Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Enyhítheti a lakásdrágulást az áfahatáridő meghosszabbítása

A kedvezményes lakásáfát érintő módosítást tervez a kormány: a Pénzügyminisztérium az idén novemberben már engedéllyel rendelkező lakásoknál 2023 végéig kitolná az 5 százalékos áfa határidejét. Több tízezer lakás építtetője jutna levegőhöz – nem kell kapkodniuk a kivitelezéssel, és a lakásdrágulás üteme is csökkenhet, az építőiparban foglalkoztatott több mint 300 ezer embernek pedig megmaradhat a munkája.

Levegőhöz jut az eddig megfeszített tempóban működő a lakásépítési piac, ezáltal az új lakások iránti kereslet kiegyensúlyozottabb lehet egy most bejelentett kormányzati lépés eredményeként. A Pénzügyminisztérium ugyanis jogszabály-módosítást kezdeményez, amelynek értelmében a 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkező lakóingatlanok eladására 2023 végéig vonatkozna a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs.

Szintén 2023 végéig meghosszabbítaná a javaslat az kedvezményes áfaidőszakot azoknál a 300 négyzetméternél kisebb családi házaknál, amelyek építését 2018. november 1-ig bejelentették.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az építőipari szakmai szervezetek javaslatain alapuló szabályváltoztatásról még nem jelent meg a törvényjavaslat, és azt még nem fogadták el, de, ha életbe lép, akkor a tervezhetőbbé válnak a fejlesztések.

„A változtatás nyomán a már engedéllyel rendelkező beruházásoknál a fejlesztőknek nem kell kapkodniuk a kivitelezéssel, lesz elég idejük az építkezésre. Emellett a vevőknek sem kell tartaniuk attól, hogy a kivitelezésben tapasztalható csúszások miatt 2020-től egyik napról a másikra akár 20 százalékkal megemelkedik a korábban kialkudott vételár a magasabb áfakulcs miatt” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

A változás azoknak is kedvező, akik már minden papírt beszereztek, sőt, akár le is szerződtek az építkezésre, de az építőipari kapacitáshiány miatt még nem tudtak belevágni. A szabálymódosítással akár tízezres nagyságrendű építkezés menekülhet meg az esetleges áfaemelkedéssel járó kockázattól.

A változtatás másik lényeges piaci hatása a szakember szerint, hogy lassulhat az új lakások drágulási üteme, hiszen a beruházók az elmúlt időszakban folyamatosan beárazták a 2020-ban életbe lépő áfaemelést. Balogh László elmondta, hogy a projektek újraütemezésével bizonyos még csak tervezőasztalon létező új lakások ára akár csökkenhetne is a korábban tervezett és kommunikált árszinthez képest.

A kedvezményes áfa meghosszabbítása makrogazdasági, munkaerőpiaci szempontból is fontos: az építőiparban foglalkoztatottaknak lesz munkájuk az építkezések, vagy éppen utólagos munkák és lakásfelújítások miatt. Az ágazat ebből a szempontból évtizedes csúcson van: részben a lakásépítések felfutásának köszönhetően az idén már közel 340 ezren dolgoztak az építőiparban, nagyságrendileg annyian, mint 2007-ben és 2008-ban, amikor évente több mint 36 ezer új lakás épült évente.

Forrás: hvg.hu