Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Lakásáfa - Varga: a magánépítkezőknek is biztosítaná a kormány az alacsonyabb áfát

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka egyértelmű: nem szabad különbséget tenni az építőcégek és a magánépítők között ebből a szempontból. A kormány ezért szerdán arról dönthet, hogy a magánépítkezők visszaigényelhessék a bemutatott számlák alapján a 27 százalék és 5 százalék közötti áfatartalmat 5 millió forintig a következő négy évben.

    Példaként elmondta, egy 20 milliós ház építésénél a 27 százalékos áfa 5 millió 400 ezer forintot tesz ki, míg 5 százalékos kulccsal a forgalmiadó-költség csak 1 millió forint. A 4 millió 400 ezer forintos áfakülönbözetet az építő magánszemély visszaigényelhetné, ezt támogatásként visszakaphatná. "Úgy gondolom ez hasonlóan működhet ahhoz, amikor a 2000-es évek elején egy más rendszerben, az első Fidesz-kormány idején a házépítésekhez kapcsolódó szolgáltatások áfájából adtunk kedvezményt" - mondta.

    Bár a technikáról még végleges döntés nem született Varga Mihály azt tartaná a legkényelmesebb megoldásnak, ha a számlákat a bankokban nyújthatnák be a kedvezményezettek, és a kincstár a banknál vezetett számlára utalná a támogatást. "Az állam a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán több bankkal is kapcsolatban áll" - idézte fel. Megjegyezte, hogy számításba jöhet még az adóhivatal és a kincstár is, a kormány is arra törekszik, hogy a legegyszerűbb megoldást biztosítsa.  

    A számlák összegyűjtése egyértelműen fehéríti ezt az ágazatot, az 5 milliós határt pedig éppen a "számlagyárak beindulása" ellen határozzák meg.

    Mivel a kedvezmény csak az új építésű ingatlanokra vonatkozik, a bevételek alakulása - az áfa kiesése, más oldalról viszont, a bővülő fogyasztásnak köszönhetően több áfabevétel, magasabb foglalkoztatottságnak köszönhető növekvő adó- és járulékbevétel - jól megtervezhető lesz. "Mi úgy számolunk, ha az évi 8000-9000 épített ingatlanszámtól el tudunk mozdulni, ha ez megmozdítja a lakásépítési piacot, akkor ennek a szaldója költségvetési szempontból nulla lehet" - jegyezte meg.

    Varga Mihály szerint a csok kiszélesítése a fogyasztói, vásárlói oldalról támogatja a piacot, ezért új önálló rendszerek elindítására most nincs szükség. "Arra van szükség, hogy a több mint negyvenezres érdeklődői kör tapasztalata alapján megnézzük, hol érdemes még a csokon nyitni, de mi azt szeretnénk támogatni, hogy a gyermeket vállalók, a több gyermeket nevelők és a saját új ingatlant építők kapjanak nagyobb lehetőséget" - tette hozzá.

    A felújítások lehetséges áfakedvezményét firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy vizsgálják ennek hosszú távú lehetőségét is, hiszen szükség van a felújításokra, korszerűsítésekre tekintettel a hazai lakásállomány nagyságára minőségére, de most "egyszerre csak egy lépést lehet megtenni".

    A parlament kedden tárgyalja azt a javaslatot, amely alapján a jövő év első napjától 2019. végéig a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalék lehet az új építésű lakóingatlanok értékesítésénél az áfa. A kedvezmény olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Forrás: MTI