Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

ELŐFORDULHAT A VÉGREHAJTÁSI TÖRVÉNY TÉVES ÉRTELMEZÉSE

Szünetelnek a végrehajtási ügyek július 26. óta az akkortól hatályos jogszabállyal érintett devizaalapú hitelek, forint hitelek és lízing tartozások esetében, azonban nem zárható ki, hogy a több százezer ügy közül egyedi ügyekben ne történjenek téves értelmezésen alapuló végrehajtói tájékoztatások - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara értelmezése szerint a devizahiteles törvény nem vonatkozik azokra a külföldi székhelyű pénzintézetekre, amelyek Magyarországon sem székhellyel, sem telephellyel, sem fiókteleppel nem rendelkeznek, illetve Magyarországon semmilyen pénzügyi tevékenységet nem folytatnak. Az ilyen pénzügyi intézmények által kezdeményezett végrehajtások folytatódhatnak, de a kamara közleménye szerint az ilyen ügyek száma ezrelékben mérhető csupán.

 

A jogszabály hatálya kiterjed viszont azon pénzintézetekre, illetve pénzügyi vállalkozásokra, amelyek külföldi székhellyel, de Magyarországon bejegyzett fiókteleppel rendelkeznek. Az ezek által érintett végrehajtási ügyekben a végrehajtók nem intézkedhetnek.

 

A kamara nem zárja ki azonban, hogy a jogszabály által esetlegesen érintett több százezer ügy közül egyes egyedi ügyekben ne történjenek téves értelmezésen alapuló végrehajtói tájékoztatások.

 

Felhívják a figyelmet, hogy ezekben az esetekben a sérelmet szenvedő végrehajtási kifogással élhet az illetékes bíróságokon. Továbbá a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara is várja a panaszokat, amelyeket soron kívül kivizsgál, és amennyiben helytelen jogszabály-alkalmazást észlel, megteszi a szükséges lépéseket.

 

forrás: ingatlanok.hu