Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

A CSOK 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő támogatást jelent a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától függően. A korábbi rendszer két fontos ponton bővült: már egy gyermek, vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni, továbbá már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésére is kérni lehet. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Bár az elérhető támogatás mértéke az ország minden településén megegyezik, az ingatlanárak között óriási területi különbségeket tapasztalhatunk. Épp ezért megnéztük, hogy a KSH régiókra vonatkozó adatai alapján milyen támogatási intenzitás érhető el egy átlagos lakás esetében az ország különböző területein. A lenti grafikonokon két esetet ábrázoltunk, a minimális, valamint a maximális elérhető összeget a régiós átlagár függvényében. Utóbbi esetben a maximális alapterület mellett azt is feltételeztük, hogy az ingatlan alacsony fogyasztású, azaz magas energiahatékonyságú. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Egy gyermek vállalása és átlagos lakásár esetén a régiók döntő többségének mindössze egy számjegyű támogatási intenzitásra számíthatunk. Ennél kiugróbb, 10%-nál magasabb értékkel csak az ország gazdaságilag elmaradottabb régióiban találkozhatunk, ahol a lakásárak is jóval alacsonyabbak. Ugyanakkor az egy gyermeket vállalók általában kisebb alapterületű, így az átlagárnál olcsóbb ingatlanokat vásárolnak, ígmaxy a grafikonban látottaknál vélhetően magasabb támogatási intenzitásra számíthatnak. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Két gyermek vállalásakor már a minimálisan megadott alapterület esetén is magasabb támogatási intenzitásra számíthatunk. A többféle méretkategória pedig még magasabb maximálisan elérhető támogatási intenzitást tesz lehetővé. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

A három gyermeket vállalók számára már szinte minden régióban és minden ingatlantípus esetén garantált a kétszámjegyű támogatási intenzitás. Ráadásul már elképzelhető olyan eset, amikor elérhető közelségbe kerül az, hogy az állam fizesse a lakás felét. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Négy gyermek esetében már könnyedén elképzelhető az 50% körüli vagy azt meghaladó támogatási intenzitás. Ha valakinek sikerül egy legalább 100 négyzetméteres, alacsony fogyasztású ingatlant találnia Észak-Magyarországon, melynek az ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a CSOK segítségével fizetheti ki a vételár kétharmadát. Ez persze teljesen lehethetetlen, de az Otthontérkép kínálatában találunk például a Taktaszadán elhelyezkedő,120 négyzetméteres házat, mely mindössze 2,2 millió forintba kerül. Ehhez 2,5 millió forintos támogatás társul, ami azt jelenti, hogy teljes egészében az állam finanszírozza a ház megvásárlását.

Bár a fenti grafikonokon bordóval jelölt, sokszor két számjegyű értékek rendkívül csábítóan hatnak, érdemes megjegyezni, hogy a magyar lakásállomány nem teljesít túl jól energiahatékonyság szempontjából. (Arról nem is beszélve, hogy a jobb tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok rendszerint jóval átlag feletti áron kelnek el.) Az FHB adatai szerint Magyarországon a családi házak kevesebb mint3%-a, téglalakások durván 5%-a, míg a panellakások kevesebb mint 1%-a rendelkezik A vagy A+ energiaminősítéssel, így a CSOK segítségével lakóingatlant vásárlók elsöprő többsége csak az alapösszegű támogatásra számíthat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a CSOK bővítésre is igénybe vehető, egy felújítással egybekötött bővítéssel pedig elérhető, hogy az ingatlan energiahatékonyabbá, azaz magasabb támogatásra jogosulttá váljon. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Azt is megvizsgáltuk, hogy új lakás vásárlása esetén hogyan alakul az elérhető minimális és maximális támogatási arány. Mivel a közép-magyarországi régiót leszámítva egy átlagos használt lakás ára csak 40-60%-a egy átlagos új lakás árának, így az átlagos támogatási intenzitás is sok helyen nagyjából a felére csökken az előző grafikonokon látottakhoz képest. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a lakáspiaci tranzakciókon belül az új lakások részaránya évről-évre csökken: 2010-ben még 5% felett mozgott, tavaly viszont már a 3%-ot sem érte el. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Amire még érdemes figyelni, az az, hogy maximálva van a támogatás felhasználásával megvásárolható lakások vételára. Az ár régiónként és településenként változik, a konkrét számokat a fenti táblázat tartalmazza. A támogatás intenzitás előbbi vizsgálatának szempontjából kedvező tény, hogy az átlagár sehol sem haladja meg a maximált vételárat - még új építésű ingatlanok esetében sem. 

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

Az elérhető támogatási intenzitás egyébként nem csak régiók, hanem településtípusok szerint is vizsgálható. A budapesti átlagárak nagyjából megegyeznek a közép-magyarországi átlagárakkal, a megyeszékhelyek, valamint a városok átlagárai Nyugat- és Közép-Dunántúl átlagárai között helyezkednek el, míg a községekben tapasztalható viszonyok használt lakás esetében Észak-Magyarországéhoz, új lakás esetében a Közép-Dunántúlhoz hasonlíthatók.

 

Forrás: www.portfolio.hu