Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

5 trend, ami meghatározza a lakáspiacot 2022-ben

2022 izgalmas fordulatokat hozhat az eladók és vevők számára. Bemutatjuk azt az 5 legfontosabb folyamatot, amelyek meghatározhatják a lakáspiac idei évét. Ezek között szerepet játszanak az emelkedő kamatok, a területi különbségek, az állami támogatások, az új lakások iránti fokozódó kereslet és az idén várható telekárrobbanás is.

2022 lakáspiac

 

Emelkedő kamatok

Az infláció felgyorsulása miatti kamatemelések nyomán a különböző kölcsönöknél, ezen belül a lakáshiteleknél már megindult a drágulás. Miközben 2021-ben 4 százalék körüli kamattal is lehetett piaci alapú – azaz államilag nem támogatott – lakáshitelhez jutni, 2022-ben inkább 6-8 százalék körüli szintekkel érdemes számolni. Leegyszerűsítve, egy lakáshitel havi törlesztőrészletében egy 5-10 ezer forintos emelkedés másfél évtized alatt 900 ezer – 1,8 millió forinttal emelheti meg a lakás teljes “vételárát”. Mivel a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az ingatlan-adásvételek 60 százalékát részben hitelből finanszírozzák a vevők, a dráguló hitelek akár fékezhetik is a lakáspiaci keresletet. Ugyanakkor sok vevőjelölt várhatóan pont a tovább emelkedő piaci kamatok miatt minél előbb szeretné lebonyolítani a lakásvásárlást. Ezért az év első hónapjaiban erős lehet a forgalom a lakáspiacon. A kamatemelések nem érintik az államilag támogatott lakáscélú hiteleket, így például a babaváró kölcsönt sem, ezért ezek a konstrukciók még jobban felértékelődhetnek.

 

Zöld Otthon Program élénkítő hatása

Az államilag vagy a jegybank által támogatott lakáshitel-konstrukciók több szempontból is befolyásolhatják a lakáspiacot. Egyrészt a Zöld Otthon Program keretében elérhető lakáshitel-konstrukció az egyik legkedvezőbb megoldás, melynek segítségével energiatakarékos új otthont lehet vásárolni vagy építeni. Emiatt jelentősen növekvő kereslet várható a programnak megfelelő új lakásokra. A fokozódó érdeklődés és az emelkedő alapanyag- és bérköltségek miatt 10-20 százalékkal növekedhet az új lakások ára. A kedvezményes zöld lakáshitel ezt a hatást valamelyest kompenzálni tudja. A Zöld Otthon Program első 200 milliárdos kerete valószínűleg áprilisig kitart majd. De az MNB tavaly megszerzett zöld mandátumának köszönhetően az ingatlan.com arra számít, hogy a hitelkeret tovább bővülhet. Balogh László szerint az még viszont kérdés, hogy a kínálat ki tudja-e szolgálni a keresletet, azaz épül-e elegendő új lakás. 2022 az új lakások éve lesz, akár 25-30 ezer új lakás átadása várható.

 

Állami támogatások növekvő igénybevétele

Az állami támogatásoknál bizonyos határidők lejárta adhat extra keresletet. A falusi CSOK az év közepéig, a lakásfelújítási támogatás és a babaváró kölcsön pedig az év végéig igényelhető. Bár az állami család- és lakáspolitikai lépések alapján elképzelhető, hogy a kedvezményeket meghosszabbítják, akik biztosra szeretnének menni, azok még időben lépni fognak. Tehát várhatóan az év első felében még többen vásárolhatnak lakást.

 

Telekárrobbanás várható

“Lényeges az is, hogy 2022 végén lejár még egy határidő.” – emelte ki Balogh László. “Csak a 2022 végéig építési engedélyt szerzett vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat lehet 2026 végéig a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvásárolni. Ez pedig a telekpiacon okozhat árrobbanást. Mivel elérhető telkekből egyre kevesebb van, és leginkább a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben épülő kertes házak esetében ösztönzi az építtetőket a minél gyorsabb telekvásárlásra.” – fogalmazott a szakember.

 

Az agglomerációs és Balatoni települések továbbra is népszerűek

A nagyvárosok agglomerációs térségei a használt lakások iránti erős kereslet 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan az idén is fennmarad. Ugyanígy a nyaralóövezetekben – többek között a Balaton mellett – lévő ingatlanok ára az országos átlagnál nagyobb mértékben növekedhet. Összességében a használt lakásoknál árnövekedés várható, de a korábbinál enyhébb ütemben. Előreláthatólag 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Az ingatlan.com szerint összességében 2022-ben – hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz – az év első felében erőteljes bővülés várható a lakáspiaci forgalomban. Az árak is szinte mindenhol emelkedhetnek, de a tempó valamivel visszafogottabb lehet.

Forrás:ingatlan.com