Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek

Az új CSOK rendelet szerint az otthonteremtési támogatás csak olyan használt ingatlan vásárlásához igényelhető, melynek vételára maximum 35 millió forint. Ennek értelmébenvidéken jelentősen megemelték a korlátot, Budapest esetében azonban ez nem változott. A korlát megmaradása azért érdekes, mivel az új lakások építése vagy vásárlása esetében járó támogatás a vételár nagyságától függetlenül igényelhető.

Így egy felől a használt lakást vagy házat vásárlókat már a vételárkorlát miatt hátrány éri, de a fővárosiakat még ennél is nagyobb. Amellett természetesen, hogy a négyzetméterárkorlát eltörlése jelentős könnyítést jelent Budapesten a korábbi állapothoz képest. A Budapesten ingatlant vásárolni szándékozók ugyanis sokkal magasabb árakkal szembesülnek, míg a drágasági versenyt vezető vidéki városok felkapott területein csak a fővárosi külsőbb kerületek négyzetméterárait érik el a fajlagos árak.

A korábbi korlátok:

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek


Az eddig érvényes szabályok szerint a megyeszékhelyeken 28 millió forintnál magasabb árú használt ingatlan vásárlásához nem volt igényelhető az otthonteremtési támogatás. Ez az Otthontérképen kínált ingatlanok közül a legkevésbé a szombathelyi és a soproni vásárlókat érintette. De ezek esetében is az ár az ingatlanok 30 százalékának esetében mozgott a fenti korlát fölött. Budapesten korábban is a 35 millió forintos vételárkorlát élt, ami az ingatlanok 47,7 százaléka esetében jelentette a támogatási körből történő kiesést.
 

Számítás menete:

A vételár korlát által érintett ingatlanok arányát a 2014-es átlagos értékesítési árak és a 2015. III. negyedévéig az FHBIndex szerint megfigyelt éves átlagos növekedés alapján számítottuk ki.

 

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek

 

Hol örülhetnek a szabályváltozásnak?


A most megváltozott szabálynak köszönhetően vidéken is lehet 35 millió forintig használt ingatlant vásárolni a CSOK-ból. A változás miatt jelentősen csökkent a vételár korlát által érintett ingatlanok köre, a vidéki megyeszékhelyek közül arányuk egyedül Székesfehérvár esetében lépi túl a 36 százalékot az Otthontérkép adatai szerint. Szombathely esetében pedig mindössze 21,6 százalékos ezen lakások és házak aránya az összes kínált ingatlanon belül. A változás jelentős, Győrben például több, mint a kínált ingatlanok 13 százaléka került vissza a támogatotti körbe, de Kecskemét esetében is 12,2 százalék pontos a vételárkorlát alatti ingatlan arányának bővülése. 

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek

 

Az egyik szemük sír, a másik....


Budapesten a drágább kerületekben az átlagos négyzetméterárak is 400 ezer forint környékén mozognak, az újszerű lakások esetében fizetendő fajlagos árak azonban ennél jóval magasabbak, közelítik az újakét. Örülhetnek tehát a korábbi 350 ezer forintos négyzetméterárkorlát eltörlésének a vásárlók, de a nagyobb lakást vásárolni szándékozókat megköti a 35 millió forintos vételárhatár. 

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek


Mivel egy nagyobb családnak természetesen nagyobb ingatlanra is van szüksége, pont nekik adódhatnak gondjaik a vásárlással bizonyos kerületekben. 400 ezer forintos négyzetméterárral számolva 88 négyzetméternél nagyobb lakást vagy házat nem nagyon vásárolhatnak. A legnehezebb helyzetben az újszerű házak és lakások eladói vannak mivel ezek fajlagos ára könnyen lehet 500-600 ezer vagy ennél jóval magasabb is, jelentősen lecsökken a megvásárolható ingatlan nagysága. Fontos megjegyezni, hogy a felkapottabb helyeken még a nem újszerű lakások fajlagos ára is eléri az 500 ezer forintot, vagyis ott is komoly korlát a 35 millió forint. 

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek


A 35 millió forintos korlát miatt a használt ingatlant vásárolni szándékozóknak két lehetőségük maradt csupán, keresletükkel vagy az alacsonyabb árú környékeken jelennek meg, vagy rosszabb állapotban lévő, és emiatt olcsóbb lakás megvásárlására kényszerülnek, ha nem akarnak elesni a CSOK támogatástól.

 

forrás: portfolio.hu