Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Felújítás: Ezekre érdemes pénzt félre tenni

A lakásfelújítás költséges móka, félre kell rá tenni, és jól át kell gondolni már az ötletelésnél, mi mindenre kell ténylegesen pénzt kiadni. Ha az egész lakásról van szó, akkor helyiségenként végig kell gondolni, milyen fix kiadások várhatók, és mik azok, amikre muszáj félretenni a tervezett kiadásokon felül. Ilyenek például az előre nem látható költségek, mint hogy a régi bútorok, holmik hogyan fognak kinézni a felújított tárgyak, falak mellett ha kész lesz a felújítás.

1. A mesteremberek bére mellett az egyéb munkások órabérére

A szakembereket meg kell fizetni, érdemes az ismerősi körben keresgélni, vagy ha van olyan ismerős, akinek a lakásában már végeztek felújítást, és elégedett volt a végeredménnyel, ő biztosan tud segíteni az ajánlásban a költségek tervezése mellett.

2. NE csak annyit vásárolj például csempéből, ami feltétlenül kell, hanem 10-15%-kal többet

Bármikor előfordulhat, hogy akár még a felújítás alatt eltörik, elromlik valami, amit lehetőleg ugyanolyan mintában, színben kellene pótolni. Ilyen például a csempe, a padló burkolat vagy a tapéta, ezekből mindig többet kell számolni a tervezéskor, mint amennyire szükség van.

3. Kellékanyagokra

A mesteremberek munkabére nem tartalmazza a fúgát se, így az anyagiak konkrét számolgatásánál a ragasztó- és kötőanyagokra is külön ki kell térni.

4. Új vezetékekre és a megfelelő szellőzésre

Az eléggé kínos, ha kiderül, hogy a fal alatt rothadó és rossz vezetékek vannak, vagy ha éppen a felújítás miatt sérül meg egy fontos vezeték, ha például felújításra váró lakást vásároltunk. Erre is ugyanannyira kell számítani, mint arra, hogy a felújítás után is megfelelő legyen a lakás szellőzése a későbbi penészesedés elkerüléséhez. Ez utóbbi a fürdőszoba felújításánál lehet fontos kérdés.

5. A váratlan kiadásokra

Papíron csak 80-90%-a lesz körülbelül a tervezett költség, a végleges költés általában minden felújításnál valamivel több lesz, mint amit előre gondoltunk. Az egyéb dekorációkra is érdemes elkülöníteni, van, akiknél ez akkora tétel, hogy a pénzügyi terv nagy hányadát kiteszik.

forrás: belultagasabb.blog.hu