Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Mit tegyünk, ha csak a tartozások maradnak a bérlő után? Megoldás lépésről lépésre

A kedves bérlő eltűnt ingatlanunkból, lakásunkból, és mi ott szomorkodunk a koszos, büdös, lelakott tulajdonunkban, szívünk jogosnak érzett felháborodásunkban hevesen ver, és valamit tenni akarunk. Mit tegyünk? Hogyan és mennyit nyerhetünk vissza törvényesen pénzünkből?

 

Nézzük meg először az optimális helyzetet, amikor egy törvényes követelésnek úgy lehet érvényt szerezni, hogy nincs bonyodalom, gubanc. Az első lépés, a fizetési meghagyás. Magyarországon az egymillió forintot meg nem haladó pénzügyi követelés behajtására manapság a legjobb mód fizetési meghagyás kibocsátását kérni valamelyik közjegyzői irodában elektronikusan vagy személyesen.

A fizetési meghagyás nem rossz találmány, főként úgy, hogy döntő változások történtek e körben az elmúlt években. 2010 nyara előtt a fizetési meghagyásokat a bíróságok intézték, a rendszer borzalmas volt, fél évig, 8 hónapig, 10 hónapig ültek a kérelmeken, az adósok pedig nevettek a markukba. Ezért az egész rendszert átadták a közjegyzőknek, akik jelenleg már 3 nap alatt kibocsátják a meghagyást, és az akár 3 hét alatt jogerőssé és végrehajthatóvá válik.

 

Minderre a későbbiekben még visszatérünk, mert van egy előzetesen megoldandó probléma, ugyanis a fizetési meghagyás egyik alapfeltétele, hogy az adósnak, a kötelezettnek legyen ismert belföldi lakóhelye. Ám ha eltűnt, mint szürke szamár a ködben?

 

 

Lehet jogszerűen kerestetni a bérlőt

 

Ilyenkor egyet tehetünk: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kell fordulni. Sokszor olvasni azt, hogy a személyazonosító igazolvány adattartalmáról és/vagy a lakcímről csak érintett (vagyis a volt bérlő) hozzájárulása alapján adható meg adat. Ez nem így van, bárki kérheti ezt az adatot, amennyiben a jogi érdeket valószínűsíti, és igazolja az adat felhasználásának célját, jogalapját (példának okáért a bérleti szerződéssel), és nem mellékesen, megfizeti a díjat, amely jelenleg 3500 forint. Ezt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalnál elektronikusan is kérni lehet, illetve a hivatal Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztályánál, a 1450 Budapest, Pf. 81. postai címen. Lehet kérni még az illetékes önkormányzati jegyzőnél vagy az okmányirodában – itt viszont már személyesen kötelező eljárni.

 

Olvasni olyasmit is, hogy fogadjunk magánnyomozót, ám mint a fentiekből is látható, 3500 forintért magunk is el tudjuk végeztetni a keresést. Egyébként is, a magánnyomozónak is lényegében csak arra van lehetősége, mint bármely más állampolgárnak, azokhoz a nyilvántartásokhoz, adatbázisokhoz férhet hozzá, mint mi. Az más kérdés, hogy esetleg többet „főz” ezekből az információkból, mint egy laikus. Olyat is olvasni, tegyünk feljelentést a rendőrségen, ám ez botorság. Ilyen polgári vitákba a rendőrség nem avatkozik bele, és a jegyzőkönyvet sem lesznek hajlandóak felvenni.

 

Ha van cím és az adós nem mond ellent

 

Ha van ismert belföldi lakóhely, van cím, akkor örülünk, és mehet a fizetési meghagyás. A menetrend a következő: ha a fizetési meghagyásnak az adós, a kötelezett nem mond ellent, akkor az jogerőssé és végrehajthatóvá válik. Ezt követően a végrehajtóhoz kell menni.

 

forrás:ingatlanmagazin.com