Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

A lakásvásárlási illeték 2016-ban: egykulcsossá alakult és 4 %-ra változott a teljes összeg után

A lakásvásárlási illeték 2012/2013-ban még 4 millió forintig 2 %, 4 millió forint felett 4 % volt, ez azonban 2014 elejétől egykulcsossá alakult és 4 %-ra változott a teljes összeg után. Mindez pontosan 80.000 forintos plusz illetékterhet jelent minden 4 millió forintnál nagyobb áron történő adásvétel esetén. 2016 ban nem változott az illetékek mértéke. 

Jól járnak az illetéktörvény módosításával azok, akik olcsóbb lakásba költöznek: negatív forgalmi érték különbözet esetén a vásárló mentesül az illeték megfizetése alól. Ez a változás azoknak jelent könnyítést, akiknek fizetési nehézségeik miatt kell költözniük olcsóbb környékre, kisebb, vagy rosszabb minőségű lakásba.

Kedvezmény a fiatal lakásvásárlóknak: Jól járnak viszont 2014-től a fiatal lakásvásárlók. A 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50%-os illetékkedvezmény 40 000 forintos felső határát megszüntették, illetve a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolták 15 millió forintra. Így például egy 15 milliós lakás vásárlása esetén, a feltételeket teljesítő fiatalnak a 600 ezer forintos alapilleték helyett mindössze 300 ezer forintot kell fizetnie 2013-tól.

 

Csere esetén az elcserélt lakások értékének különbözete után az illeték mértéke 4%.

 

Ha 1 éven belül volt lakás eladás: lakás 1 éven belüli vétele és eladása esetén a két lakás értékének különbözete után 4% illetéket fizet a magánszemély.

 

Több lakástulajdon cseréje, illetve egy éven belül több lakástulajdon vásárlása, értékesítése esetén:Magánszemély több lakástulajdon cseréje, illetve egy éven belül több lakástulajdon vásárlása, értékesítése esetén, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben – a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakáscserék, lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul.

Forrás:hirkozpont.eu