Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Lakáskiadás a NAV célkeresztjében

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a NAV-hoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet, ami pedig sokba kerülhet – közölte az adóhivatal.

Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét, míg a befizetendő adó összege egy átlagos lakás esetén, éves szinten, pár tízezer forint – közölte a NAV.

 

 

Akik betartják a szabályokat, a bérbeadásból származó bevétel 10 százalékát költségként automatikusan levonhatják, és csak a bevétel 90 százaléka után kell adózni – ismerteti közleményében az adóhivatal.

 

 

Élhetnek egy másik lehetőséggel is, az úgynevezett tételes költségelszámolással, amikor a bevételből levonhatják a javítási, karbantartási, felújítási munkákra fordított összeget, továbbá értékcsökkenés összegét is. Ebben az esetben a költségeket dokumentumokkal, számlákkal kell igazolni.

 

 

Ha a bérbeadásból származó jövedelem összege meghaladja az évi egymillió forintot, nem csak személyi jövedelemadót, hanem egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell – tették hozzá. "Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy megéri-e trükközni, vagy jobb nyugodtan aludni" – írta a NAV.

 

 

Az ingatlan-bérbeadás utáni adózásról egy példával is szolgált az adóhivatal. Ebben valaki 10 millió forintért vásárolt egy lakást, amit havi 40 ezer forintért bérbe ad és a tételes költségelszámolást választja.

 

 

Év közben az ingatlan karbantartására (zárcsere, izzócserék, festék) 50 ezer forintot költ. Élve az szja-törvényben meghatározott mértékű értékcsökkenés leírásának lehetőségével, ezen a címen 200 ezer forinttal csökkentheti a bevétel adóköteles részét.

 

 

Mivel a lakáskiadásból származó bevétele nem éri el az egymillió forintot, ezért a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást nem kell befizetnie, csupán a 16 százalékos személyi jövedelemadó terheli a költségekkel csökkentett bevételt. Végeredményben évi 36 ezer 800 forint személyi jövedelemadót kell fizetnie – tette hozzá a NAV.

 

 

Forrás:Ingatlanhírek.hu