Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Lakásvásárlás esetén így változik az illetékfizetési szabályozás

A 2014. december 31-ig hatályos szabályok értelmében, ha az eladás a vásárlás után, az attól számított egy éven belül valósult meg, akkor a megvásárolt lakás után a vásárló köteles volt a részére kiszabott illeték megfizetésére, és csak a sikeres eladást követõen lehetett kérelmezni az illeték visszatérítését - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

2015. január 1-jétõl a törvény - a régi szabályok fenntartása mellett - egy új megoldást is kínál a fenti helyzetre. Az illetékekrõl szóló törvény szerint ha a magánszemély legkésõbb a lakásvásárlás illeték-kiszabásra történõ bejelentéséig nyilatkozik arról, hogy a lakásvásárlását követõ egy éven belül a másik lakástulajdonát értékesíti, és kéri, hogy az állami adóhatóság a vagyonszerzés után járó illetéket a cserét pótló vétel szabályainak alkalmazásával állapítsa meg, akkor az állami adóhatóság a vásárolt lakás forgalmi értékét megállapítja, és döntés közlése nélkül felfüggeszti az illetékkiszabási eljárást.

Amennyiben a magánszemély igazolja, hogy a lakásvásárlást követõ egy éven belül a másik lakást eladta, az állami adóhatóság a felfüggesztett eljárást folytatja, és a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékének különbözete alapján állapítja meg a fizetendõ illeték összegét.

Abban az esetben, ha a magánszemély nem igazolja a lakása egy éven belüli értékesítését, akkor a vásárolt lakás forgalmi értéke után illetéket, továbbá az illeték összege után, a magánszemély nyilatkozata benyújtásának napjától
a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével számított pótilletéket szab ki az állami adóhatóság.

Forrás: Pénzcentrum.hu