Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Hiányoznak az alapanyagok az építőiparban, heteket csúszik a felújítás

Egy felmérés szerint a megkérdezettek felének számít a környezetvédelem, amikor építkezésbe vagy felújításba kezd. A reprezentatív kutatás során arra kérdeztek rá, hogy

  • mennyire ismertek a fenntartható megoldások,
  • ezek közül melyek a legnépszerűbbek,
  • és mennyire fontos szempont a környezet védelme építkezéskor, felújításkor.

A felmérést az újHáz Centrum végezte, az eredményeket sajtótájékoztatón ismertette Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató. Kiderült, hogy 18 és 59 év közöttieket kérdeztek meg, és közülük mindössze 7 százalék számára elsődleges szempont az építkezésnél a zöld megoldás.

Elhangzott az is, hogy a femérést kitöltők több mint háromnegyede a fenntartható megoldások telepítését jóval drágábbnak tartja a hagyományos technológiáknál, 54 százalék viszont úgy látja, hogy ezek a befektetések megtérülnek.

Kiderült, hogy a válaszadók 40 százaléka egy éven belül, 22 százalékuk pedig ugyan nem a következő 12 hónapban, de tervez építkezni vagy felújítani. A kitöltők fele hallott arról, hogy a környezettudatos építőipari technológiákra állami támogatás is jár.

A legnépszerűbb környezetbarát energetikai megoldások közé a napelemet, a korszerű hőszigetelést és a napkollektort sorolták, de ismert a hőszivattyú, az inverteres klíma és az okostégla is. A válaszadók szerint egyébként a föld és az agyag a leginkább környezetbarát. Főként Budapesten és környékén, valamint a Dél-Alföldön a legkeresettebbek a fenntartható építőipari megoldások.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy mi lenne a jó lakásmegújítási arány Magyarországon. Rázsóné Szórády Csilla ezzel kapcsolatban azt mondta, ahhoz, hogy 100 évente megújuljon a több, mint 4 millió magyarországi lakóingatlan, évente 40 ezret fel kellene újítani.

Az látszik, hogy 100 évente nem tudjuk megújítani a lakásállományt

– jelentette ki, hozzátéve, a korábbi években tapasztalt felfutás az ingatlanpiacon, illetve az elmúlt egy évben a koronavírus miatt jelentkező munkanélküliség, piaci és keresleti visszaesés rányomja a bélyegét arra, hogy valójában hányan is terveznek felújítani.

Forrás: hvg.hu

Hozzátette, a környezetvédelem mellett anyagilag is jól jár, aki fenntartható módon építkezik:

  • az ingatlan többet ér, ha zöld megoldással készült,
  • továbbá az üzemeltetési költség sem elhanyagolható szempont.

Szóba került az is, hogy az év első 3 hónapjában átlagosan 25-30 százalékkal drágultak az építőanyagok. A vezérigazgató éves szinten 15 százalékos drágulásra számít.

Rázsóné Szórády Csilla elmondta azt is, hogy ismét alapanyaghiány van az építőiparban, hosszabbak lettek a szállítási határidők, ami az alapanyaghiányból is adódik. Példaként a hőszigetelőket említette, „ezekre várni kell a korábbi 2-4 nap helyett 2-4 hetet". Hozzátette, felvásárlási láz egyelőre nem érezhető.

Forrás: hvg.hu