Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Változás szelét érezte a lakáspiac 2022 augusztusában

Bővülő kínálattal és mérséklődő kereslettel zárta a lakáspiac 2022 augusztusában, ami a változás szelét jelentheti.

 

 Mérséklődő kereslet

A lakóingatlanok iránti kereslet csökkenése abból látható, hogy az 1000 eladó lakásra és házra vetített érdeklődések száma éves összevetésben 8 százalékkal esett vissza. Havi szinten – júliushoz képest – pedig 3 százalékkal mérséklődött a kereslet. Mindezek ellenére az eladó lakás és ház hirdetésekre még így is több mint 200 ezer érdeklődés érkezett. “A visszafogottabb érdeklődés továbbra is az elmúlt hónapokra jellemző tényezőkkel magyarázható. A fizetések továbbra is jelentős, több mint 15 százalékos emelkedést mutatnak, ami támaszt adott a keresletnek.  Viszont az európai szintű energiakrízis, az infláció és a növekvő hitelkamatok sok vevőt kivárásra késztet.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a kereslet csökkenésével párhuzamosan a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők 7 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel. Ezzel a két hatással pedig a tapasztalatok szerint irányváltás jeleit mutatta a lakáspiac 2022 augusztusában.

 

Tekintélyes különbségek a kínálat bővülésében

Az ingatlan.com elemzése szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, összesen 1731 településen több mint 34 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanosok. A megyék többségében növekedést történt, de az országon belüli kínálat nagyon eltérően alakult. Borsod-Abaúj-Zemplénben például több mint 60 százalékkal bővült a friss kínálat éves szinten, emellett Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyében 23-37 százalékos volt a bővülés Ugyanakkor a fővárosban 3 százalékos csökkenést ment végbe. Mindössze három megyében – Tolnában, Vasban és Zalában – volt még enyhe visszaesés, mégpedig 4-5 százalékos.

 

lakáspiac 2022 augusztusában

 

“Azért is valószínűsíthető a trendforduló, mert az előző hónapban feladott közepes állapotú lakóingatlan-hirdetések száma az átlagnál tempósabban, 9 százalékkal nőtt” – tette hozzá a szakember. Miközben például az újszerűeknél kevesebb mint 6 százalékos volt a dinamika. A felújítandó lakásoknál 6 százalékos kínálatbővülést hozott a lakáspiac 2022 augusztusában, miközben a felújítottaké 5 százalékot tett ki. Balogh László szerint azt, hogy nagyobb tempóban növekszik az eladásra váró közepes és felújítandó lakások száma egyértelműen az új rezsiszabályoknak köszönhető, amelyek szerint az átlag feletti fogyasztás esetén jóval magasabb áram- és gázdíjat kell fizetnie a lakóknak. Márpedig a korszerűsítésre váró ingatlanok jelentős részénél magas az energiafogyasztás, emiatt sok ilyen ingatlan kerülhet piacra a következő hónapokban. Az érintett eladók ugyanis kisebbre vagy energiatakarékosabbra cserélhetik az otthonukat, amikor tényszerűen látható lesz, milyen mértékben emelkednek a fenntartási kiadások.

 

lakáspiac 2022 augusztusában

Forrás:ingatlan.com