Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

MÉG MINDIG HIDEG VAN AZ ALBÉRLETBEN!

 

Ne fogjunk padlót

A padló és a falak okozhatják a legnagyobb hőveszteséget a nyílászárók után. Egy jó szőnyeg, illetve falvédő sokat segíthet, de talán még ezeknél is van jobb módszer a hőmegtartásra.

A hideg falak kiküszöbölésére leginkább a szoba átrendezése nyújt megoldást. A szomszéddal közös, illetve az ablakkal rendelkező (azaz utcai) falak “kiiktatása” szükséges ahhoz, hogy tartós legyen a fűtés hatása.

Igyekezzünk minden, a hétköznapokban ritkábban használt bútordarabot (ruhásszekrény, tévésszekrény, könyvespolc) ezen falak mellé illeszteni. A megfelelő szellőzés végett hagyjunk egy kis rést a bútorok háta mögöttA gyakrabban használt berendezéseket (mint kanapé, ágyak, íróasztal) pedig helyezzük át a melegebb, saját falakhoz.

A „meleg felfele megy” elve alapján próbáljunk minél „fentebb” tartózkodni otthonunkban. Felpolcolhatjuk párnákkal ágyunkat, plédeket teríthetünk a kanapéra, a fotelhez pedig rakhatunk egy sámlit a komfortérzet növelése végett.

Energiagazdálkodás lakáson belül

Hol szoktunk a legtöbbet tartózkodni otthonunkban? Nappali, hálószoba, konyha. Ezekben a helyiségekben érdemes maximumra csavarni a fűtést ott tartózkodásunk idején, a fennmaradó időben pedig 20 fok körüli hőmérsékletet tartani.

A ritkábban használt helyiségekben is fűtsünk

Amennyiben minden nap főzünk-sütünk a konyhában, nem is szükséges a fűtés állandó működtetése a helyiségben.

Egyenletes hőeloszlás a lakás összes szegletében

A lakás nagyságával egyenes arányban nő a fűtendő terület is. Sokan ezért - a költségek miatt - inkább egyetlen szobában tekerik maximumra a fűtést, minthogy az összes szobában 20 °C körüli átlaghőmérsékletet tartsanak. Ez azonban nem ajánlott, mivel a felfűtött szoba jelentős hőmennyiséget ad le a lakás többi helyiségének, így a hatásfok minimális. Ráadásul az alacsony hőmérséklet megtartása - hogy az egészségünkről ne is beszéljünk - a lakás állagának sem tesz jót.

Forrás: kiadóalbérlet.hu