Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Állami segítségnyújtás a szociálisan rászoruló lakáshiteleseknek

A magyar ingatlanhitelek 16,5%-át már legalább 90 napja nem fizetik, ennek komoly részét már több mint egy éve. A 90 napon túli elmaradás esetén a bankok már bármikor felmondhatják a szerződést és érvényesíthetik az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogukat. Az más kérdés, hogy nekik sem érdekük ennyi ingatlant egyszerre az amúgy is vegetáló ingatlanpiacra zúdítani, illetve átmeneti törvény szabályozza őket, hogy negyedévente mennyi ingatlanon indíthatnak végrehajtást. Ettől eltekintve jól látható, hogy hány családot fenyeget a kilakoltatás veszélye.
 
 
A régóta hátralékos, szociálisan rászoruló hitelesek számára, akik már egyáltalán nem tudják fizetni a hitelüket, az állam létrehozta a Nemzeti Eszközkezelőt. Ennek szabályozása a múlt héten változott, ezért összefoglaljuk, kinek és hogyan segíthet ez a lehetőség.
 
 
Mi a lényege ennek a konstrukciónak?
 
Az állam a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül megvásárolja a bankoktól azokat a hitellel terhelt, de a törlesztéssel elmaradt ingatlanokat, ahol szociálisan rászoruló személyek laknak. Az átvétel után a lakók az ingatlanban maradhatnak, mindössze bérleti díjat kell fizetniük az Eszközkezelőnek, sőt lehetőségük van bizonyos ideig (fél év után a második év végéig) az ingatlant visszavásárolni az Eszközkezelőtől.
 
 
Ki veheti igénybe a Nemzeti Eszközkezelő által nyújtott lehetőséget?
 
A régóta hátralékos hitellel rendelkező, szociálisan rászoruló érintettek, akik legalább egy gyereket nevelnek és szociális ellátásban részesülnek, valamint a szóban forgó ingatlanban laknak és se tulajdonukban, sem haszonélvezetükben nincs másik ingatlan. A mostani tervezet szerint bevonnák a körbe azokat az időseket, akiknek a rokonai vettek fel hitelt a házukra, illetve a közmunkában részt vevőket is.
 
 
Milyen kritériumoknak kell megfelelnie az ingatlannak?
 
- Az ingatlan értéke a szerződéskötés időpontjában nem haladta meg Budapesten és megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot. Ezt az összeget most feljebb kívánják emelni.
 
- A felvett hitel az ingatlan értékének a 25-80%-a közé esett, kivéve, ha államilag támogatott hitelt vettek igénybe, mert akkor elérhette a 100%-ot is a hitelarány.
 
- A hitelszerződést 2010 előtt kötötték és 2012. január elsején már legalább 180 napja nem volt törlesztve a hitelt.
 
- Az ingatlan lakóházként, vagy tanyaként van nyilvántartva és egyéb ingatlan nem volt fedezetként bevonva a hitelbe.
 
 
Mennyi lakást akar átvenni az Eszközkezelő?
 
Az eredeti, sokkal szerényebb elképzelés helyett az új döntés értelmében 2014 végéig 25 ezer ingatlant akar átvenni az Eszközkezelő. Eddig 1.800 kérelmet fogadtak be, ennek legtöbbjét el is fogják fogadni. Kivételt képeznek a lakhatásra alkalmatlannak minősített ingatlanok.
 
Az eddig felajánlott ingatlanok átlagos értéke 6,6 millió forint, a legtöbb kérelem az észak-magyarországi megyékből érkezik.
 
 
Hogyan lehet bekerülni a programba?
 
Amennyiben jogosult a programban való részvételre, jelezze az ilyen irányú igényét a hitelt nyújtó bank, vagy követeléskezelő felé, aki felveszi a kapcsolatot az Eszközkezelő Zrt.-vel. Az ügyintézés általában 3 hónapot vesz igénybe, fontos, hogy ilyenkor a végrehajtás szüneteltetésre kerül, így már további hátránya nem származhat az ügyintézés időtartamában.
 
 
További kérdéseivel megkeresheti a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, a helyi tarifával hívható 06-40-100-444-es számon.
 
 
forrás:lakasfokusz.postr.hu