Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Eljött a lakáshitelesek nagy napja: megvan, mennyivel nőhet a törlesztőrészlet

Eljött a lakáshitelesek nagy napja: megvan, mennyivel nőhet a törlesztőrészlet

Közel 400 ezer változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező adóst érinthet egy éven belül a Magyar Nemzeti Bank friss monetáris szigorítása. Közülük azok izgulhatnak most leginkább, akiknek márciusban van a változó hitelük fordulónapja. Nagy nap számukra a mai: a mostani referenciakamatlábakat kell figyelembe venniük a bankoknak az új törlesztőrészlet meghatározása során. Megnéztük, mennyivel nőhetnek a törlesztőrészletek, és a legtöbb esetben havi 1000 és 2000 forint közötti emelkedést találtunk.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján ma közzétett BUBOR-adatok szerint

  • a 3 havi kamatperiódussal rendelkezők esetében a tavaly novemberi 0,17%-ról 0,60%-ra,
  • a 6 havi kamatperiódussal rendelkezők esetében a tavaly augusztusi 0,27%-ról 0,65%-ra,
  • a 12 havi kamatperiódussal rendelkező esetében a tavaly februári 0,50%-ról 0,75%-ra

emelkedett a referenciakamatláb.

A fentiek alapján tehát a 3 havi kamatperiódussal rendelkező jelzáloghitelesek a leginkább érintettek a törlesztőrészlet-emelkedésben, közülük is most azok, akiknek márciusban lesz a fordulónapjuk. Ezek becslésünk szerint csaknem 100 ezren lehetnek, az összes 3 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitel darabszáma ugyanis 283 ezer.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj a Pénzcentrum kalkulátorával!

A jelenlegi kamat, a hátralévő futamidő és a fennálló tőketartozás függvényében természetesen minden hitel más és más. Egy közös van bennük: ha márciusban fordul a hitelük kamatperiódusa, akkor a mai BUBOR-t kell figyelembe venni a következő kamatláb és törlesztőrészlet meghatározása során.

Egy átlagosnak mondható, 4,5%-os jelenlegi kamatozású, 8 millió forintos fennálló tőketartozású jelzáloghitel törlesztőrészletének emelkedését néztük meg, és azt találtuk, hogy

A MOSTANI TÖRLESZTŐRÉSZLET-EMELKEDÉS EGY ILYEN ÁTLAGOSNAK MONDHATÓ HITEL ESETÉBEN 0,6% ÉS 3,7% KÖZÖTT SZÓRÓDIK ANNAK FÜGGVÉNYÉBEN, HOGY MEKKORA A HÁTRALÉVŐ FUTAMIDŐ.

A 20 éves hátralévő futamidejű hitelek esetében 2-4% közötti, az 5 éves hátralévő futamidejű hitelek esetében 1% körüli lehet a törlesztőrészlet emelkedése a BUBOR emelkedése következtében. Összegben kifejezve ez havi 1000 és 2000 forint közötti növekedést jelenthet a legtöbb esetben.