Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Soha ennyit nem fizetett még a Beva

  Ez egyébként nem túl jó hír az egyébként is megtorlástól tartó, becsületesen működő piaci szereplőknek sem, mivel nekik kell majd visszapótolniuk az alapot.

 

Az eddigi legnagyobb kártalanítási összeg az 1999-ben leállt London Bróker Rt.-hez kapcsolódik, a cég bedőlése nyomán 2,243 milliárd forintot fizetett ki az alap a mintegy nyolc ezer akkori károsultaknak. Ezután viszont már csak százmilliós nagyságrendű ügyekben kártalanított eddig az alap, még az ezredforduló előtt bedőlt CB Bróker ügyfeleit 537,5, a szintén ekkor tönkrement Globex Brókeréit pedig 274,5 millió forinttal fizették ki.

 

Most még nem tudni, hogy pontosan hány károsult van, és ezek közül hányan tartoznak a Beva védelme alá, maximum ügyfelenként hatmillióig. Ha például valaki csak kockázatos kötvényeket vett mondjuk a Quaestortól, tájékoztatták róla, hogy ez egy kockázatos dolog, aztán pedig elfogyott a pénz, és semmit nem ér a kötvénye, akkor az úgyfél így járt, nem fizet neki a Beva, ha minden más is törvényesen zajlott. 

 

A DRB-bankcsoportból hiányzó, nagyjából 60 milliárd forint pedig, ha a betéteket is érinti, ott az OBA nevű alap jár el, itt elolvashatja részletesen a lehetőségeket

 

Ha a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a hozzávetőleg 12 milliárdos vagyonát, akkor a tagjainak rendkívüli befizetést rendelhet el: ebben az évben ilyen módon még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód. Ha a pótbefizetés sem elég, a Beva kereskedelmi banki hitelt is felvehet, amelyet állami készfizető kezesség biztosít. Fontos ugyanakkor, hogy az esetlegesen felvett hitelt a Beván keresztül a tagintézményeknek kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá az alap vagyonához.

 

Az is külön probléma lehet még mindezeken felül a lap szerint, ha Quaestor utazási irodája is bedől.  

Forrás:index.hu