Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Nem mindegy, hogy mit neveznek új építésű lakásnak

 

 

 

 

 

 

Nem mindegy, hogy mit neveznek új építésű lakásnak

Két nappal ezelőtt megjelent cikkünkben arra kerestük a választ, milyen hatással lehetnek a lakásárak jövőbeni alakulására a piacot érintő friss kormányzati intézkedések, nevezetesen az újlakás-áfa csökkentése, illetve a CSOK jelentős kiterjesztése. Péter Gábor MRICS, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Volumetric Magyarország Kft. cégvezetője az alábbi kiegészítést fűzte cikkünkhöz. 

 

"Álláspontom szerint az új építésű lakások árát az egyértelműen felfelé hajtó tényezők, így a növekedő telekárak, kivitelezési- és egyéb költségek, illetve a régóta csak elvárt, de mindeddig nem érvényesíthető, ösztönző léptékű beruházói és kivitelezői haszon, a forintárfolyam, a kumulált elhalasztott vásárlások, stb. trendszerűen növelni fogja, ennek léptéke és üteme természetesen jelenleg még nem látható.

A várható határozott áremelkedés mellett kiemelten indokolt egy az árakat - ha átmeneti ideig és korlátozott számban is, de - valóban csökkenteni képes lehetőséget is mérlegelni.

A CSOK által új építésű lakásként definiált 2008. július 1-et követően megszerzett építési engedély alapján épült lakások azon körének első értékesítését, melyek egyszerűsítéssel élve praktikusan 2014. január elseje előtt szereztek használatbavételi engedélyt, az áfára vonatkozó eltérő értelmezés okán továbbra is 27%-os áfa terheli.

Önállóan is logikus lépés az áfa valamint a CSOK rendszereinek új építésű lakás definícióit egységessé tenni. A CSOK definíciójának az áfa kérdésében történő alkalmazásával a változtatások egyik fő célja azonnal megvalósulna.

A beruházói érdekek okán minden bizonnyal az áfacsökkentés akár teljes összegével megegyező értékben is elérhetőbbé válna az új építésű lakások fenti köre, ezzel az Otthon Centrum adataira támaszkodva csak Budapesten több száz család részére (országosan ez minden bizonnyal ezret meghaladó szám) válhat azonnal és releváns mértékben kedvezőbb áron hozzáférhetővé az új építésű lakások egy köre. "

Forrás: portfolio.hu