Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

A lakáspiac felélénkült novemberben

 

 

Lakáspiac: fél év után ismét növekedés

Idén novemberben 9795 ezer használt lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon az ingatlan.com becslése szerint, ami jelentős, 9 százalékos növekedést jelent tavaly novemberhez képest. Az eladó lakások és házak iránt fokozódott a kereslet: ebben a hónapban több mint 300 ezer érdeklődést mértünk az ingatlan.com-on. Ez 6 százalékos növekedésnek felel meg 2020 novemberéhez képest. A tulajdonosok által feladott lakóingatlan hirdetések száma 6,6 százalékkal bővült éves szinten. Az ingatlanközvetítőkkel együtt pedig több mint 30 ezer lakás és ház friss hirdetése jelent meg a hónapban.

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta: “A lakáspiac forgalma május óta először indult növekedésnek éves összevetésben. Ez részben annak is köszönhető, hogy tavaly a járványhatás jobban visszafogta a vásárlási kedvet. Másrészt az idei növekedésben szerepet játszhat az is, hogy akadnak olyanok, akik részben lakáshitelből finanszírozzák a lakóingatlan-vásárlást és az emelkedő kamatokról tartva előrébb hozták a vásárlást. A 2021 novemberében látott lakáspiac forgalma már közelíti a járvány előtt látott szintet. 2015 és 2020 között az adott év utolsó negyedévében az adásvételek száma havi átlagban 9982 darab volt. 2015-ben és 2016-ban átlagosan 10 ezer alatti eladás történt. A 2016-ot követő három év során 10 213-10 581 használt lakás cserélt gazdát. 2020 végén a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt ismét 10 ezernél kevesebb adásvételre került sor az év utolsó hónapjaiban.”

 

Ezek a novemberi slágermegyék

Az ingatlan.com összeállítása rangsorolta, hogy az országon belül hol nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet és a kínálat. “Ezekből az adatok megerősítik azt az utóbbi időszakban egyre erősödő trendet, amely szerint a fővároson kívüli lakáspiac lendületes élénkülést mutat.

 

lakáspiac

 

A kereslet felfutását nézve Bács-Kiskun megye lett az éllovas, az ottani eladó használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 36 százalékkal növekedett. Az első ötben szerepel még Heves, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Tolna, ahol 19-25 százalékos keresletnövekedést könyvelhettek el novemberben. Az eladási kedv Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt leginkább, ahol éves szinten több mint 50 százalékkal nőtt a tulajdonosok által feladott tulajdonosok által feladott eladó lakáshirdetések száma. Jelentős növekedést ért el még a Heves, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyei lakáspiac is, ahol 25-43 százalékkal bővült a friss kínálat.

Forrás:ingatlan.com