Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Nem odázható tovább a földhivatali telekkönyvi nyilvántartás modernizálása. Az elmúlt 50 évben sok új lett a föld felett és alatt.

Háromdimenziós látványtervForrás: nol.hu

 

A háromdimenziós ingatlan-nyilvántartás technológiai kiépítése azért vált elengedhetetlenné, mert az ingatlanfejlesztők kénytelenek a földfelszín alatt és felett is terjeszkedni. Parkolóházak, irodaházak, közlekedési- és közműcsomópontok létesítményei, műtárgyai gyakran fedik és keresztezik egymást, megnehezítve a tulajdonviszonyok egyértelmű kiderítését.

A jelenlegi rendszerben nehezen kivitelezhető egy ilyen helyszínen egyes szolgalmi jogok és terhek megjelenítése, ha azok egy épület nem teljes egészét, hanem pl. csupán egy-egy szintjét érintik.

A mostani kétdimenziós nyilvántartásban is felfedezhető a harmadik dimenzió - nyomokban. Ilyen kvázi háromdimenziós eset például az egy társasházon belül elhelyezkedő lakások önálló ingatlanként, külön helyrajzi szám alatti nyilvántartása. Ezen külön helyrajzi számok a társasház alatti földrészlet helyrajzi számából származtathatóak és kifejezetten ahhoz kapcsolódnak.

A háromdimenziós ingatlan-nyilvántartás bevezetését a jelenlegi szabályozás 2020. január 1-jére teszi. Addig azonban meg kell oldani a jelenlegi 2D rendszer 3D-be adaptálását, valamint a jogi környezetet is újra kell szabályozni.

DLA PIPER szerint "elháríthatatlan műszaki akadályok nem állnak az új rendszer útjában."

 

Forrás: ingatlanok.hu