Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Folytatódott a bankbetéti kamatok csökkenése

A csökkentési hullám formálhatja a lakosság betétlekötési szokásait is, hiszen csökkenő kamatkörnyezetben előnyösebbek lehetnek a hosszú távú lekötések. A legjobb feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség egy évre 7,61 százalékos kamatot kínál, a mindenki sz& aacute;mára feltételmentesen elérhető legmagasabb kamatszint 7,5 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között. A reálkamatok tekintetében Magyarország továbbra is az európai élmezőnyben van, a Bankmonitor.hu szerint mindössze Bulgária és Lengyelország nyújt magasabb szintet.

 

2012. december 5. Az MNB ismételt, immáron negyedik egymást követő alapkamat-vágása újfent érezhető csökkenést hozott a bankbetétek piacán – állapítja meg a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzése. A november 28-án életbe lépett változás a korábbiakhoz hasonlóan 25 bázispontos csökkenést hozott az irányadó rátában, ami átlagosan ugyanilyen mértékű csökkenést eredményezett a bankbetéti kamatoknál. Érdekesség, hogy az általános betéti kamatszint csökkenése ellenére sok kiemelkedő kamatajánlat mértéke nem esett vissza. „Ennek oka abban keresendő, hogy a legmagasabb bankbetéti ajánlatok legtöbbször új ügyfelek megszerzésére irányulnak, így ezek a kamatok nem feltétlenül követik le az irányadó ráta változását” - magyarázza Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. A bankbetéti kamatok változásai jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe. Érdemes hozzátenni: a jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat. Egyrészről több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így annak változásait „automatikusan” követi. A közvetett hatást az általános kamatcsökkentésen keresztül lehet érzékelni, amely szorosan követte eddig mind a négy kamatdöntő ülést.
„A magyar kamatkörnyezet mindezen változások ellenére továbbra is magasnak számít a nyugat-európai kamatokkal szemben, az utóbbi három hónap alatt azonban valóban jelentős esést lehetett megfigyelni a reálkamat értékekben” – véli Bonda Balázs. Az MNB összesen 100 bázispontos alapkamat-csökkentése mellett ebben a másik fontos tényező az inflációs előrejelzések* negatív irányú változása volt. Jelenleg a becslés szerint 5,1 százalékos inflációra számíthatunk a következő egy évben (az augusztusi előrejelzés szerint ez 3,3 százalék volt). A reálkamatok így számszerűsítve megfeleződtek a szeptemberi értékekhez mér ten a legjobb betéti ajánlatot tekintve egy évre és ötszázezer forintra, hiszen míg szeptember elején 5,64 százalékos reálkamatra számíthattunk, jelenleg ugyanez az ajánlat 2,39 százalék.

 

A legjobb bankbetéti kamatok

 

A Bankmonitor.hu friss összesítése szerint az egy éves forint lekötések közt az aktív bankkapcsolatot feltételül szabó Erste Bank Tartós forint aktív betétje vezeti a listát 7,61 százalékos kamattal. A forintbetétek közt a legmagasabb feltétel nélkül elérhető betét az Volksbank 1 Éves Tartós Lekötött betétje, ez 7,5 százalékot ígér egy éves lekötésre. Az előbbi feltételes betétre a reálkamat az MNB inflációs becslése* alapján 2,39 százalék, míg az utóbbi feltétel nélküli betétekre 2,28 százalék. Az euróban denominált bankbetétek közt a legmagasabb kamatot szintén az Erste Bank kínál ja 4,31 százalékos ajánlatával. Előbbi betét feltételekhez köti a magas kamatot; a legmagasabb feltétel nélküli euró lekötést a Sopron Bank kínálja Flexi-Plusz Euró betétjével, ez a betét 3,84 százalékot fizet. Az euróban realizálható reálhozam feltételek teljesítése mellett 2,47 százalék, míg a feltételmentes lekötésnél 2 százalék**. * A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben közzéteszi inflációs előrejelzését, mely alapján megbecsülhető a lekötési lehetőségek reálhozama. ** Az euróban denominált bankbetéti reálhozamok számításához az Európai Központi Bank euróra von atkozó inflációs előrejelzése ad lehetőséget

 

Továbbra is kiemelkedő a reálkamat hazánkban* A bankmonitor.hu friss elemzései alapján a bankbetéti reálkamatokat tekintve Magyarország továbbra is az európai élmezőny tagja. A betétlekötések szempontjából kulcsfontosságú érték hazánkban a kamatadóval is csökkentve 1,24%, vagyis pénzünk vásárlóereje a lekötés lejártakor ténylegesen ennyivel lesz nagyobb. Az összehasonlított országok közt mindössze Bulgária és Lengyelország mutat erősebb reálkamat értékeket. Előbbi 2,47%-os, míg utóbbi 1,78%-os növekedést kínál a lekötött pénzre a vásárlóerőt tekintve. * A táblázat egy évre előremutató ; inflációs prognózissal számol.

 

Forrás: IngatlanHírek.hu