Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Rezsiváltozás: így reagált a lakáspiac

A lassulás első jelei láthatóak a használt lakások piacán, amelyen egyelőre nem okozott felfordulást a rezsiváltozás – derül ki legfrissebb elemzésünkből, amely több mint 200 ezer ingatlan kínálati adatai alapján bemutatja, hogy az új rezsiszabályok előzetes bejelentése előtti és utáni három hétben hogyan változott a kereslet és a kínálat. Az összefoglalóból az is kiderül, hogyan alakultak a panel- téglaépítésű lakások és családi házak átlagos négyzetméterárai.

 

 

Sok minden eldőlhet az év végén

“Rövid távon egyelőre nem okoztak elmozdulást az új rezsiszabályok, amelyek szerint az átlag feletti fogyasztásra a korábbinál magasabb díjak vonatkoznak. Változásra több hónapos időtávon lehet számítani. Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni a rezsiköltségeken. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Kereslet, kínálat és árak

Az ingatlan.com elemzése szerint az elmúlt három hét során a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető. A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban. Jelenleg már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők.

 

rezsiváltozás családi ház

 

A közepes állapotúként eladásra kínált, azaz többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt. Ez stagnálást jelent a három héttel korábbihoz képest. A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ez szintén majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal. A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésű társaikat pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra. “Összességében a családi házaknál a négyzetméterár minimálisan csökkent, a paneleké és a tégalépítésűeké pedig alig változott. Ebből pedig az látszik, hogy a rezsiváltozás ellenére higgadtan reagáltak a lakáseladók és lakásvásárlók” – tette hozzá a szakember.

 

rezsiváltozás panellakás

 

Budapesten már 1 millió az átlag, ahonnan nincs feljebb

Balogh László azonban elmondta azt is, hogy a fővárosi kínálat bővülése a lassulás előjele. Az is a visszafogottabb piac irányába mutat, hogy a téglaépítésű használt lakások átlagos négyzetméterára már július közepén elérte a lélektanilag kritikus szintnek mondható 1 millió forintos határt. Innen viszont már kétséges a további drágulás. “A jelenlegi környezetben már nem tudtak tovább növekedni a használt téglalakások átlagárai Budapesten. A hiteldrágulás és a rezsiváltozás miatt erősődő energiatakarékossági szempontok megálljt parancsoltak a tempós drágulásnak.” – emelte ki az ingatlan.com szakembere.

 

rezsiváltozás téglalakás

Forrás:ingatlan.com