Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Bejelentették: így könnyít a kormány a CSOK-on

A korábban ígérthez képest egy hónappal később, március 15-étől könnyít a CSOK igénylési feltételein a kormány. Megjelent a vonatkozó kormányrendelet, amelyből a részletek is kiderülnek. Sokkal kevesebb iratot kell benyújtani, és bővítésnél akár a teljes költségvetés is megigényelhető. Az adásvételi szerződés megkötését követően fél évig lehet igényelni ezután a CSOK-ot, a bankoknak pedig 30 (építés esetén 60) nap alatt kell dönteniük. Fontos változás az is, hogy meglévő lakástulajdontól függetlenül igényelhető lesz ezután a támogatás használt lakás vásárlása esetén is. 

 

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénylése március 15-étől, és még több család számára lesz elérhető - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
 

A rendeletmódosításokból kiderült: számos feltételről, így például a fennálló házasságról, a gyermekek meglétéről, a közös háztartásban élésről, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről is elegendő lesz ezután teljes bizonyító erjű magánokiratban nyilatkozni.



Kiderült: 

  • Március 15-e után a CSOK banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.
  • A CSOK-ot a hazatérő családok is igénybe vehetik, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.
  • Az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a CSOK-ot, továbbá akár minden költségüket fedezhetik a CSOK-ból a támogatás összegéig.
  • Március 15-étől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő.
  • A CSOK iránti igény benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követően két hónappal több idejük, azaz fél évük lesz a családoknak.
  • A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a jövőben a CSOK igényléséhez adóstársnak bevonják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybe vételének nem lesz időbeni korlátja.
  • A fontos változások közé tartozik az is, hogy március 15-étől minden család kérhet CSOK-ot akkor is, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.
  • Azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott "szocpolt"- ismertette Novák Katalin az MTI tudósítása alapján.


 

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti - 5 millió forintig - az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.



Novák Katalin azt hangoztatta, ha a kormány a választáson újból lehetőséget kap, akkor megtartja és bővíti az otthonteremtési programot. A magyar családok számíthatnak arra, hogy lesz CSOK, lesz otthonteremtési program - mondta az államtitkár. 

Bejelentették: így könnyít a kormány a CSOK-on


A CSOK népszerűségét jelzi, hogy eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni, 189 milliárd forint összegben - mondta ma Novák Katalin. 
 
Forrás: Portfolio.hu