Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Rezsicsökkenést hozhat magával a CSOK

Rezsicsökkenést hozhat magával a CSOK

 

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és az amellett szigorodó épületenergetikai követelmények révén a következő 5-7 évben komoly változások várhatók a lakóingatlanok energiaköltségében - hangsúlyozta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 

 


Szalai Gabriella elmondta: a magyar épületállomány jelenleg rendkívül elavult, az épületek sok energiát használnak fel. A következő időszakban viszont az épületenergetikai szabályok - mint például a falak, födémek, nyílászárók hőátengedési követelményei - fokozatosan szigorodni fognak.

Valamennyi ingatlanépítésnél, -bővítésnél, illetve jelentős felújításnál - köztük a CSOK által érintett lakások tervezésénél is - már az új szabályozásnak kell megfelelni. A különböző kedvezmények, támogatások sem a tervezéskor, hanem a használatbavételi időpontban hatályos szabályoknak való megfelelést írják elő. Ezért is fontos, hogy megfelelő szakemberekkel konzultáljon az ember - mondta.

A MEHI munkatársa úgy véli, az új szabályozás rendkívül pozitív hatással lesz az ingatlanpiacra. A rezsiszámlák a következő években a felére csökkenhetnek, majd a követelmények további - 2021-ig történő - szigorodásával akár a passzívház (a közel nulla energiaszintű) kategória is elérhetővé válhat.
 
 
 
 

 

MTI
2016. január 6. 11:00
Forrás: Portfolio.hu