Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Adóváltozások 2013

Illetékek

 

 

  Két kulcs marad öröklési és ajándékozási illeték esetén:

  • Az eddigi többféle illetékmérték megszűnik, az általános illeték mértéke 18%, míg a lakásszerzéshez kapcsolódó illeték mértéke 9% lenne. Egyenes ági rokonok közötti vagyonszerzés illetéke a továbbiakban is 0% lesz.

 

Az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése mentesül az illeték alól:

  • A javaslat szerint az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése – annak (ingyenes, visszterhes) jellegétől és értékétől függetlenül – mentesülne a vagyonszerzési illetékek alól.

 

Házastársuk utáni öröklés esetén az özvegyek értékhatár nélküli illetékmentességet kapnak:

  • Jelenleg az özvegy a megszerezett örökrész első 20 millió forintjáig élvez csak illetékmentességet, a lakástulajdon, a haszonélvezet és a használati jog öröklése azonban illetékmentes. Az egyenes ági rokonokra vonatkozó illetékmentességet tervezik az özvegyekre is kiterjeszteni.

 

Visszterhes vagyonszerzés illetéke:

  • Az eddigi két kulcsot (4 millió forintig 2%, felette a 4 millió forinton túli rész 4%-a) egységes, 4%-os kulcs váltja majd fel.

 

Negatív illetékalap után nem kell majd fizetni:

  • Magánszemélyt jelenleg abban az esetben is terheli illetékfizetési kötelezettség, ha ingatlan csere esetén a cserét pótló vételnél az eladotthoz képest kisebb értékű ingatlant vásárol. Az új szabály szerint ez a kötelezettség megszűnik.

 

Csökken a fiatalok által fizetendő illeték mértéke:

  • 35 éves életkor alatt a jenleg 8 millió forintos, kedvezményt biztosító értékhatár 15 millió forintra emelkedne. Így az első lakásszerzés után, amennyiben a megvásárolt ingatlan nem drágább 15 millió forintnál, a szokásos illetéknek csak a felét kellene megfizetni.

 

Szélesedne a termőföld vásárláshoz kapcsolódó illetékmentesség alanyi köre:

  • A kedvező szabály ezután a családi gazdálkodókra is kiterjedne.

 

 forrás:kormány.hu