Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

A lakáshitelek történelmi csúcshoz közelítenek

A lakáshitelek történelmi csúcshoz közelítenek idén. Októberben viszont kevesebb használt lakást vásároltak, mint egy évvel ezelőtt.  

 

Csökkenő használt-, élénkülő újlakás-piac

Októberben 10 090 darab használt lakóingatlan cserélhetett gazdát. Ez  11 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos hónapjában feljegyzett 11 335 tranzakcióhoz képest. “Ez mérsékelt csökkenést jelent, és összecseng a kínálat és a kereslet alakulásával is. Az eladó használt lakóingatlanok iránti októberi érdeklődések száma ugyanis 12,5 százalékkal csökkent éves összevetésben, ám így is több mint 340 ezer telefonszámfelfedés történt az ingatlan.com oldalán. A tulajdonosok által októberben eladásra hirdetett lakóingatlanok száma pedig 9 százalékkal esett vissza éves szinten. Az ingatlanközvetítőkkel együtt így összesen több mint 34 ezer friss lakáshirdetés került be a használt lakóingatlanok kínálatába” – ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette, hogy a tendenciákat megerősítik az adásvételek kötelező kellékét jelentő energiatanúsítványok számának alakulása is.

A használt lakások piacán nyár közepe óta elmarad a forgalom tavalyhoz képest, de az új építésű ingatlanok terén komoly élénkülés figyelhető meg az állami támogatásoknak és kedvezményeknek, illetve az MNB Zöld Otthon Programjánakköszönhetően.

 

Történelmi csúcshoz közelítenek a lakáshitelek

Az idei adatokból látható az is, hogy a lakáshitelek igénylése még nagyobb szerepet kap az egyre drágább használt lakásoknál. “Az első félévben több mint 35 ezer lakáshitelt folyósítottak a használt lakások vásárlóinak. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó hat hónapban pedig 69 ezer darab használt lakás adásvételére kerülhetett sor. Vagyis a hitelek tranzakciókhoz mért részesedése 52 százalékos volt, szemben a 2020 első felére jellemző 44 százalékkal” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

 

lakáshitelek

 

Az új és használt lakások vásárlására, építésére, felújításra, bővítésre és hitelikiváltásra szóló lakáshitelek teljes állománya az idei félév végén 4259 milliárd forintot tett ki. Ez mindössze 25 milliárd forinttal marad el a 2010-es 4289 milliárdos történelmi rekordtól.

Forrás:ingatlan.com