Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

10+1 újévi fogadalom, amit a kerted (is) meg fog hálálni

10+1 könnyen betartható újévi fogadalmat mutatunk, amit a kertünk is meghálál majd. Kinek melyik a szimpatikus? Lehet közülük válogatni.

 

 

Ültess egy fát!

Az igazi zöld gyep és a virágok is gyönyörűek, de egy fa sokkal több szén-dioxidot képes megkötni a levegőben, ezért mindenképp érdemes legalább egy, vagy annyi fát ültetni a kertünkben, amennyi csak elfér. Teljesen mindegy, hogy gyümölcs- vagy más lombhullató fát választunk, a lényeg, hogy lehetőleg olyat ültessünk, ami hazánkban eredetileg is honos, így sok madárnak is otthont adhatunk vele. A diófa például sokak nagy kedvence, hiszen még a szúnyogok sem szeretnek a lombja alatt.

 

Kép forrása: rightmove.co.uk

 

Tudj meg minél többet a kertészkedésről

Ha egyáltalán nem értünk hozzá, és ha nagyon is, akkor is mindig van, mit tanulni. Vegyünk könyvet vagy tájékozódjunk az internetről olyan kertészeti ötletek kapcsán, amelyeket még nem próbáltunk ki. Ha utána olvasunk, olyan különleges növény-spirált is készíthetünk, mint ami ennek az inárcsi családi háznak az udvarán látható.

 

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hagyjunk teret a vadvirágoknak

Amit gazként kiírtunk, annak egy része vadvirág, némelyikük gyógynövény is, így legtöbbjük egyáltalán nem kártékony. Persze nem könnyű a kertünk egy részét lekeríteni a vadvirágoknak, és közülük kigyomlálni azt, ami tényleg kártékony (mint például a parlagfű), de ha sikerül, a kertünk ezen részén a vadméhek is otthonra lelhetnek, márpedig ők a leghasznosabb állatok az egész bolygón.

 

Kép forrása: houzz.com

 

Próbálj ki csak egy környezetbarát dolgot az idén

Legyen az egy komposztáló, vagy egy esővízgyűjtő, hacsak az egyiket kipróbáljuk, máris sokat tettünk a kertünkért és a környezetünkért az új évben.

 

Képek forrása: houzz.com

 

Próbálj ki új növénytársításokat

A szokásos egynyári virágok helyett ültess inkább évelő növényeket. Ültesd egy helyre azokat, amiknek hasonló a fény és víz igényük, illetve azokat, amelyek például szagukkal elűzik a másik növény kártevőit.

Tegyél ki egy madáretetőt vagy itatót

A madáretetőt egy kicsit már késő kitenni, ha eddig nem tettük meg, tavasz vége felé azonban már felszerelhetjük a kertünket egy madáritatóval, a madáretetőt pedig ne felejtsük el már október közepén kitenni.

 

Képek forrása: thelmasonline. com és houzz.com

 

Legyen minél kisebb a gyep

Lehet, hogy a gyep kevesebb gondozást igényel, mint a virágok vagy a konyhakerti növények, de ahhoz, hogy valójában szép zöld és gazmentes gyep legyen, sokat kell gondozni, sok vizet igényel, ugyanakkor jóval kevesebb haszna van, mint bármilyen más növénynek. Hogy spóroljunk a vízzel, ültessünk inkább kis vízigényű kisebb növényeket, és váltogassuk őket szép talajtakaróval, ahogyan ennek a kiskassai családi háznak az udvarán is megoldották.

 

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Ültess futónövényt

Futónövény ültetésével remek kis lugast alkothatunk, ami a kedvenc árnyékos helyünk lehet a kertben.

 

Kép forrása: flickr.com

 

Jusson eszedbe az a keskeny sáv is, ami a hátsó udvarra vezet

Nem mindenkinek, de sokaknak olyan a telek elrendezése, hogy a ház előtt van egy kis előkert, a ház mögött pedig egy nagyobb hátsó udvar. A kettő között az összeköttetést pedig egy keskeny, a ház és a szomszéd ház közé szorult sáv biztosítja, ami jó esetben van annyira széles, hogy autóbeállóként, -bejáróként szolgáljon, de sokszor akkor is dísztelen és unalmas. Ezt a részt is csinosíthatjuk, ha másutt nincs hely, legalább a falak mellé ültessünk kisebb növényeket virágokat, ahol autóval járunk, parkolunk, ott pedig borítsuk térkővel, zúzott kővel.

 

Kép forrása: houzz.com

 

Legyen egy kis konyhakertünk

Ha nem értünk hozzá, vagy ha csak egy 1m x 1m-es szabad hely is van a kertünkben, akkor is érdemes egy kis magaságyást csinálnunk néhány konyhakerti növénynek. Sokkal jobb lesz az étel attól, amit magunk termeltünk meg.

 

Kép forrása: houzz.com

 

Legyen mindig minden kéznél

Azért nem ülünk ki kora tavasszal a teraszra, mert nem tudjuk, hova pakoltuk ősszel a párnákat? Legjobb, ha mindent közvetlenül a teraszajtó mellett, kívül vagy akár belül tárolunk, hogy rögtön kéznél legyenek, ha az első tavaszi napsütés kicsábít minket a kertbe.

 

Kép forrása: houzz.com

 

Forrás:ingatlantájoló.hu