Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

MIT KELL TUDNI A VAGYONSZERZÉSI ILLETÉKRŐL?

Egy ingatlan eladása során tehát annak kell fizetnie az illetéket, aki a a lakást megvásárolja. A sikeres adásvételt követően 30 napon belül jelezni kell ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, ezt követően kapunk határozatot az illetékfizetés összegéről és határidejéről. 

Az illeték egységesen a vételár 4%-a, viszont egymilliárd forint felett csak 2%, de maximum 200 millió forint. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor az illetéket kedvezményesen vagy egyáltalán nem kell fizetni. 

Melyek ezek az esetek?

A kormány a vagyonszerzési illetéken keresztül is támogatja a fiatalok saját lakáshoz jutását, hiszen a 35 évnél fiatalabb első lakásvásárlók bizonyos mentességet és kedvezményt igényelhetnek.

  • új lakás esetén 15 millió forintos összeghatárig teljes mentesség jár, az ezt meghaladó részre azonban 4%-ot kell fizetni 
  • ha a lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor csupán 2%-os illetéket kell fizetni 

A vagyonszerzési illeték mértéke CSOK-támogatás igénybevétele esetén is kedvezményes, ez esetben a vételár azon része után, melyet a támogatással fedeztünk, nem kell illetéket fizetni. 

Jó tudni, hogy ha az ingatlan tulajdonosváltása - akár adásvétel, akár ajándékozás során - házastársak vagy egyenesági rokonok között jön létre, nem kell illetéket fizetni. 

Ha semmilyen mentességgel vagy kedvezménnyel nem rendelkezik, akkor is igényelhető a NAV-nál 12 hónapos részletfizetés, ha ezt az anyagi helyzet indokolja.

Forrás: ingatlanok.hu