Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Beindultak a fogyasztóbarát lakáshitelek

A fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők bő 40 százaléka vesz fel Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt - közölte az MNB. 2017 szeptembere óta közel 40 milliárd forintnyi ilyen hitelt folyósítottak a bankok, takarékszövetkezetek. 

 

2017 szeptemberére a hitelezés gerincét adó bankok és takarékszövetkezetek kínálatában megjelentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakáshitel-minősítési rendszerének köszönhetően kedvező feltételű Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek. Tavaly szeptember óta közel 40 milliárd forint fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak. 

Beindultak a fogyasztóbarát lakáshitelek


A piaci szereplők adatszolgáltatása alapján idén januárban a fix kamatozású hitelt felvevők több mint 40 százaléka választott fogyasztóbarát konstrukciót. Az MNB közleményéből az is kiderül, hogy: 
  • Ezeket többnyire használt lakás és ház vásárlásra igényelték (89 százalék), továbbá hitelkiváltásra, új lakás vásárlásra és lakóház építésre is fordították a kölcsönösszeget.
  • A teljes fogyasztóbarát állomány 59 százalékát Közép-Magyarországon, közel 20 százalékát a közép- és nyugat-dunántúli régióban, mintegy 15 százalékát pedig az észak- és dél-alföldi megyékben folyósították.
  • A fogyasztóbarát lakáshiteleket legnagyobb arányban (44 százalék) a harmincas korosztály, az esetek több mint negyedében pedig a negyvenes éveikben járó fogyasztók igényelték.
  • Jelenleg az 5 évre és a 10 évre fixált kamatozású fogyasztóbarát konstrukciók között a legnagyobb a piaci verseny, ezeket igényli az ügyfelek túlnyomó többsége.
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor szerint az ügyfelek már 4 százalék alatti THM-mel is találhatnak 3 vagy 5 évre rögzített kamatú fogyasztóbarát kölcsönt. A 10 éves kamatperiódusú vagy a végig fix kamatozású termékek pedig 5 százalék körüli THM-mel érhetők el.

Beindultak a fogyasztóbarát lakáshitelek

Az MNB www.minositetthitel.hu oldalán tavaly szeptember óta közel 700 ezer oldalmegtekintés volt.

Forrás:Portfolio.hu