Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Megállt az albérletek drágulása - mutatjuk, hol mennyi most egy lakás

Megállt az albérletek drágulása - mutatjuk, hol mennyi most egy lakás

A elmúlt egy-két év eszelős drágulása után mintha megtorpant volna az albérletek drágulása, a piac elkezdett kiegyenlítődni.

Megállt a budapesti albérletárak elmúlt két évben látott jelentős emelkedése - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Mint írják, a fővárosban átlagosan 130 ezer forint volt a havi bérleti díj január közepén, ez pedig megegyezik a tavaly januári árszinttel, a főszezonnak számító tavaly augusztusi átlaghoz képest pedig 7 százalékos csökkenésnek felel meg.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez arra utal, hogy egyensúlyba került a kereslet és a kínálat a budapesti albérletpiacon, amire már számítani lehetett, miután 2015-ben és 2016 első felében az adásvételek 30 százaléka befektetési célú vásárlás volt.

A befektetők által megvett lakások így visszakerültek az albérletpiacra, vagy rövid távon, például lakáshotelként hasznosítják őket, ami viszont még kisebb részt fed le a piacból. Tavaly januárhoz képest összesen több mint 40 százalékkal nőtt a kiadásra meghirdetett ingatlanok száma, ez játszotta a főszerepet az árak alakulásában.

A legdrágább budapesti városrész továbbra is az V. kerület, ahol idén januárban 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ám ez tavaly januárhoz képest még így is 6 százalékos csökkenést jelent, de ennek ellenére továbbra is vannak a kerületben kimagasló több 100 ezer forintos bérleti díjak. A lakáspiaci szempontból szintén népszerű XIII. kerületben is csökkentek az árak: az ottani átlagos bérleti díjak 7 százalékkal 130 ezerre mérséklődtek tavaly januárhoz képest.

Van azonban olyan kerület, ahol nőttek a bérleti díjak: a VI. kerületben tavaly januárhoz képest 11 százalékkal 155 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 12 százalékkal 140 ezer forintra emelkedtek. Az elemzés szerint három kerületben az átlagos bérleti díj nem éri el a havi 100 ezer forintot, a XVII. kerületben 95 ezer, a XXI.-ben 85 ezer, a XIX.-ben pedig 84 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban.

Vidéken is hasonló tendenciák, Miskolcon és Győrben drágulás

Debrecenben most januárban egy lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt, ami megegyezik a tavaly januári összeggel, tavaly augusztushoz képest viszont 6 százalékos csökkenést jelent. Szegeden és Pécsen szintén 80 ezer forint volt idén januárban az átlagos bérleti díj, ez éves összevetésben több mint 10 százalékos drágulást jelent, ám megfelel a tavaly augusztusi főszezonra jellemző díjnak. Balogh László elmondta, a kínálat idén januárban éves összevetésben 18 százalékkal bővült, de augusztushoz képest Debrecenben, Pécsen és Szegeden 10-40 százalékkal csökkent.

© ingatlan.com

Miskolcon és Győrben viszont drágultak az albérletek: idén januárban 65 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 18-30 százalékkal haladja meg a tavaly januári és augusztusi szintet. Győrben 95 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami 5 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Balogh László szerint Győrben és Győr-Moson-Sopron megyében az ország más területeiről beköltözők, és az Ausztriába ingázók miatt viszonylag magasak a bérleti díjak, de ezek is stabilizálódás jeleit mutatják.

Az ingatlan.com elemzése szerint a munkavállalóknak adható adómentes lakbértámogatás hosszútávon is befolyásolhatja a bérleti piacot. A juttatásban részesülők lakhatási költsége havi 50 ezer forinttal is csökkenhet, a lakbértámogatás széleskörű elterjedése pedig fehérítheti a piacot. Ennek következtében az albérletárak akár emelkedhetnének is, de erre utaló jelek még nincsenek.

Forrás: hvg.hu