Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

ALBÉRLET KERESÉSI NEHÉZSÉGEK

A kizáró okok: gyerek és kisállat

 

A lakástulajdonosok leginkább azoktól a bérlőktől óckodnak, akik kisállatukkal vagy gyermekükkel kívánnak beköltözni. 

A kutyák és macskák esetében leginkább attól tartanak, hogy tönkreteszik a berendezést, esetleg magát a padlót vagy a falakat, vagy hangosak, ami konfliktust okozhat a tulajdonos és a többi lakó között. 

 

A kisgyermekes családokat is sokszor utasítják el azzal az indokkal, hogy féltik a gyerekektől a lakás állapotát. Valójában azonban sokszor az áll a háttérben, hogy a tulajdonos tart attól, hogy ha az albérlő nem tud fizetni, akkor sem tudja - vagy csak nehezen -, kitenni őket a lakásból, és ha ez sikerül is, akkor pedig őt tüntetik fel rossz fényben.

 

A gyerek emiatt annyira fekete pontnak számít a főbérlők körében, hogy olyan esetről is hallani, amikor egy pár évekig lakott egy albérletben, és mindig pontosan fizettek, ám amikor kiderült, hogy jön a baba, távozniuk kellett. 

 

Bár az előbbi esetekben nagyon nehéz megfelelő albérletet találni, nem lehetetlen. Ha gyerekkel vagy kisállattal akar költözni, akkor meg kell értenie a főbérlő előbbi aggályait, és törekedni kell rá, hogy biztosítva legyen afelől, hogy nem lesz probléma. Ez hogyan lehetséges?

  • Kössenek egy szigorúbb és részletesebb bérleti szerződést, mint ami egyébként szokásos, természetesen legyen közjegyző által hitelesítve.
  • A szerződés aláírásakor beszéljék meg a főbérlővel, hogy készítsen képeket, akár videót az ingatlan állapotáról. 
  • Ha van rá lehetőségük ajánlják fel, hogy 3 havi kauciót fizetnek, így ha károkozás történik, a tulajdonos számára biztosított a javítás költsége. 
  • Mutassák be jövedelemigazolásukat, hogy a főbérlő megnyugodjon, biztosan tudnak fizetni.
  • Lehetőség szerint bútorozatlan lakást keressenek, így a tulajdonosnak már csak a lakás állapota miatt lehetnek aggályai. 

 

Néha gyerek nélkül sem könnyebb

Bár a gyermektelen pároknak sokkal könnyebb dolguk van, még így is történnek olyan esetek, amikor azzal az indokkal utasítanak vissza párokat, hogy csak egy személynek szeretnék kiadni a lakást, vagy fiatal párok esetén attól tartottak, mi történik ha szakítanak. 

Ezek az esetek azonban jóval ritkábbak, így ilyenkor talán érdemesebb egy másik lakást keresni. Azonban, ha nagyon ragaszkodnak az adott ingatlanhoz, akkor érdemes megbeszélni a főbérlővel, hogy a pár egyik tagja vállalja a bérleti szerződés aláírását, így ő kezeskedik, arról hogy egy külön költözés esetén továbbra is fizeti a lakbért. 

 

A tökéletes albérlő: fiatal egyetemista lány

Rengeteg hirdetésben találkozni azzal, hogy legszívesebben fiatal egyetemista lányoknak adnák ki a lakást. 

Ennek egyik oka, hogy az egyetemisták esetén biztosnak tartják a lakbér fizetését, hiszen a diákoknak nincs lehetőségük máshova menni, így ők maguk vagy a szüleik biztosan fizetni fognak. 

Másrészt pedig az a sztereotípia él az emberek fejében, hogy a lányok rendszeretőbbek, nagyobb tisztaságot tartanak és a lakás állapotára is jobban figyelnek. Ennek megcáfolására azonban bizonyára mindenki találna kivételt az ismeretségi körében. 

Forrás:kiadóalbérlet.hu