Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Mennyire kelendőek most a garzonok? Kinek kellenek és mennyiért?

A garzon lakásoknak 5-10 éve volt egy nagy felfutása, amikor gyakorlatilag hiány alakult ki a piacon. Persze akkor az egész ingatlanpiac szárnyalt. Amikor pár éve hozzánk is megérkezett a válság, azt lehetett hallani, hogy eladhatatlanná váltak a garzonok, mindenki a 1,5-2 szobás lakásokat keresi helyettük. Utánajártunk, hogy változott-e a helyzet a garzonok piacán, mennyire könnyű most eladni őket?
 
Jópár éve azt lehetett látni, hogy az összes garzont felszívta a piac, legyen az akár panel vagy belvárosi lakás. Nagyobb volt az igény akkoriban a garzonokra, mint a kínálat. A helyzet mára jelentősen megváltozott, mivel mások lettek az igények.
 

Inkább bérelnek?

 

Annak idején főként azért vásárolt mindenki garzonlakást, mert rengeteg új lakás épült, s ezek között a garzon volt a legolcsóbb, mivel ez volt a legkisebb méretű. Ezt engedhették meg maguknak az emberek, ha új lakást akartak venni.

 

Jelenleg viszont az a helyzet, hogy aki egyedülálló, s számára a megfelelő választás egy újépítésű garzon lenne, nem feltétlenül vállal be egy havi 100-120 ezer forintos törlesztőrészletet csak azért, hogy saját lakása legyen, hanem megfontolja, hogy inkább bérel egy lakást alacsonyabb havi díjért.

 

Az optimális méretű, elosztású lakások eladhatók

 

A piacon tulajdonképpen azok a lakások eladhatók most, melyek egy családnak megfelelő életteret nyújtanak, esetleg jól kiadhatók, tehát amelyek megfelelően kiszolgálják a valódi igényeket. Jelenleg a praktikum a legfontosabb szempont, amikor valaki ingatlant vásárol. Tehát, ha egy belvárosi vagy belváros-közeli téglaépítésű garzon ugyanannyiba kerül, mint egy 2-3 szobás panellakás, akkor a vevő inkább a többszobást veszi meg, akkor is, ha egyedülálló. Ráadásul az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint most már az egyedülálló vevők is legalább egy különálló szobát szeretnének a lakásukban.

 

 

Csak olcsón mennek el

Mivel rendkívül mérsékelt most a kereslet a garzonokra, most már csak mérsékelt áron lehet őket eladni, még fajlagos értelemben is. Tehát amíg egy adott környéken egy garzont mondjuk 220 ezer forintos négyzetméteráron lehet eladni, addig ugyanott a jelenleg hiánynak számító kétszobás lakás négyzetméterára ezen ár fölé is kerülhet. Az árat persze sok tényező meghatározza még, de a csekély kereslet miatt alul kell árazni a garzonokat, hogy elkeljenek.

 

A garzonok között is a nagyobbak kellenek

 

El lehet tehát adni a garzonlakásokat, de az is igaz, hogy ezek között is inkább a nagyobb 35-45 négyzetméteres, élhető méretű, használható fürdőszobával rendelkező típusokat keresik. A kisméretű, 28 négyzetméter alatti lakásoknál már szinte azt lehet mondani, hogy senkinek sem kellenek, vagy legalábbis nagyon komoly nehézséget okoz az eladásuk, elhelyezkedéstől függetlenül.

 

Kik vásárolják most?

Jelenleg egyrészt azok a vevők kedvelik a garzonokat, akik befektetésre, bérbeadásra vásárolnak. Ennek oka az, hogy hasonló áron tudják kiadni a garzonlakást, mint mondjuk a 1,5 szobást. Emellett a vásárlók egy másik része most is az olyan egyetemista (vidéki) diákok szülei közül kerül ki, akik megengedhetik maguknak egy saját lakás megvásárlását. Rajtuk kívül persze egyedülállók és fiatal párok is megjelennek vevőként a garzonok piacán, például olyanok, akik ott kívánják hagyni az albérletet és saját lakásra vágynak, ha mást nem tudnak megfizetni. Ugyanakkor jellemzően ők is inkább a több szobás lakásokat célozzák, ha megtehetik.

2012.október.10.

forrás: ingatlanmagazin.com