI A VAGYONSZERZÉSI ILLETÉKRŐL?
2020. 01. 17.

Az ingatlan adásvételek után illetéket kell fizetni, de mi is ez pontosan, és mennyi az annyi?

Magyarországon alapszabály, hogy jövedelemszerzés esetén adózunk, vagyonszerzés esetén pedig bizonyos összegű illetéket fizetünk. Nincs ez másképp az ingatlan-adásvételek esetében sem.  

Tovább
Lakás, ingatlan vásárlás adója 2020
2020. 01. 08.

Ingatlan vásárlásakor fizetendő adó, illeték nagysága és számítása 2020-ban. Mennyi adót kell fizetni ha valaki házat, lakást vásárol 2020-ban? Visszterhes vagyonátruházási illeték kalkulátor 2020 évben. Hány százalék a fizetendő adó, illeték ha valaki használt vagy épp új lakást, házat vesz 2020-ban? Mennyi az illeték/adó ha egyenesági rokonok vagy házastársak adnak/vesznek egymástól ingatlant?

Tovább
Gyengébben rajtolt a lakáspiac - mire lehet ez elég?
2020. 01. 08.

Az utóbbi évek leggyengébb évkezdetét hozta 2020: az eladó lakások iránti kereslet január első napjaiban közel 30 százalékkal csökkent éves szinten. 

Tovább
10+1 újévi fogadalom, amit a kerted (is) meg fog hálálni
2020. 01. 04.

Az újév a fogadalmak ideje, de vajon gondolunk ilyenkor a kertünkre is? Ha eddig nem tettük, most itt az ideje.

Tovább
60 ezer babaváró és 15 ezer falusi csok-os, mégsem pörög az ingatlanpiac…
2020. 01. 01.

Hatalmas az érdeklődés, 60 ezer igénylő van az akár 10 milliós babaváró kölcsön iránt. Ezt döntően – 80-90 százalékban – lakáscélra veszik fel az emberek. 

Tovább
ELKEZDŐDTEK A HONVÉDSÉGI LAKÁSVÁSÁRLÁSOK
2019. 12. 20.

Aláírták az első lakásvásárlási szerződéseket azok a katonák, akik elfogadták a Honvédelmi Minisztérium kínálta lehetőséget.

Mint kiemelték: a tárca a honvédelmi életpályaprogram részeként biztosítja a lehetőséget a saját tulajdonú lakásokhoz a katonacsaládok számára.

Tovább
JÖVŐRE ELLENŐRZÉSEK INDULNAK A CSOK TERÜLETÉN
2019. 12. 02.

Nyilvánosságra hozták a Pénzügyminisztérium jövő évre vonatkozó ellenőrzési tervét, melyek középpontjában a CSOK áll.

A Pénzügyminisztérium kedden hozta nyilvánosságra a 2020-as évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Ebből az derül ki, hogy a jövő évben nagy figyelmet fordítanak a CSOK igénylők ellenőrzésére - adta hírül a Napi.hu

Tovább
MEGTORPANT A HASZNÁLT LAKÁSOK ÁREMELKEDÉSE
2019. 12. 02.

Idén a második negyedévben megállt a használt lakások árának emelkedése, miközben az új lakások ára országszerte nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tovább
GKI: NEGATÍV IRÁNYÚ TRENDFORDULÓHOZ ÉRKEZETT A LAKÁSPIAC
2019. 11. 29.

Negatív irányú trendfordulóhoz érkezett a lakáspiac, a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérése szerint.

Budapesten már kínálati piac van kialakulóban és az emelkedő árak korszaka is véget ért; az irodabérleti piacon ugyanakkor töretlen a bizalom.

A GKI a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait térképezi fel negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérésében. Az októberi vizsgálatban 110 ingatlanos cég és 1060 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

 

Tovább
Így kaphat vissza januártól 5 millió forint áfát, ha építkezik
2019. 11. 29.

A Gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontja vált érvényessé. 

Január elsejétől áfa-visszatérítési támogatás jár a kistelepüléseken építkezőknek ötmillió forintos összeghatárig – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról az MTI-nek.

Az intézkedés amellett, hogy hozzájárul a lakásállomány megújulásához és a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza.

Tovább
Lakáspiaci jelentés 2019. november
2019. 11. 29.

2019 első félévében folytatódott a hazai lakásárak emelkedése. A második negyedévben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban nominálisan 17,1 százalékot tett ki, ami magasabb a 2018 végi 16,3 százaléknál. Budapesten azonban mérséklődött az árdinamika, a 2018. év végi 24,8 százalékról 22,5 százalékra. Előzetes, 2019 harmadik negyedéves adatok alapján a lakásárak növekedésének üteme tovább lassult Budapesten és országos átlagban is mérséklődött.

Tovább
Falusi CSOK — a legfontosabb információk egy helyen
2019. 09. 02.

CSOK: mennyit kaphatok és milyen lakásra?

  • Milyen feltételeknek kell megfelelni a CSOK igénylésekor?
  • CSOK összege használt lakás vásárlására vagy bővítésére
  • CSOK összege új lakás vásárlása vagy családi ház építésére
  • Fontos CSOK változások (CSOK hitel, összeghatár eltörlése, hitel elengedése)
  • A falusi CSOK feltételei
  • A falusi CSOK igénylése

 

Tovább
Soha nem volt még ilyen: történelmi mélyponton a forint!
2019. 08. 29.

A délutáni hullámszerű forintgyengülés oda vezetett, hogy új történelmi mélypontra esett az euróval szemben 332 közeli szinten. Mivel a dollár is erős, így vele szemben a 300-as kerek szintet is átlépték a jegyzések, azaz új 2,5 éves mélypontra ütötték a forintot, és közel járunk ott is a történelmi mélyponthoz.

Tovább
KÜLFÖLDRŐL HAZATELEPÜLŐK IS IGÉNYELHETIK A FALUSI CSOKOT
2019. 08. 07.

A program július elsejei indulása óta százával érkeztek az igénylések a közvetítő pénzintézetekhez.

Tovább
ÉPÍTŐANYAG SZÖVETSÉG: LASSULÁS AZ ÚJ LAKÁS-PROJEKTEKNÉL
2019. 07. 19.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint az új lakások vásárlásánál igénybe vehető 5 %-os áfakulcs kivezetésével magyarázható ez.

Tovább
KEDVEZŐBBEK LETTEK A KÖZJEGYZŐI DÍJAK
2019. 07. 04.

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépett új közjegyzői díjrendelet.

Tovább
MÁR IGÉNYELHETŐ A FALUSI CSOK
2019. 07. 04.

A július 1-jével hatályba lépett kistelepülési otthonteremtési támogatás csaknem 2500 magyarországi kistelepülésen elérhető.

 

Tovább
IGEN, A BABAVÁRÓ HITELLEL KIVÁLTHATÓ MÁS HITEL IS
2019. 06. 26.

A babavárót önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe, és várhatóan nem korlátozzák, hogy a babaváró hitellel más kölcsönt kiváltsanak az ügyfelek.

Tovább
A FIX KAMATOZÁSÚ HITEL SOKKAL JOBB VÁLASZTÁS, MINT A VÁLTOZÓ KAMATOZÁSÚ OPCIÓ
2019. 05. 07.

Az MNB elmondása szerint a fix kamatozású hitel hosszú távon sokkal vállalhatóbb konstrukciót kínál az igénybe vevők számára.

Tovább
JÓ HÍR A VÁLTOZÓ KAMATOZÁSÚ JELZÁLOGHITELEK FELVEVŐINEK
2019. 05. 03.

Megkezdődött a segítőkampány a változó kamatozású jelzálogkölcsönök megváltoztatására, amellyel a hitel felvevőit segítik.

Ennek során a bankok várhatóan 129 ezer szerződés alapján küldenek ki tájékoztató levelet annak érdekében, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghiteleiket fix kamatozású kölcsönre változtassák át az ügyfelek. Ez mintegy 894 milliárd forint hitelállományt érint.

 

Tovább
TUDNIVALÓK A BIZTONSÁGOS LAKÁSHITELRŐL
2019. 04. 25.

Sokszor hallott már arról, hogy a bankok által kibocsátott hitelszerződésekben rejtett költségeket vannak?

Ez a jövőben elkerülhető lesz!

Tovább
A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS APRÓ BETŰS RÉSZLETEI
2019. 04. 09.

Támogatás vagy hitel: az itt a kérdés.

Július elsejétől több, a gyerekvállalást ösztönző támogatás is elérhető lesz a magyar lakosság számára. 

A falusi csok mellett a babaváró 10 milliós támogatás is beindul.

Tovább
MI A HELYZET A FALUSI CSOK-KAL?
2019. 03. 25.

Július elsején indul be a falusi csok, ami miatt garantáltan megéri majd órákat utazásra pazarolnia.

falusi csok segítségével kétségtelen, hogy olyan fiatalok is lakáshoz juthatnak, akik nem vágnak több százezret zsebre havonta, és szorgosan spórolnak.

Tovább
Jön az újabb ingatlan bumm: több tízezer lakás kerülhet vissza a piacra
2018. 11. 28.

Ma szavazhat az országgyűlés arról a törvényjavaslatról, aminek eredményeként tisztulhat és bővülhet a magyarországi piacképes lakásállomány. 

Tovább
MÉG MINDIG HIDEG VAN AZ ALBÉRLETBEN!
2018. 11. 21.

Mi ez a nagy összeg, talán a fizetésem? Nem, csak a fűtésszámla...

Amikor az apró-cseprő házi praktikák már nem működnek, komolyabb módszereket kell bevetni.

Tovább
FÁZOM AZ ALBÉRLETBEN!
2018. 11. 20.

Jobb ma egy fűtésszámla, mint holnap egy drága gyógyszeres kezelés.

A hideg idő beköszönte sajnos hirtelen jött, így alig van időnk felkészülni a napsütés nélküli, szeles-fagyos időszakra.

Milyen házi, biztonságos praktikákkal fűthetjük fel albérletünket?

Tovább
Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek
2018. 11. 20.

 

A ma benyújtott törvényjavaslat szerint visszaadják lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaikon – derül ki a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Sajtó és Kommunikációs Főosztályának közleményéből.

 

Tovább
Ez vár a lakáspiacra - friss elemzés érkezett
2018. 11. 20.

Fele olyan hosszú és fele olyan intenzív az építési konjunktúra mint a kétezres évek elején. Lesz még néhány nagyon erős év (2017-2019) majd a gazdaság egésze fékez, az építési piacon pedig igen erőteljes, de csak átmeneti visszaesés jön 2020-ban. 

Tovább
Enyhítheti a lakásdrágulást az áfahatáridő meghosszabbítása
2018. 11. 14.

A kedvezményes lakásáfát érintő módosítást tervez a kormány

Tovább
A CSAPBÓL IS A CSOK FOLYIK
2018. 11. 14.

Ki emlékszik már a lakástakarékra?

A várva várt csok bővítés végre már pontos dátumhoz is köthető: december elsejével törvénybe foglaltatnak a korábban bejelentett változások.

Tovább
MOSÓGÉP ÉS HŰTŐ FÉLÁRON – TAROL AZ OTTHON MELEGE
2018. 11. 06.

Holnaptól a dél-alföldi lakosok is pályázhatnak a meghirdetett háztartási gép támogatásra.

Tovább
TOVÁBBRA IS SZÁMÍTANI LEHET A LAKÁSÁRAK NÖVEKEDÉSÉRE
2018. 10. 31.

A GKI negyedéves ingatlanpiaci felmérése szerint az ingatlanpiaci fellendülés töretlen marad.

Tovább
JELENTŐSEN BŐVÜLT AZ ÉPÍTŐPARI CÉGEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON
2018. 10. 30.

A harmadik negyedévében 1243 új építőipari cég jött létre, 25 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Tovább
MEGÉRKEZETT AZ ÚJ UNIVERZÁLIS LAKHATÁSI TÁMOGATÁS
2018. 10. 26.

A csok szinte véglegesen átvette a lakástakarék szerepét.

Csupán a csok segítségével érhető el az, hogy bővüljön a magyar otthonok száma.

Tovább
LAKÁSTAKARÉK-ÜGY: NINCS ÚJ A NAP ALATT
2018. 10. 19.

 
Egy teljes üzletág hanyatlását követhettük szemmel, mindössze három nap alatt. Hogyan jutottunk el idáig?

Tovább
MÉGIS SEGÍT AZ ÁLLAM A LAKÁSFELÚJÍTÁSBAN
2018. 10. 18.

A CSOK kiszélesítésével fogja a Kormány támogatni a lakásfelújítókat. Sokkal jobban, mint a lakáskasszák.

Tovább
MA MÁR NEM SEGÍT AZ ÁLLAM A LAKÁSFELÚJÍTÁSBAN
2018. 10. 17.

Hétfőn benyújtják, kedden megszavazzák, aláírják, és a Magyar Közlönyben meg is jelenik, szerdán hatályba lép.

Mi az?

Tovább
FOGLALÓ ÉS ELŐLEG: KÉT SZÓ, AMI MILLIÓKAT ÉRHET ÖNNEK
2018. 10. 11.

Viszlát, foglaló! Helló, előleg!

Akár már egy szón is milliókat bukhat, ha nem figyel oda elég alaposan.

 

 

Tovább
KÁRRENDEZÉS MENETE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
2018. 09. 20.

...azaz mit kell tenni káreset után?

Az első sokk után azonnal el kell kezdeni a kárenyhítést, majd a kárbejelentés következik. Fényképezzük is le a károkat, de a helyreállítással várjuk meg a kárszakértőt.

Tovább
5 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL A LAKÁSVÁSÁRLÁSRÓL
2018. 08. 16.

Mielőtt még belekezdenél a lakásnézegetésbe, az alábbiakat feltétlenül vésd az eszedbe!

Tovább
HASZNÁLJA KI MÉG IDÉN AZ ADÓMENTES LAKHATÁSI TÁMOGATÁST
2018. 08. 09.

A 2019. évi változtatás nem éppen a legkedvezőbb a hiteligénylést tervező munkavállalók számára.

Tovább
MEGJELENTEK AZ ELSŐ ÁLLAMI KAMATTÁMOGATÁSSAL NYÚJTOTT LAKÁSHITELEK
2018. 06. 29.

Májustól elérhetők a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek amelyek kedvezőbb hiteldíjakat, illetve ügyfélbarát ügyintézést biztosítanak.

Tovább
LAKÁSHITEL - EGYRE JOBBAN ELADÓSODUNK, ÉS EZ MINDENKINEK ÖRÖM
2018. 06. 22.

Újra sokan vesznek fel jelzáloghitelt - átlagosan tíz milliót, tizenöt évre - , közeledünk a válság előtti csúcshoz. Mire következtethetünk ebből?

Tovább
NEHEZEBB LESZ LAKÁSHITELHEZ JUTNI
2018. 06. 19.

Idén tervez lakáshitelt felvenni? Érdemes őszig elintéznie, októbertől szigorodnak a feltételek.

Tovább
Hiába nőtt az Ön bére, másfélszer gyorsabban drágultak a lakások
2018. 03. 01.

Hiába nőtt az Ön bére, másfélszer gyorsabban drágultak a lakások.Hiába emelkednek a keresetek, ez vajmi keveset nyom a latban a lakásvásárlás szemszögéből

Tovább
Beindultak a fogyasztóbarát lakáshitelek
2018. 03. 01.

A fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők bő 40 százaléka vesz fel Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt

Tovább
Bejelentették: így könnyít a kormány a CSOK-on
2018. 02. 28.

A korábban ígérthez képest egy hónappal később, március 15-étől könnyít a CSOK igénylési feltételein a kormány. 

Tovább
A CSOK-milliókat is felfalták a lakásárak
2018. 02. 21.

A CSOK 2015-ös bevezetése és a lakáspiaci áfa 2016-os csökkentése óta jelentős áremelkedés történt az ingatlanpiacon.

Tovább
ENNEK KÖSZÖNHETŐ AZ ÉPÍTŐIPAR ROHAMOS FEJLŐDÉSE
2018. 01. 19.

Számos támogatás és kedvezmény indította el az építőipar növekedésének folyamatát.

Tovább
Hiába felezik a termékdíjat, ez a piac még nem fog robbanni
2017. 12. 27.

Jövő év elejétől megfelezik a napelemekre kivetett úgynevezett termékdíjat, így a mostani kilogrammonkénti 114 forint helyett már csak 57 forintot kell fizetniük a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek - írja a Magyar Nemzet.

Tovább
Ez minden háztartást érint: jön a legújabb rezsicsökkentés
2017. 12. 27.

Januártól tovább, 18 százalékról 5 százalékra csökken az internet-szolgáltatás áfája.

Tovább
Nagyot csökken jövőre a lakáskiadás adója
2017. 12. 13.

Fontos hírt közölt a Nemzetgazdasági Minisztérium, ugyanis a lakást bérbeadóknak jövőre jóval kevesebb járulékot kell fizetniük, mint idén. Nem csak a klasszikus albérletes főbérlők örülhetnek, hanem az airbnb-sek is. A lépéstől a minisztérium azt várja, hogy többen adják ki a lakásukat legálisan.

Tovább
ELFOGADTÁK AZ ILLETÉKALAP MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT
2017. 12. 13.

Változnak a lakások adásvételére vonatkozó illetékszabályok január 1-jétől.

Tovább
OTTHON MELEGE PROGRAM: KIHASZNÁLATLAN ERŐFORRÁS
2017. 12. 08.

Az idén áprilisban meghirdetett lakossági energiahatékonysági program még mindig elérhető az érdeklődők számára.

Tovább
EGEKBEN SZÁRNYAL A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR
2017. 12. 01.

Elemzők szerint a következő két évben akár a másfélszeresére is nőhet az építőipar teljesítménye.

Tovább
MÉG MINDIG RENDKÍVÜL NÉPSZERŰ A CSOK
2017. 11. 24.

Közel 240 ezer ember igényelte eddig a csok szolgáltatásait.

Tovább
KÖNNYEN CSALÁS ÁLDOZATÁVÁ VÁLHATNAK AZ INGATLANVÁSÁRLÓK
2017. 11. 17.

Sajnos csalókkal már az élet legtöbb területén találkozhatunk, akikkel szemben már az ingatlankereső sem lehet védtelen.

Tovább
EMELKEDNEK AZ LAKÁSÁRAK
2017. 11. 09.

A legutóbbi ingatlanpiaci felmérések alapján a lakások ára nőni fog, az irodáké viszont stagnálni.
 
 

Tovább
6000-EN PÁLYÁZTAK AZ OTTHON MELEGE PROGRAM TÁMOGATÁSÁRA
2017. 10. 20.

Az Otthon Melege Program fűtéskorszerűsítési pályázatára jelentkezők fele már megkapta az igényelt összeget az NFM nyilatkozata szerint.

 

Tovább
INGATLANPIACI SZEMPONTBÓL MAGYARORSZÁG VESZTESE LEHET A BREXITNEK
2017. 10. 18.

Ezzel együtt sokat javult a bankok ingatlanhitelezési hajlandósága Magyarországon.

Tovább
Figyelem! Nagyon hasznos lakberendezési tanácsok következnek!
2017. 09. 11.

15 FATÁLIS LAKBERENDEZÉSI HIBA, AMI TÖNKRETESZI A NAPPALIT!

Tovább
Nem odázható tovább a földhivatali telekkönyvi nyilvántartás modernizálása. Az elmúlt 50 évben sok új lett a föld felett és alatt.
2017. 08. 25.

A jelenlegi földhivatali ingatlan-nyilvántartó rendszer több, mint ötven éve változatlanul üzemel. Ma a telekkönyvi bejegyzések alapvetően kétdimenziós rendszerben léteznek. Azonban - főleg a nagyvárosokban - egyre sürgetőbb a tulajdonviszonyok függőleges irányú, részletesebb ábrázolása is.

 

 

 

 

Tovább
Felújítás: Ezekre érdemes pénzt félre tenni
2017. 02. 23.

Felújítás: Ezekre érdemes pénzt félre tenni

Közeleg a tavasz, és ezzel együtt a felújítások időszaka, sokan nemcsak egy-egy helyiséget, hanem az egész lakást átalakítják, esetleg azért, hogy jó áron eladják a piacon, vagy kiadják turistáknak. Összeszedtük, mire kell figyelni a tervezés időszakában.

Tovább
Megállt az albérletek drágulása - mutatjuk, hol mennyi most egy lakás
2017. 02. 23.

A elmúlt egy-két év eszelős drágulása után mintha megtorpant volna az albérletek drágulása, a piac elkezdett kiegyenlítődni.

 

 

Tovább
A teljes CSOK önrész lehetne, és a lakásvásárlás önrészét vissza lehetne igényelni SZJA-ból.
2016. 12. 13.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a jövő év elején két javaslatot tesz a kormánynak, ezek arról szólnak, hogy a teljes csok-ot önrészként is figyelembe lehessen venni, továbbá, hogy a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az szja-ból, egy átlaglakás értékéig.

Tovább
KÉSZÜLJÖN, ÚJABB ENERGIA-HATÉKONYSÁGI PROGRAM INDUL!
2016. 06. 06.

115 milliárdból több mint 50 ezer lakás és családi ház korszerűsödhet még az idén.
 
 

Tovább
Építkezne? Akkor érdekelni fogja ez a változás
2016. 04. 27.

Az Országgyűlés ma kötelezővé tette tervezői művezető alkalmazását a 300 négyzetméternél nem nagyobb hasznos alapterületű új lakóházak építésénél.

Tovább
VÉGRE NÖVEKEDHET AZ ÉPÍTKEZÉSEK SZÁMA
2016. 04. 27.

 
Idén 3500-4000-rel több lakás építésére lehet megrendelés az ÉVOSZ szerint.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) arra számít, hogy a tavaly elkészült 7600 új lakás után ebben az évben 3500-4000-rel több lakás építésére kaphat megrendelést az építőipar - mondta Koji László, a szervezet elnöke.

Az elnök kifejtette, azt tapasztalják, hogy nagy az érdeklődés az új lakások és családi házak iránt, az érdeklődők most gondolják végig a finanszírozási hátteret, utána jelennek majd meg a kivitelezőknél.

Koji László felidézte, hogy az elmúlt években lecsökkent a lakásépítés, az ebből élő cégek piacuk 80 százalékát elvesztették, így sok közülük tönkrement. A szakember ugyanakkor úgy véli, amikor afizetőképes kereslet megjelenik, a piac is átrendeződik majd, és azok a cégek, amelyek eddig például kórházat vagy iskolát építettek, lakásépítésbe is belefoghatnak.

Tovább
Mégsem változnak a lakáskiadás szabályai?
2016. 04. 27.

A Magyar Időknek Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa beszélt a lakáskiadást érintő, tervezett adóváltozásokról, mely szerint 1500 forint lenne négyzetméterenként az adóteher mértéke mind a hosszú, mind pedig a rövid távú lakáskiadás esetén. Az erre vonatkozó elképzelést azonban délutáni közleményében cáfolta az NGM. 

 
 

Tovább
A lakásvásárlási illeték 2016-ban: egykulcsossá alakult és 4 %-ra változott a teljes összeg után
2016. 04. 07.

A lakásvásárlási illeték 2012/2013-ban még 4 millió forintig 2 %, 4 millió forint felett 4 % volt, ez azonban 2014 elejétől egykulcsossá alakult és 4 %-ra változott a teljes összeg után. Mindez pontosan 80.000 forintos plusz illetékterhet jelent minden 4 millió forintnál nagyobb áron történő adásvétel esetén. 2016 ban nem változott az illetékek mértéke. 

Tovább
Zártkerti művelés alól kivont területek!
2016. 04. 07.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) . – 2015. május 2-án hatályba lépett – 89/A. § (1)-(2) bekezdései alapján a tulajdonos – miniszteri rendeletben meghatározottak szerint – 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana (a továbbiakban: zártkerti ingatlan) művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.
A Magyar Közlöny 162. számában, 2015. október 30-án kihirdetésre került az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 67/2015. (X. 30.) FM rendelet (FM rendelet), amely a 109/1999. (XII. 29.) FVM rendeletet (Inyvhr.) zártkerti szabályozást érintő rendelkezésit tartalmazza. Az FM rendelet a kihirdetését követő 31. napon, azaz 2015. november 30-án lép hatályba

Tovább
Nem csak a CSOK indított rohamot az újlakás-piacon
2016. 04. 06.

A magyar lakáspiac az alacsony banki kamatok miatt az ingatlanok felé fordult befektetőknek köszönhetően ismét felívelőben van. Amelyet az év elejétől élő kormányzati intézkedések, valamint az Airbnb és hasonló szolgáltatások terjedése is tovább élénkít. A fejlesztések száma egyre szaporodik, és sokan láthatnak potenciált a befektetési célú új lakás vásárlásban is. A Cordia szakértői azt jósolják, hogy a jelentős kereslet miatt megfigyelhető árnövekedés következtében Budapest belvárosában az ingatlanárak egyre jobban közelíteni fogják a nyugat-európai ingatlanárakat. 

Tovább
Tényleg nem kellenek az új lakások?
2016. 04. 06.

A válság éveiben nagyon kevés új lakás épült Magyarországon, pedig igény van rá, amit jól mutat, hogy az idén elindult fejlesztéseket szinte megrohamozták a vásárlók, és az otthonok már a tervezőasztalról elfogynak. Egyesek szerint azonban a növekvő számú üres lakásállomány miatt nem is lenne szükség újakra. Ennek a meglepő kijelentésnek jártunk utána. 

 
 

Tovább
Van okuk az ünneplésre a vidékieknek
2016. 02. 19.

Az új CSOK rendelet adott is meg nem is a budapestieknek. Az új szabályok szerint Magyarország egész területén 35 millió forintban maximálták a támogatásból vásárolható használt ingatlanok vételárát. Vagyis Budapest esetében nem történt változás az eddigiekhez képest, pedig a magasabb árak miatt ez az összeg komoly korlátot jelent a vásárlóknak, míg vidéken sokkal kisebb a 35 millió forintnál drágább ingatlanok aránya. A fővárosban az ingatlanok közel 50 százaléka többe kerülhet 35 milliónál. Jó hír azonban a fővárosiaknak, hogy a 350 ezer forintos négyzetméterkorlátot eltörölték, ami eddig szintén súlyosan érintette a lakásvásárlókat. Elemzésünkben megnéztük, hogy az új szabály mit jelent a vidéki és mit a budapesti lakáspiacokon. 

Tovább
Trükkös új szabályok a CSOK-ban: kevesen tudják, pedig milliós a tét
2016. 02. 19.

Nemcsak az új lakásokra, hanem a használtakra is új szabályokat léptetett életbe a kormány a múlt héten a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) igénybevételére vonatkozóan. A támogatás összege nem függ többé a lakás alapterületétől, a gyermekszámtól viszont igen, és csak a 35 millió forintnál olcsóbb használt lakásokhoz jár. Bár jellemzően kedvezőbbé váltak a feltételek, vannak, akik a változtatással rosszabbul járnak. Miután pénteki cikkünkben részleteztük az új lakások (azon belül a 10 milliós összeg) szabályait, most a használt lakások vásárlásánál és bővítésénél életbe lépett legfontosabb változásokat mutatjuk be 13 kérdés és 13 válasz formájában.

Tovább
Jobban teszed, ha nem igényled az állami ingyenmilliókat: egyelőre...
2016. 01. 22.

Óva intenénk mindenkit attól, hogy azonnal rohanjon a bankjába a 10+10 milliós CSOK-ért. Tudatos pénzügyi döntést ugyanis csak akkor hozhatunk, ha minden eshetőséget figyelembe vettünk. Ehhez viszont idő kell!

Tovább
A fejlesztők a CSOK-ot is benyelhetik az áfával együtt
2016. 01. 14.

A CSOK bejelentett változása, illetve az ezzel együtt megnövekedett érdeklődés a lakásárakat sem hagyta érintetlenül. Az új lakások áfája hiába csökkent jelentősen, szinte a legjobb esetnek számít, ha az építés alatt álló ingatlan ára nem növekedett az új évben. A fejlesztés alatt álló ingatlanok között találni ugyanis olyat is, mely több millió forinttal lett drágább az elmúlt alig két hétben. Ez a trend pedig tovább folytatódhat: egy túlkeresletes piacon a fejlesztők addig emelhetik az árakat, amíg vásárlót találnak a lakásokra. Mivel az új CSOK 10 millió forintos támogatáshoz is juttathatja a vásárlók egy részét, de a két gyermekeseknek is 2,6 milliót kínálnak, ez az árakon is bőven emelhet. Az új lakások ára mellett pedig a telekárak is elszállhatnak, ha a lakáshiány miatt sokan építési telket akarnak vásárolni. 

Tovább
Mikor lesznek végre CSOK-os új lakások?
2016. 01. 13.

 

 
Legkorábban a jövő év elejére lehet érzékelhető hatással az új lakások építésére a most bevezetett 10+10 millió forintos otthonteremtési program - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. 
 
 

Tovább
Sokkal nehezebb lesz elkölteni a 10+10 milliót, mint gondolnánk
2016. 01. 12.

A családok otthonteremtési kedvezményének 10+10 milliós támogatását legkevesebb kockázattal a háromgyerekes családok vehetik igénybe. A kereslet azonban csupán kis arányban találkozik a kínálattal, hiszen az ingyenmilliókra jogosító ingatlanok nem ott találhatóak, ahol ezek a családok élnek. Így sok esetben, befektető kedvű vállalkozók hiányában a magánépítkezés a legésszerűbb megoldás. 

 
 

Tovább
CSOK 10+10: ezeken a helyeken esélytelen a vásárlás
2016. 01. 12.

Nem csoda, hogy jelenleg magyar nagycsaládosok és házaspárok százezrei számolgatják otthon, hogy milyen módon tudnák az eddig nem látott mértékű állami ingyenmilliókat saját lakáskörülményeinek javítására felhasználni. A helyzet azonban nem olyan egyszerű, hiszen a milliók mellé nem árt olyan ingatlant is, amit meg tudunk venni, vagy legalább egy telek, amire tudunk építkezni. Az Otthontérkép megvizsgálta az oldalán elérhető eladó ingatlanok állományát, melyből kiderült, hogy azok mintegy 6,4%-a felel meg azoknak a feltételeknek, melyeket a Családok Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 10+10 millió forintos kategóriája előír. Az új építésű otthonokra érvényes támogatás összegével megegyező áron vidéken már lehet lakóingatlant vásárolni, a fővárosban azonban erre kevés az esély. 

Tovább
Kiakadtak az önkormányzatok, hogy csomó házra nem kell építési engedély
2016. 01. 11.

Az önkormányzatok és a mérnökök tetszését sem nyerte el maradéktalanul az a változás, hogy a 300 négyzetméternél kisebb lakóházak építéséhez január 1-jétől nem kell engedélyt kérni - olvasható az Inforadio.hu-n. 

 
 

Tovább
Nem mindegy, hogy mit neveznek új építésű lakásnak
2016. 01. 11.

Két nappal ezelőtt megjelent cikkünkben arra kerestük a választ, milyen hatással lehetnek a lakásárak jövőbeni alakulására a piacot érintő friss kormányzati intézkedések, nevezetesen az újlakás-áfa csökkentése, illetve a CSOK jelentős kiterjesztése. Péter Gábor MRICS, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Volumetric Magyarország Kft. cégvezetője az alábbi kiegészítést fűzte cikkünkhöz. 

 
 

Tovább
CSOK: régi trükkel próbálkozik a kormány
2016. 01. 08.

A tavalyi év végén a kormány egy óriási intézkedéscunamit indított útjára a lakáspiacon, melynek a pontos hatását egyelőre nehéz megbecsülni. Ami valószínű, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) jelentős bővítése növelni fogja mind a használt, mind az új építésű lakások iránti keresletet, az utóbbi ingatlantípus iránti fogyasztói igény pedig végre kielégítésre kerül majd az újlakás-áfa csökkentésének köszönhetően. Az Orbán-kormány nem először próbálja hasonló módon felpezsdíteni a lakáspiacot, legutóbb a lakásépítések óriási felfutását és az áremelkedés mérséklődését hozta magával a beavatkozás. 

Tovább
ZÁRTKERTESEK FIGYELEM! KÖNNYEBB LESZ AZ ADÁSVÉTEL, CSERE. MOST KELL LÉPNI!
2016. 01. 06.

2014. május 1-jével hatályba lépett új magyar földforgalmi szabályozás a zártkerteknél is a termőföldekre vonatkozó szabályok alkalmazását rendelte el. Ezáltal a korábban gyorsan gazdát cserélő  kis kertek (zártkertek) amelyek nagyon kedveltek voltak vidéken, gyakorlatilag megszerezhetetlenné és eladhatatlanná váltak. Sokan pedig akár lakhatás céljára vették őket, sokan hobbi kertészkedésre, vagy a család konyhájának kiegészítésére. Így vagy úgy, 2014. május 1 a zártkertek “Mohácsa” volt sok olvasatban.  A Vidék.ma utánajárt milyen volt a korábbi szabályozás, és hogy miként változott az az elmúlt hetekben. Kíváncsiak voltunk, valóban pislákol -e a fény az alagút végén? Az ügyben megkerestük Dr. Séllei Ilona karcagi ügyvédet, aki 36 éve praktizál így végig követte a zártkertek jogi szabályozásának változásait.

Tovább
Rezsicsökkenést hozhat magával a CSOK
2016. 01. 06.

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és az amellett szigorodó épületenergetikai követelmények révén a következő 5-7 évben komoly változások várhatók a lakóingatlanok energiaköltségében - hangsúlyozta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 

Tovább
Egy sor feltételnek kell megfelelni a 10+10 millióhoz
2016. 01. 04.

Hitelképesnek kell bizonyulni ahhoz, hogy az állami támogatású, 25 év futamidejű 10 millió forint hitel igényelhető legyen, de kell munkaviszony és büntetlen előélet is. Ha egy támogatott családban önhibán kívül nem születik meg a harmadik gyermek, a már felvett támogatást arányosan kell visszafizetni.

 

Tovább
Lakásáfa - Varga: a magánépítkezőknek is biztosítaná a kormány az alacsonyabb áfát
2015. 12. 18.

A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfa lehetőségét, a kabinet szerdán tárgyal a javaslatról, és a nemzetgazdasági miniszter az MTI kérdésére azt sem zárta ki, hogy hosszabb távon a felújításokat, korszerűsítéseket is támogassák. Varga Mihály arra számít, hogy a javaslat az ágazat fehéredésének köszönhetően semleges hatással lesz a költségvetés adóbevételeire.

Tovább
Öt százalékra csökkentették a lakásépítés áfáját
2015. 12. 18.

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre.

Tovább
10 millió forintos támogatást ad az állam három gyermek vállalásakor
2015. 12. 18.

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján.

Tovább
Kinek és miért érdemes lakástakarékot nyitnia?
2015. 11. 30.

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor új lakásba költözne, vagy felújítaná, korszerűsítené a meglévő ingatlanát. Lakáscélod megvalósításához pedig nincs is jobb megtakarítási forma a piacon, mint a lakástakarékpénztár. Mindössze havi pár ezer forint befizetésével is jócskán 10% feletti hozamot érhetsz el. Mutatjuk, hogy kinek és miért érdemes lakástakarékot nyitnia!

Tovább
CSOK-ot szeretnél? Ezektől a bankoktól kaphatsz
2015. 06. 26.

Jövő héten már több banknál lehet CSOK-ot igényelni, de hiába számítják be önerőként a kedvezményt, lehet, hogy kérnek még további saját finanszírozást a bankok a hitelfelvevőktől - írja Világgazdaság.

Tovább
Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat
2015. 06. 24.

Július 1-jétől érhető el az "új szocpol", a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), mely tízezrek számára jelenthet komoly segítséget a lakásvásárlás folyamán. Az már eddig is ismert volt, hogy különböző feltételek teljesülése esetén milyen összeggel járul hozzá az állam a gyermekvállalók ingatlantulajdon-szerzéséhez, most pedig megnéztük, hogy ez pontosan mekkora segítséget jelent az ország különböző területein élőknek. 

Tovább
Lakásvásárlás esetén így változik az illetékfizetési szabályozás
2015. 05. 20.

A cserét pótló vétel néven ismert jogintézmény alapján lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete.

Tovább
Már ezért is gigabírság jár a kertes ház tulajdonosoknak
2015. 04. 01.

Jön a hosszú hétvége, sokan ilyenkor teszik rendbe otthon vagy a hétvégi háznál a kertet - égetik el az avart, vagy például a megmetszett, elszáradt növények ágait. Nem árt azonban tudni, hogy március elejétől már tilos a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Aki a szabályt megszegi, komoly bírságra is számíthat.

Tovább
Mi ez a furcsa jel a sárga csekken? Te tudod, mire jó?
2015. 04. 03.

Hasít a Magyar Posta iCsekk mobilalkalmazása - értesült a Pénzcentrum. Idén eddig csaknem 40 ezer csekket fizettek be ennek segítségével az ügyfelek, mintegy 400 millió forint értékben. A felhasználók többsége munkaidőn kívül használja az alkalmazást.

Tovább
Hamarosan már csak ilyen házat építhetsz
2015. 04. 13.

Szigorúbb energetikai követelményeknek kell majd megfelelniük az épületeknek, az energiafelhasználás mértékét folyamatosan csökkenteni kell az uniós szabályozás várható átültetését követően, 2020-ra pedig az épületeknek meg kell közelíteniük a nulla energiafelhasználást - írja közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Tovább
Kevés fiatalnak jut ez eszébe 30 év alatt
2015. 04. 29.

Jelentősen megnőtt a bérlakások havi bérletdíja, ez is közrejátszik abban, hogy sok fiatal gondolkodik lakásvásárlásban. Persze csak az, aki elköltözne otthonról, hiszen a szülőkkel lakó fiatalok 26 százaléka egyáltalán nem akar még elköltözni a szülői házból. 

Tovább
Mai naptól pályázhatnak a társasházak
2015. 04. 30.

Ma indul el az Otthon melege program a társasház-felújítás alprogramja. Összesen tízmilliárd forintos kerettel, 50 százalékos támogatási intenzitással- adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Tovább
Álbrókereknek dolgozó céget bírságolt 300 millióra az MNB
2015. 03. 18.

Álbrókercégeknek ügyfeleket felhajtó pénzügyi szolgáltatót büntetett meg 300 millió forintra a Magyar Nemzeti Bank.

Tovább
Soha ennyit nem fizetett még a Beva
2015. 03. 18.

A Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor összeomlása nyomán rekordösszeget kell várhatóan kifizetnie károsultaknak, írja a Világgazdaság. 

Tovább
Kimenthették a pénzt a Buda-Cashből
2015. 03. 18.

1997 óta próbálja betömködni a milliárdos lyukait a Buda-Cash, írja a Népszabadság. 

Tovább
Jól járnak a bankok a Buda-Cash-üggyel
2015. 03. 17.

A nyomtatott Napi Gazdaság cikke szerint a  a bankok kifejezetten jól járnak azzal, hogy a befektetőknek egyik napról a másikra elszállt a bizalmuk a brókercégek iránt.

Tovább
Megtorlástól tartanak a brókercégek
2015. 03. 17.

Az elmúlt hetek brókerbotrányai után a piaci berkekben sokan azt találgatják, hogy mitől lett hirtelen ilyen aktív a pénzügyi felügyelet.

Tovább
Szocpol lakás bővítéséhez
2015. 03. 17.

A 2015. július 1-től hatályos CSOK rendelet értelmében lakásbővítés esetén a kedvezmény csak akkor igényelhető, ha a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem kezdik el a bővítési munkálatokat.  A munkálatok tehát csak a CSOK iránti kérelem benyújtását követően kezdhetők el, ami legkorábban július 1. után lehetséges.

Tovább
Itt az új lakástámogatás (CSOK)
2015. 03. 17.

Végre megjelent az a rendelet, amely alapján július 1-től használt ingatlanra is igénybe vehető a lakásépítési támogatás. Lássuk a részletes feltételeket.

 

Tovább
Vigyázz a százezrekre lakásvételnél!
2014. 08. 25.

Az ingatlan vételára mellett még több százezer forintot kell kifizetnünk egy lakás vagy ház megvásárlásakor, amivel szintén kalkulálni kell.

Tovább
ELŐFORDULHAT A VÉGREHAJTÁSI TÖRVÉNY TÉVES ÉRTELMEZÉSE
2014. 08. 25.

Szünetelnek a végrehajtási ügyek július 26. óta az akkortól hatályos jogszabállyal érintett devizaalapú hitelek, forint hitelek és lízing tartozások esetében.

Tovább
ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEK, LAKÁSÉPÍTÉSEK MAGYARORSZÁGON, 2014. I. FÉLÉV
2014. 08. 25.

           Megérkeztek az első féléves adatok az építési engedélyekről és a használatba vett lakások számáról.

Tovább
A LAKÁSKIADÁS SZABÁLYAIRA FIGYELMEZTET A NAV
2014. 08. 25.

  A kiadó ingatlanok csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, a lakáskiadás szabályait azonban kevesen ismerik.

Tovább
Változtak a társasház működésével kapcsolatos jogszabályok
2014. 02. 12.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) tájékoztatása szerint február elsejétől akár a jegyzőhöz is fordulhatnak azok, akik hiányosságokat tapasztalnak a társasházuk működését illetően.

Tovább
Módosított lakásfinanszírozás - Változtak a lakás-takarékpénztárra és a szocpolra vonatkozó szabályok
2014. 01. 06.

Több lakásfinanszírozási rendeletet is módosított a kormány a hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, így kismértékben változtak a lakás-takarékpénztárra és a szocpolra vonatkozó szabályok is.

Tovább
Lakáskiadás a NAV célkeresztjében
2013. 09. 12.

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a NAV-hoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet, ami pedig sokba kerülhet – közölte az adóhivatal.

Tovább
Eltolódhat a rezsicsökkentés
2013. 09. 12.

„Az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát érinti” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Rogán Antal , a Fidesz frakcióvezetője.

Tovább
Két bank élné túl a devizahitelesek megmentését
2013. 09. 12.

A bankszektornak nem a kormány, nem az adófizetők pénzére van szüksége, hanem a kormány és az MNB közreműködésére - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke.

Tovább
Devizahitelek: a bankszövetségi javaslat részben elfogadhatatlan
2013. 09. 12.

A devizahiteles mentőcsomagról még sem a kormány, sem a minisztérium nem hozott döntést - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Tovább
Hiteligényléshez szükséges dokumentumok
2013. 06. 12.

Személyes okmányok, jövedelmet igazoló dokumentumok, kiadásokról vagy más hitelek törlesztéséről szóló igazolások, illetve a hiteligényléshez szükséges banki és egyéb formanyomtatványok. Ha van fennálló tartozásod, akkor az arról szóló legutóbbi számlarészletező is kelleni fog.

Tovább
Lakhatási támogatás: lakhatási támogatás feltételei 2013/2014
2013. 06. 12.

 A munkába járás terheit csökkentő, 1998-ban hozott rendelet újabb módosítását tartalmazó jogszabály 6 óráról 5 órára csökkenti a munkahely és a lakóhely közti, napi, tömegközlekedéssel történő munkába járás idejét, mint a lakhatási támogatás egyik feltételét.

 

Tovább
2013-as szocpol igénylése - mire számíthatunk 2014-ben?
2013. 06. 12.

A 2013-as szocpol igénylése a bankfiókokban történik. Természetesen érdemes előtte tájékozódni, hogy az igénylés benyújtásakor minden szükséges feltételnek megfeleljen az igénylő.

Tovább
Lakásvásárlás szocpollal 2013-ban!
2013. 06. 12.

A lakásvásárlás szocpollal idéntől újra igényelhető az Otthonteremtési támogatás keretén belül.

Tovább
Változik februártól a földtörvény
2013. 02. 03.

Február elejétől kiegészítik a földtörvényt a közös tulajdonban lévő föld használatának szabályaival, amely lehet a tulajdoni hányaddal arányos, de attól eltérő is.

Tovább
Ezért kockázatos kiadni egy lakást
2013. 02. 03.

Mi kerüljön egy lakásbérleti szerződésbe, hogy a tulajdonosnak később ne kelljen tetemes összeget fizetnie, melyet a bérlő halmozott fel, vagy éppen a bérlő ne kerüljön az utcára a tulajdonos kénye-kedve szerint? A Napközben foglalkozott a témával.

Tovább
FHB: enyhén csökkentek a lakásárak
2013. 02. 03.

A lakásárak csökkenésének üteme 2009-2011 között - országos szinten - mérséklődött, idén már van esély a kereslet élénkülésére, amely emelheti az árakat.

Tovább
Állami segítségnyújtás a szociálisan rászoruló lakáshiteleseknek
2013. 01. 02.

A magyar ingatlanhitelek 16,5%-át már legalább 90 napja nem fizetik, ennek komoly részét már több mint egy éve. A 90 napon túli elmaradás esetén a bankok már bármikor felmondhatják a szerződést és érvényesíthetik az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogukat. Az más kérdés, hogy nekik sem érdekük ennyi ingatlant egyszerre az amúgy is vegetáló ingatlanpiacra zúdítani, illetve átmeneti törvény szabályozza őket, hogy negyedévente mennyi ingatlanon indíthatnak végrehajtást. Ettől eltekintve jól látható, hogy hány családot fenyeget a kilakoltatás veszélye.

 

Tovább
Szigorítottak az energetikai tanúsítvány-szabályon
2013. 01. 02.

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt (lakcímkét) készíteni – írja közleményében a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI).

Tovább
A bérbeadót vagy a bérlőt terhelik az ingatlan fenntartási költségei?
2013. 01. 02.

A bérleti jogviszony körében az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor, melyik felet terheli a lakás fenntartását érintő munkálatok elvégzésének kötelezettsége. A jogszabály az elvégzendő munkálatok körét két részre osztja, s eszerint alakul a felelősség kérdése is - mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

 

Tovább
Olcsóbb lett a rezsi, nőtt a minimálbér és a nyugdíj
2013. 01. 01.

Kevesebbe kerül mától a rezsi, és nőtt a minimálbér. A szuperbruttó kivezetésével a 202 ezer forint felett keresők járnak jól, de a magasabb jövedelműek nettó fizetését a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése csökkenti.

Tovább
Adóváltozások 2013
2012. 12. 21.

Illetékek

Tovább
Támogatott lakáshitelek 2013, 2014-ben - Ön is él vele?
2012. 12. 21.

Támogatott lakáshitelek 2013,2014 - Ön is él a lehetőséggel? Talán azt lehet mondani, hogy egy kicsit túl vagyunk a válságon, hogy egy kicsit kezd fellendülni az ingatlan, és a pénzpiac.

Tovább
Lakáshitel igénylés feltételei 2013, 2014-ben
2012. 12. 21.

Lakáshitel igénylés feltételei 2013, 2014-ben - A gazdasági válság alaposan rányomta a bélyegét az ingatlanpiacra, és ezen belül a hitelezésre is.

2010-től folyamatosan változtak a szabályok, melyek egyre szigorúbb követelmények elé állították az ügyfeleket. Így megállapítható, hogy a lakáshitel igénylés feltételei egyre szigorúbbak lettek, a támogatások köre egyre inkább szűkült.

Tovább
Lakáshitel fedezetet nélkül 2013-ban? Létezik ilyen ajánlat?
2012. 12. 21.

A lakáshitel fedezetet nélkül 2013-ban elérhető? Érdemes a hitel kiválasztása előtt alaposan körbe nézni a pénzpiacon, hiszen az ajánlatok között mind szolgáltatásban mind törlesztő részletekben jelentős eltérések lehetnek.

Amennyiben lakáshitel fedezet nélkül hirdetéssel találkozik, ne engedjen a kísértésnek, hiszen ma egységesen szabályozva van, hogy jelzálogot jegyezzenek be a bankok a megvásárolandó ingatlanra. 

Tovább
Folytatódott a bankbetéti kamatok csökkenése
2012. 12. 21.

Most sem hagyta érintetlenül a bankbetéti kamatokat az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 28-án újból, egymás után negyedszer csökkentette a jegybanki alapkamatot: a 13 országos lefedettséggel rendelkező bank mindegyike megvágta legalább egy lekötési ajánlatának kamatát az elmúlt napokban – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. 

Tovább
Egyre több ingatlan az eszközkezelőnél
2012. 12. 21.

Egyre több bank ajánlja fel a Nemzeti Eszközkezelőnek a nem fizető adósok ingatlanjait - írja a Magyar Nemzet. 

Tovább
Az árfolyamgátnál a határidő meghosszabbítása önmagában nem elég
2012. 12. 21.

A devizahitelesek még mindig nincsenek pontosan tisztában vele, miért előnyös ez a konstrukció. 

Tovább
Mit tegyünk, ha csak a tartozások maradnak a bérlő után? Megoldás lépésről lépésre
2012. 12. 20.

A kedves bérlő eltűnt ingatlanunkból, lakásunkból, és mi ott szomorkodunk a koszos, büdös, lelakott tulajdonunkban, szívünk jogosnak érzett felháborodásunkban hevesen ver, és valamit tenni akarunk. Mit tegyünk? Hogyan és mennyit nyerhetünk vissza törvényesen pénzünkből?

Tovább
Ki tud rakni a tulajdonos a bérelt lakásból, ha lakcímkártyámon az ő ingatlanának címe szerepel?
2012. 12. 20.

Kérdés

Albérletben lakom, de a tulaj nem hajlandó megcsináltatni az ajtót és az ablakokat. Télen az utcára fűtöttem, most már tartozom neki 50 ezer forinttal, amit nem akarok kifizetni. Erre ő kirakott. Kérdem én, ki tud-e rakni, ha állandó lakcímkártyámon az ő ingatlanának címe szerepel?

Tovább
Hogyan tudjuk kijelenteni lakásunkból a bérlőt, ha ő ezt nem teszi meg?
2012. 12. 20.

Bérlőnk adott esetben akár hosszú hónapok, sőt évek óta elköltözött, ám még mindig érkeznek a nevére levelek, csekkek, figyelmeztetések, követelések. A bérlő ugyanis annak idején bejelentkezett, így ha keresik valamiért, a központi adatbázisok ezt a lakcímet találják meg. De mit tehetünk, hogy ne legyen tele a postaládánk a volt bérlőknek címzett levelekkel?

Tovább
Kinek és hogyan adjuk ki a lakásunkat? Tanácsok ingatlant kiadóknak
2012. 12. 20.

A lakáskiadás és -bérlés rizikós dolog, mindkét féltől óvatosság szükségeltetik hozzá. Mi most a lakáskiadóknak próbálunk néhány tanáccsal szolgálni, s azon kérdésekre választ adni, hogy milyen lakást, kinek és hogyan lehet, illetve érdemes kiadni?

Tovább
Mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat? Ár és értékesítési idő.
2012. 12. 20.

A válság évei alatt jelentősen megnyúlt a lakások értékesítési ideje: a korábbi átlagos értékesítési idő nagyjából duplájára emelkedett, miközben az is előfordul, hogy egy ingatlan évekig nem kel el.

Tovább
Mennyire kelendőek most a garzonok? Kinek kellenek és mennyiért?
2012. 10. 10.

A garzon lakásoknak 5-10 éve volt egy nagy felfutása , amikor gyakorlatilag hiány alakult ki a piacon. Persze akkor az egész ingatlanpiac szárnyalt. Amikor pár éve hozzánk is megérkezett a válság, azt lehetett hallani, hogy eladhatatlanná váltak a garzonok, mindenki a 1,5-2 szobás lakásokat keresi helyettük. Utánajártunk, hogy változott-e a helyzet a garzonok piacán, mennyire könnyű most eladni őket?

Tovább