Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Lakhatási támogatás: lakhatási támogatás feltételei 2013/2014

         A munkába járás terheit csökkentő, 1998-ban hozott rendelet újabb módosítását tartalmazó jogszabály 6 óráról 5 órára csökkenti a munkahely és a lakóhely közti, napi, tömegközlekedéssel történő munkába járás idejét, mint a lakhatási támogatás egyik feltételét.

A lakhatási támogatás időtartama továbbra is legfeljebb 18 hónap, amely három egyenlő részre bomlik, és az időlépcsők szerint csökken a támogatás összege. Maga a támogatás nem csökken - például alapesetben, lépcsőnként - 100-60-40 ezer forint, viszont az egyes lépcsők nem 6 hónaposak, hanem a támogatási idő egyharmadának megfelelő ideig tartanak. Vagyis aki csak 12 hónapra veszi igénybe a támogatást, annak háromszor 4 hónaphoz jár az előbbi - fokozatosan csökkenő - támogatás.

Jelenleg csak a munkaviszony megkötése előtt igényelhető a lakhatási támogatás, a jövőben a jogviszony létesítésétől számított 30 napig is megtehető az. Kiegészítésként került be a rendeletbe az, hogy a támogatás ügyintézési határideje 45 nap.

Czomba Sándor akkor azt mondta: a jövőben az utazásra megszabott időkorlát hatról öt órára csökken, és a támogatás iránti kérelem a foglalkoztatás megkezdését megelőzően, és annak megkezdését követő 30 napon belül is benyújtható a munkaügyi kirendeltséghez. A további változások között említette, hogy míg eddig csak utófinanszírozásra volt lehetőség, addig a jövőben előfinanszírozásra is lesz mód, így például egy albérlet kivételénél nem okoz majd gondot a pályázóknak az egy vagy kéthavi kaució kifizetése. A nemzetgazdasági tárca tervei szerint változik az is, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő pályázóknak nem kell megfelelniük annak a feltételnek, hogy legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők legyenek. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár hangsúlyozta: a lakhatási támogatás hozzájárul annak eléréséhez, hogy aki dolgozni szeretne, az az országhatáron belül találja meg a boldogulását.

Lakhatási támogatást azok igényelhetnek, akiket legalább 3 hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, vagy a pályakezdő álláskeresők, vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek. Utóbbi két csoport esetében - és a jövőben a közfoglalkoztatottaknál - nem kell vizsgálni a nyilvántartási időtartamot. A lakhatási támogatás vissza nem térítendő támogatás, amely egy személyre az első hat hónapban havi 100 ezer, a második hat hónapban a 60 ezer, a harmadik hat hónapban pedig 40 ezer forint lehet.

Az érintettek a munkaügyi kirendeltségeknél tájékozódhatnak a lehetőségekről, és ha valaki megfelel a kérelem feltételeinek, 30-60 napon belül megkötik vele a hatósági szerződést.

 

forrás:www.informaciok.eu