Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Jobban teszed, ha nem igényled az állami ingyenmilliókat: egyelőre...

 

Jobban teszed, ha nem igényled az állami ingyenmilliókat: egyelőre...

 

Óva intenénk mindenkit attól, hogy azonnal rohanjon a bankjába a 10+10 milliós CSOK-ért. Tudatos pénzügyi döntést ugyanis csak akkor hozhatunk, ha minden eshetőséget figyelembe vettünk. Ehhez viszont idő kell!

 

Finoman fogalmazunk akkor, ha kijelentjük, az utóbbi hetekben teljesen felbolydult a fél ország. A CSOK kibővítése óta gyakorlatilag a legtöbb család azt számolgatja, felveheti-e a 10+10 milliós ajándékpénzt. Az egyedi élethelyzetek ugyanakkor jelentősen bonyolítják ennek eldöntését.

Óva intenénk azonban mindenkit attól, hogy mindent félredobva rohanjon a bankjába a 10+10 milliós CSOK-ért. Tudatos pénzügyi döntést ugyanis csak akkor hozhatunk, ha minden részletinformációt, köztük a saját élethelyzetünkre vonatkozó egyedi ismérveket, tehát minden aspektust megvizsgáltunk és döntésünk esetleges következményeit is górcső alá vettünk.

 

A 3 legfontosabb tényező, ami kivárásra ösztönöz

1. Valóban akarunk és tudunk is vállalni 3 gyereket?

Talán ez az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés. A 10+10-es CSOK ugyanis nem ajándékpénz; azoknak nyújt segítséget, akik amúgy is 3 gyerekkel számoltak, csak eddig lakhatási körülményeik nem tették ezt lehetővé. Tehát finoman fogalmazva is ostobaság pusztán a pénzért bevállalni 3 gyereket; mielőtt a bankba rohanunk, alaposan gondoljuk végig, valóban akarjuk és tudjuk is vállalni ezt a felelősséget. A Pénzcentrum által korábban megkérdezett szakértők szerint a következőket kell mérlegelni a döntés előtt:

A mostani CSOK egy páratlan lehetőség, amire eddig nem volt példa, és nagy segítséget jelenthet a családoknak. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy megfontoltan, mindent alaposan átgondolva hozzunk döntést, amikor a harmadik gyermek vállalása mellett döntünk. Ez nemcsak anyagi kérdés, bár a gyermek felnevelése jelentős anyagi vonzattal jár, amivel mindenképpen számolni kell

vélekedett Kiss Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöki referense.

A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha a párok leülnek egymással, és mindent alaposan átbeszélnek. Fontos, hogy mindkét fél érdeke érvényesülni tudjon, megalapozottan döntsenek, és közös megegyezés alapján kezeljék a pénzügyeket. A legfontosabb azonban egy ilyen súlyú pénzügyi döntésnél a kölcsönös bizalom

- fűzte hozzá Orbán Nóra párkapcsolati szakértő.

Ja, csak, hogy tudjátok: Magyarországon 10 házasságra kb. 6 válás jut minden évben.

2. Még nincs kész a rendelet!

FRISS! Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen cikkünk megjelenése alatt jelentette be, hogy február 3-án új CSOK-rendeletet adnak ki. Mint mondta, ebben benne lesz már minden szabály, illetve a módosítások is. Egyik rendelet a használt lakáshoz jutás feltételeit, a másik pedig az újlakáshoz jutás feltételeit rögzíti majd.

Az elmúlt hetek híreit figyelve nem nagyon kell bizonygatnunk azt a tényt, hogy a CSOK-rendeletben, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bankoknak kiküldött iránymutatásában még bőven akadnak hiányosságok. Jól mutatja ezt például az is, hogy éppen tegnap este jelentette be Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára, hogy

a kormány a kamattámogatott hitelnél is eltörli a 30 millió forintos értékhatárt új lakások vásárlásánál, illetve építésénél.

Mindezen természetesen nincs is mit csodálkozni, a jogalkotás többnyire ilyen: nincs az a rendelet vagy törvény, aminek ne adnák ki később a módosítóját, a részletszabályait, a részletszabályok részletszabályait, vagy például a végrehajtási rendeletét. Arról már nem is beszélve, hogy nemrég még maga a kormány is elismerte, hogy gondolkoznak a program kibővítésén.

Halász János a Fidesz-frakció szóvivője közel két héttel ezelőtt lengette be, hogy a kormány máris gondolkodik a CSOK-program kibővítésén, és - mint mondta - a Fidesz-frakció is erre ösztönzi a kabinetet. A szóvivő arról beszélt, elvileg elindult az előkészítő munka is, s várhatóan tavasszal tovább tudják majd bővíteni a programot.

Mindez viszont arra kell, hogy ösztönözze a potenciális igénylőket, hogykivárjanak. Ki akarna most ugyanis CSOK-ért sorban állni, ha pár hónap múlva akár még jobb feltételek mellett vehetné igénybe a kedvezményt? Főként, ha egy mostani igénylés miatt később esetleg ki is szorulna a kibővített támogatásból.

3. Majd,ha az ingatlanpiac is stabil!

Egyrészt mindenféleképpen kivárásra kell, hogy ösztönözzön az a tény, hogy gyakorlatilag alig vannak fejlesztések, így jelenleg nincs a megnövekedett igényeket maximálisan kiszolgáló mennyiségi és minőségi választék. Ezt a tranzakciószámok is jól mutatják: 2013-ban mindössze 7 ezer, 2014-ben pedig 8 ezer újépítésű ingatlan talált gazdára Magyarországon, míg a legfrissebb adatok szerint a tavalyi évben még ezt sem sikerült felülmúlni.

Gondoljuk át!

Megéri az ingyenmilliókért feláldozni jelenlegi életterünket (munkahely, iskola, család, barátok, stb.), mert csak távolabb akad olyan újépítésű ingatlan, amire igénybe tudjuk venni a támogatást? Egy ilyen döntés később ugyanis simán megkeserítheti mindennapjainkat.

Addig tehát nem nagyon érdemes ugrálni - CSOK-kal vagy a nélkül -, ameddig a piac nem reagál a megnövekedett igényekre, tehát a régóta jegelt fejlesztések mellett nem indulnak el a teljesen új beruházások is. Erre egyébként minden esély megvan, ingatlanpiaci szakértők például az idei évre plusz 9 ezer tranzakcióval számolnak.

 

Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szűkös kínálat következtében, a már minimum tervasztalon lévő fejlesztések esetében - vagy legalábbis egy részüknél - gyakorlatilag megőrültek a projektcégek. Olyan árazási technikákkal találkozni például az ingatlanhirdetési portálokon, hogy feláll az ember hátán a szőr. Jó példa erre az alábbi ingatlanhirdetés is, amelyet még múlt héten találtunk az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon.

Végezetül azt sem árt mérlegelni, hogy az újépítésű ingatlanok elkerülhetetlen és jelentős áremelkedése miatt nagymértékű veszteség keletkezhet az újszerű ingatlanok piacán, amelyet néhány év múlva azok is pénztárcájukon érezhetnek majd, akik most vásároltak új ingatlant - felelőtlenül - a 10+10 milliós CSOK-ból.

Az állami támogatás azon részét, amelyet a fejlesztők benyeltek ugyanis csak nagyon nehezen tudják majd a tulajdonosok érvényesíteni, ha később - például egy válás miatt - megválnának ingatlanuktól. Arról már nem is beszélve, hogy ki a fene vesz majd újszerű ingatlant méregdrágán, ha arra igénybe sem tudja venni az ingyenmilliókat (a 10+10-es csok ugyanis kizárólag újépítésű ingatlanra vehető igénybe).