Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Nem csak a CSOK indított rohamot az újlakás-piacon

A hazánkban nagy népszerűségnek örvendő rövid és középtávú lekötött betétek hozama a jegybanki kamat mérséklődése miatt minimális szintre csökkent. Ugyanakkor a magasabb kockázat mellett kiemelkedő hozamot kínáló befektetések - többek között a brókerbotrányok miatt is, - szinte eltűntek a piacról. A nullához közelítő jegybanki alapkamatnak is köszönhető, hogy jelentősen csökkentek mind az ingatlanfejlesztési, mind a jelzáloghitelek kamatai, és ezzel párhuzamosan folytatódott a reálbér-növekedés. Vagyis a kínálati oldalon csökkentek a költségek, míg a keresleti oldalon bővültek a pénzügyi lehetőségek: ez a kombináció teremtette meg a napjainkban tapasztalható budapesti lakás-ingatlan boom alapjait.
 

A kormányzati döntések is segítik a lakáspiacot


A kormányzat több gazdaságélénkítő intézkedése is komoly piaci reakciót váltott ki: az újépítésű ingatlanok áfájának 5%-ra csökkentése pozitív hatást gyakorol az ingatlanfejlesztési és az építőipari szektorra. Ráadásul a kormány új otthonteremtési támogatása, a CSOK nagyobb mozgásteret és stabil hátteret ad a családoknak az eddigi elhalasztott vásárlásokhoz. Összességében az újépítésű lakások beruházási célú vásárlásának élénkülését vetíti előre a következő években. A CSOK és a NOKa családi ház építést, és a külsőbb kerületekben a fejlesztéseket érinti elsősorban, hatása elsősorban a jövő év második felében fog látszani, az igénylést csak használatba vételi engedély megszerzése után lehet beadni új lakás vásárlása esetén,a most megkezdett projektek pedig csak 1,5-2 év múlva fognak elkészülni.
 

A befektetők jelenléte továbbra is erős maradhat


"Mostanában gyakran hozom példának, ha az ingatlanbefektetésről kérdeznek, hogy válságok idején kötvények, részvények, bankjegyek mind hevertek már az utcán, de a lakáskulcsokra ez nem volt jellemző. Azt mindenki tudja, hogy az ingatlan bizonyítottan működő befektetési forma. Nem elég, hogy kézzel fogható, több módon is termeli a hozamot: értéknövekedéssel és az ingatlan hasznosítása, bérbeadása által. Így nem meglepő, hogy a biztonságot és elfogadható hozamot keresők visszatérnek a befektetések e klasszikusnak mondható formájához" - mondta el Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Az ingatlanbefektetést új megvilágításba helyezte egy újszerű hasznosítási forma, a szálláshely-típusú bérbeadás, mely - köszönhetően az olyan on-line platformoknak, mint például az Airbnb - óriási többlet- bevételeket hozott a piaci lehetőséget felismerők számára. Földi Tibor véleménye szerint Budapesten a szálláshely-szolgáltatásba bekapcsolódó lakások száma emelkedhet a jövőben, az elmúlt években ugyanis nem nagyon voltak 3 csillagos szállodafejlesztések, míg a turisztikai érdeklődés a magyar főváros iránt növekedést mutat.
 

Hova tart az új lakás piac? Mit tervez a Cordia?


Mivel egyre kevesebb a beépíthető belvárosi telek, az újlakás-kínálat nagymértékben csökken majd, ami több elemző szerint azt eredményezheti, hogy hosszabb távon a jó adottságú belvárosi lakások értéke egyre közelebb kerül majd a Nyugat-Európai árszínvonalhoz. A következő években várhatóan a jegybanki alapkamat, így a betéti kamatok is alacsonyan maradhatnak, ami fenntartja a befektetői keresletet a jó adottságú ingatlanok iránt. Ezekre a trendekre reagálva a Cordia 2016 tavaszán, a Corvin Sétányon kívül más területen is megjelenik majd kiváló befektetési lehetőséget biztosító új épülettel. A Corvin Sétány legújabb lakóépülete, a Corvin Atrium első ütemének értékesítése áprilisban indul. A lakások 27-141nm-es nagyságúak lesznek, a projekt különlegességét az okos otthon megoldások adják- mondta el Cordia legújabb fejlesztéséről Földi Tibor.
 

Miért az ingatlan?


A minőségi, egyedi, jó lokációjú ingatlanok jó hozamot termelnek. 10 év alatt a Corvin Sétány lakásainak értéke megduplázódott, a bérleti díjak pedig folyamatosan emelkedtek - mondta el Földi Tibor. A Corvin Sétány található lakások bérleti hozamából és értéknövekedéséből összevont hozam éves szinten átlagosan elérte a vételárra vetített 18%-ot (bruttó hozam). A cég egyébként kimondottan épít a befektetési célú lakásvásárlókra, olyan property management szolgáltatást nyújt, ahol szakemberei igény esetén berendezik, bérbe adják és üzemeltetik az ügyfél lakását, így a hozam termelés gazdaságos és nem igényel plusz időráfordítást a vevő részéről.

Forrás: portfolio.hu