Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Olcsóbb lett a rezsi, nőtt a minimálbér és a nyugdíj

Kevesebbe kerül mától a rezsi, és nőtt a minimálbér. A szuperbruttó kivezetésével a 202 ezer forint felett keresők járnak jól, de a magasabb jövedelműek nettó fizetését a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése csökkenti.

 

Kisebb profit, alacsonyabb rezsi. Mától olcsóbb a lakossági gáz, villany és távhő is. A kormány döntése négymillió háztartást érint, az árcsökkenés terheit a szolgáltatóknak kell viselniük, azt nem háríthatják át.

 

– Egy árdíjcsökkenés esetében nyilvánvaló, hogy valami fajta mérsékléssel jár – fogalmazott Fónagy János. Tudni kell, hogy a szolgáltató cégek eddig igen jelentős profittal dolgoztak, ez a profit valóban valamennyivel csökkenni fog – vállalatonként, területenként és energianemektől eltérő módon. Kisebb lesz a hasznuk, mint eddig, de tönkremenni nem fognak – tette hozzá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.



Nőtt a minimálbér

 

Mától a minimálbér 98 ezer forint, míg a szakmunkás bérminimum 114 ezer forintra nő. Mivel több szociális juttatás is a minimálbérhez kötött, így ezek összege is emelkedik. A nyugdíj is több lesz, a járandóság 5,2 százalékkal nő, ugyanis azt a törvény szerint a várható infláció mértékével kell emelni. Növekednek viszont a jövedéki adóterhek és megjelenik a tranzakciós illeték.

 

– Ezek jellemzően forgalmi típusú adók, tehát ennek a végső befizetője az tulajdonképpen a lakosság lesz – közlte Angyal József. Hogy milyen arányban hárítják át, ez attól függ majd, hogy az egyes szereplők, a bankok és egyes telefontársaságok, hogyan döntenek – tette hozzá az adószakértő.



A személyi jövedelemadó változása a 202 ezer forint felett keresőknek kedvező, de a magas keresetűek nettó fizetése a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése miatt csökkenhet.

 

– 2013-ban kivezetésre kerül a szuperbruttó, ami azt jelenti, hogy a havi 202 ezer alatt keresőknek nem változik a nettó jövedelmük – fogalmazott a szakértő. A havi 202 ezer fölött keresőknek növekszik a nettó jövedelmük, viszont 660 ezer forintnál belép egy újabb teher, hiszen megszűnik a nyugdíjjárulék-plafon, mely azt eredményezi, hogy 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni a 660 ezer forint feletti jövedelemrészre is – közölte Angyal József.

Emelkedik idén a közmunkabér is

 

Teljes munkaidőnél 75 500 forint jár havonta a közmunkásnak, de ha olyan munkakört lát el, amely középfokú iskolai végzettséget vagy szakképesítést igényel, akkor havi bére 96 800 forint lesz.

 

forrás:mno.hu