Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

A gatyája is rámegy a fűtésre? 13 egyszerű és olcsó tipp, amivel rengeteget spórolhat

Éppen ezért most segítünk pár tippel, hogyan tud ön is spórolni a számlákon és még csak bankot sem kell robbantania egy teljes felújításhoz. Legtöbbször már az is sokat tud segíteni, ha figyelünk a szokásainkra.

Huzatfogó párna

Viszonylag olcsón be lehet szerezni stílusos és hasznos huzatfogó párnákat, melyeket az ablakba rakva megakadályozhatjuk, hogy a rosszul szigetelő ablakon keresztül feleslegesen cserélődjön a levegő. Ha nem akarunk erre költeni, egy összecsavart törülköző vagy pokróc is megteszi.

 

Huzatfogó párna / Fotó: Shutterstock

Huzatfogó párna olcsó és hatékony megoldás / Fotó: Shutterstock

Nyílászárók szigetelése

Még hasznosabb, ha magát a a nyílászáró szigetelését javítjuk meg, vagy amennyiben régi típusú az ajtó, ablak, akkor egy olcsó és nagyon egyszerűen felszerelhető öntapadó habszalagot is vásárolhatunk. Ezt a nyílászáró letörlésével együtt maximum 5 perc alatt fel tudjuk rakni és tartósabb, hatékonyabb megoldást jelent. Beltérben pedig segít a belső ajtók hangjának csillapításában.

 

A nyílászárók szigetelése az egyik legfontosabb lépés / Fotó: Shutterstock

A nyílászárók szigetelése az egyik legfontosabb lépés / Fotó: Shutterstock

Helyiségek fűtése

Kényelmi szempontból érdemes lehet a nappalit kicsit melegebbre, a hálót pedig kicsit kevésbé befűteni, de általános szabály, hogy nagyjából egyenlően menjen mindenhol a fűtés. Azonban ha van olyan helyiség, amelyet nem használunk, ott érdemes lejjebb venni a fűtést és becsukni az ajtót. Emellett nem érdemes túlfűteni egy helyiséget sem, ugyanis minden fokkal exponenciálisan nőnek a költségek is. Egyetlen fok 5-8%-kal emeli a számla végösszegét.

 

Figyeljünk a szobák egyenlő fűtésére / Fotó: Northfoto

Figyeljünk a szobák egyenlő fűtésére / Fotó: Northfoto

Hőtükör fólia

A radiátor mögé egyszerűen beszerelhető hőtükör fólia sokat segíthet. A radiátor hőjét a szoba felé visszatereli és nem hagyja, hogy a fal lehűtse a már felmelegített levegőt. A radiátor mögé egyszerűen csak be kell csúsztatni, ha pedig nedvesedésre hajlamos a falrész, érdemes a fólia és a fal között 1 cm-es rést hagyni, máskülönben a fólia és a radiátor közé valamilyen kitámasztást érdemes berakni.

 

A hőtükör nagyon egyszerűen felszerelhető / Fotó: Shutterstock

A hőtükör fólia nagyon egyszerűen felszerelhető / Fotó: Shutterstock

A függöny és a radiátor

A radiátorok javarészt ablakok alá kerülnek, az ablak előtt pedig sok helyen függöny lóg. Sokan csak ráhúzzák a radiátorra a függönyt, ami azt eredményezi, hogy a meleg levegő az ablak és a függöny között megszorul, így sok energiát elpazarolhatunk. Amennyiben nem ér rá a függöny a radiátorra, hanem felette lóg, érdemes a függöny alját az ablakkeretbe felrakni.

 

Figyeljünk, hogy a függöny ne lógjon a radiátorra / Fotó: Pixabay

Figyeljünk, hogy a függöny ne lógjon a radiátorra / Fotó: Pixabay

Függöny

Ha már függöny, akkor érdemes télire egy vastag textilfüggönyt választani, ami segít bent tartani a meleget. Az ablaküveg két rétege között levegő van, ami szigetelő rétegként viselkedik. Egy vastag függönnyel az ablak és a függöny között egy hasonló, jó vastag szigetelő réteget tudunk létrehozni.

 

Válasszunk vastag függönyt télire / Fotó: Pixabay

Válasszunk vastag függönyt télire / Fotó: Pixabay

Figyeljünk a fokokra

Öltözzön rétegesen és tartsa a hőfokot 19-20 fok között. Nyugatabbra, ahol a legtöbb embernek nem okoz problémát a rezsi kifizetése – átlagosan 17-19 fok között tartják a lakás hőmérsékletét. Ez itthon 22 fok.

 

Ne fűtsük túl a lakást / Fotó: Pixabay

Ne fűtsük túl a lakást / Fotó: Pixabay

Karbantartás

Érdemes minél előbb ellenőriztetni a fűtésrendszert, hogy nincs-e valahol szivárgás, valamint levegőtleníteni a radiátorokat. Ha azt hallja, hogy cicereg a radiátor vagy a csövek a falban, akkor azt jelenti, hogy levegő van benne, ami csökkenti a fűtésteljesítményt, sőt, teljes radiátorokat tud működésképtelenné tenni. A légtelenítéshez egy tárolóedény és egy lapos csavarhúzó kell csak, bárki meg tudja csinálni.

 

A rendszeres karbantartás hatalmas különbséget jelent / Fotó: Pixabay

A rendszeres karbantartás hatalmas különbséget jelent a számla végösszegében / Fotó: Pixabay

Szellőztetés

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha télen folyamatosan szellőztetünk, ugyanis így folyamatosan fűteni kell. Helyette napi 2-3 alkalommal 5-10 percre tárjunk ki minden ajtót és ablakot, engedjük, hogy az elhasznált levegő felfrissüljön, majd fűtsük vissza a teret. Ez sokkal hatékonyabb, mint egy folyamatos légcsere.

 

Nagyokat szellőztessünk majd csukjunk be mindent / Fotó: Northfoto

Nagyokat szellőztessünk, majd csukjunk be mindent / Fotó: Northfoto

Teregetés

Igen, télen nehezebben száradnak a ruhák, de ez nem indokolja, hogy a radiátorra teregessünk. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkentjük a fűtőtestek hatékonyságát.

 

A ruhák a szárítóra valók, ne a radiátorra / Fotó: Pixabay

A ruhák a szárítóra valók, nem a radiátorra / Fotó: Pixabay

Folyamatos fűtés

Ha nem vagyunk otthon, nem érdemes teljesen lekapcsolni a fűtést. Visszavehetjük, de lekapcsolni hatalmas pazarlás. Ugyan a szellőztetésnél igaz, hogy jobb egyszer lehűteni, majd felfűteni a levegőt, de ez hosszú távon nem igaz. Méghozzá azért, mert a falak sokkal lassabban hűlnek le vagy melegszenek fel, mint a levegő.

 

Érdemes a lakás hőmérsékletét egyenlően tartani / Fotó: Pixabay

Érdemes a lakás hőmérsékletét egyenlően tartani / Fotó: Pixabay

Egy kis lakberendezés

Hely hiányában természetesen nem mindenhol megoldható, de nem érdemes bútorokat rakni a fűtőtestek elé. Ezzel ugyanis lecsökkentjük a teret, amiben a levegő keringhet és a radiátorok előtt megszorul a levegő, valamint sok hőt vesz fel feleslegesen a bútordarab.

 

El a bútorokkal a radiátoroktól / Fotó: Pixabay

El a bútorokkal a radiátoroktól / Fotó: Pixabay

Párásítás

Ha megy a fűtés, általában szárazabb a levegő is. Azonban minél nagyobb a páratartalma a levegőnek, annál jobban érezzük a hőmérsékletbeli különbséget, legyen az meleg vagy hideg. Száraz lakásokban érdemes párásítani, ezzel is növelve a komfortérzetünket.

 

Párásítsunk ha száraz a lakás / Fotó: Pixabay

Párásítsunk, ha száraz a lakás / Fotó: Pixabay

Forrás: blikk.hu