Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Fájhat a lakáseladók feje a CSOK módosítása miatt

2024-től valamilyen új program válthatja a CSOK-ot a városokban, ugyanis a lakás- és családtámogatások a kormányzat zászlóshajói voltak– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az ATV Start című műsorában. Ugyanakkor kérdés, hogy az esetleges új konstrukciókat miként fogadja majd a lakosság.

 

„Siralmas, amit az elmúlt félévében láttunk az előző évek élénk ingatlanpiaci forgalmához képest”– fogalmazott. Balogh szerint a CSOK esetében sok a kifizetett kamatprémium, államháztartási szinten is szemmel látható összeg. Ezt azonban a jelenleg érvényben lévő rendszerben is lehetett volna módosítani, nem kellett volna feltétlenül átalakítani a nagytelepüléseket érintő CSOK-ot. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az állam akkor is spórolt volna, ha a kormány nem módosítja a feltételeket, mert most gyenge a kereslet, a piac „megoldja a spórlást” az állam számára– idézi az atv.hu.

 

Balogh arra számít, a támogatott hiteleknek lehet nagyobb súlya. Az előttünk álló félévet tekintve nagy kérdés, az emberek miként fognak dönteni a törvénymódosítások tudatában.

Lehet, hogy reálisabb ingatlanpiaci árakkal találkozhatunk a következő félévben

– fogalmazott Balogh, aki ezt azzal magyarázza, hogy sok tulajdonos most gyorsan akarhatja értékesíteni a lakását a továbbköltözés miatt, így ez a folyamat lenyomhatja az árakat.

 

Az ingatlan.com elemzése szerint átmenetileg jobban csökkenhetnek a nagyvárosi lakásárak, attól függően, hogy mikor fogadják el és jelentik be a 2024-tól érvényes támogatásokat. Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát. Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet.

Forrás: 24.hu