Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Az MNB támogatja a hitelintézetek bekapcsolódását az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe

Az EEMI az energiahatékony ingatlanok építése, illetve és az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások kedvezményes hitelekkel történő ösztönzésére vállalkozik.

Az MNB 2019 júliusában csatlakozott az EEMI Tanácsadó Testületéhez, 2020-tól tőkekövetelmény-kedvezménnyel is ösztönzi az energiahatékony hitelezést.

A közleményben a jegybank hangsúlyozza, 2019. február 11-én azért hirdette meg a Zöld programot, hogy a pénzügyi piaci szereplőkkel együttműködve mérsékelje a környezeti anomáliák okozta ökológiai, gazdasági és pénzügyi kockázatokat, és klímabarát módon erősítse Magyarország versenyképességét.

Az épületek energiahatékonysága a zöld gazdaság egyik kitörési pontja, amely a jegybank közelmúltban publikált, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos élénkítő javaslatainak is része. A hazai lakó- és nem lakóépületállomány nagy volumenű felújításának beindulása ugyanis úgy tudna hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez, hogy egyúttal jelentős keresletet biztosítana a hazai építőipar számára is - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: MTI