Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Lakás, ingatlan vásárlás adója 2020

Az ingatlanok megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik. A visszterhes vagyonátruházási illeték mértékét a - többször módosított - 1990. évi XCIII. törvény szabályozza.
 

Ingatlan illeték szabályok 2020-ban

Az illeték általános mértékének számítása az alábbi szabályok szerint történik:

A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - a megszerzett vagyon (pl. lakóház, garázs, telek, üdülő, lakás, stb.) terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után a jelenlegi szabályozás szerint egységesen 4%.

Ingatlan, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint.

 

Kedvezmény 35 éves kor alatt

A 35 évnél fiatalabbaknak ráadásul illetékkedvezmény is jár: csak a felét kell kifizetniük a lakás értékéhez viszonyított illetéknek, ha a tulajdon egészének értéke nem több 15 millió forintnál. Kedvezmény nélkül pl. egy 15 milliós ingatlan illetéke 600 ezer forint, a fiataloknak viszont csak 300 000 forintot kell fizetniük.

 

Illeték kedvezmény új lakás vásárlása esetén 2020-ban

Építtetőtől vásárolt új építésű ingatlan első értékesítése esetén a vásárlás 15 millió forintig illetékmentes, 15-30 millió forint közötti vételár esetén a 15 millió forint feletti részre kell csak illetéket fizetni.

 

Mennyi az illeték ha egyenesági rokonok vagy épp házastársak adnak/vesznek ingatlant?

Egyenes ági rokonok közötti visszterhes vagyonátruházás illetékmentessége

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az egyenes ági rokonok (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) közötti vagyonátruházás esetén az egyenes ági rokon (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) vagyonszerzése.

 

Házastársak egymás közötti visszterhes vagyonátruházásának illetékmentessége

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a vagyonszerzés, ha házastársak egymás közötti vagyonátruházásából származik.

 

SzámoldKi.hu Ingatlan vétel esetén fizetendő adó/illeték kalkulátor 2020

Forrás: profitline.hu