Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Novembertől életbe lépnek az új energiatanúsítvány szabályok – mutatjuk, mi változik

Az ingatlanok energiahatékonyságának fejlesztése nem csak az EU vagy a magyar kormány célja, mára egyre többünk számára fontos, hogy az élettér, ahol otthon lehetünk, komfortos és ezzel együtt költség- és energiahatékony legyen. A környezettudatos szemlélet mellett egy modern ingatlanban jó eséllyel évekig nem kell nagyobb korszerűsítési munkákkal bajlódni és a fenntartása is kedvező. Legyen szó tehát építkezésről, lakásvásárlásról vagy bérlésről, az egyik legfontosabb szempont a választáskor az ingatlan energiahatékonysága. Erről a jövőben már könnyebb lesz tájékozódni, ami nem csak a magánszemélyek, de a bankok és az építőipari szakemberek számára is kedvező hír.

 

 

Továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány, de a szabályok változnak

Ingatlan adásvétel és bérbeadás esetén is kötelező energetikai tanúsítványt biztosítani, amit a szerződéskötés napjáig be kell mutatni, illetve legkésőbb a birtokbaadásig át kell adni a vevőnek vagy bérlőnek. Az új szabály könnyít: novembertől nem kell a szerződésbe foglalni a tanúsítvány (HET) számát. Új építésű otthonok esetén az építtető feladata a tanúsítvány elkészíttetése, ez feltétele a használatbavételi folyamat elindításának.

 

Remek hír az ingatlan vásárlást vagy bérlést tervezők számára, hogy az új jogszabály értelmében az energetikai besorolást már a hirdetésben is kötelező lesz feltüntetni. Novembertől türelmi idő indul, az új minősítésre 60 nap lesz, vagyis a november előtti tanúsítványok még két hónapig lesznek felhasználhatók. 2024 januártól tehát már az új típusú tanúsítványra lesz szükség. Az újonnan kiállított ingatlan energetikai tanúsítvány érvényessége az új szabályok szerint a jelenlegi 10 év helyett 5 évre módosul. 

 

Részletesebb, mégis közérthető tanúsítványt kapunk kézhez

Az eddigi besorolási rendszer is átalakul: a jeenlegi AA++-tól JJ-ig tartó skála helyett A+++-tól I-ig sorolják majd be az ingatlanokat. Az épületeknek kétféle minősítési szempont szerint is jól kell teljesíteniük:

  • az eddig is vizsgált összesített energetikai jellemzőkben és a 
  • a fajlagos szén-dioxid kibocsátás kapcsán.

Ezzel együtt megszűnik a kötelező megújuló energia részarány előírása az új építésű, “közel nulla” energiaigény kapcsán, helyette a szén-dioxid-kibocsátás felső határát írják elő.

Egy egyszerű, 5 szintű minőségi skála is segíti a tájékozódást: rossz, gyenge, közepes, jó és kiváló besorolás alá eshetnek az egyes épületet határoló szerkezeti elemek, valamint az épületgépészeti és -technikai rendszerek. Emellett részletesebb fejlesztési, korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz majd az új dokumentum, hogy a tulajdonos miként optimalizálhatja az ingatlan energiafogyasztását és ezzel együtt a költségeit.

 

Energetikai tanúsítvány minta

A tanúsítvány nem csak tartalmában, hanem kinézetében is megújul, egységes, felhasználóbarát minta került kialakításra.

 

 
Jó tudni
Az energetikai tanúsítvány nyilvános adatainak lekérdezése (ha már készült korábban) az ingatlan helyrajzi száma, illetve a helység megadása követően az e-tanusítás oldalon keresztül lehetséges.

 

Energiahatékony otthon kedvezőbb kamattal?

Egy új otthon felépítésekor a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint már csak közel nulla energiaigényű, vagyis BB besorolás alá eső ingatlanok kaphatnak használatba vételi engedélyt. Használt lakás megvásárlásakor is egyre inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság kérdése, egy korszerű ingatlan jelentős előnybe kerül a hirdetési portálokon, hiszen egy ilyen otthon rezsije eleve kedvezőbb, a vásárlást követően akár évekig nem kell korszerűsítésre költeni. Ha pedig felújítandó otthon mellett tesszük le a voksunk, a korszerűsítési munkálatoknak hála hosszú távon faraghatunk a költségeken és emelhetjük az ingatlan értékét.

Legyen szó bármelyik lakáscél megvalósításáról, jelenleg 6 hazai bank is segítheti a finanszírozást, ha náluk igényeljük meg a zöld lakáscélokhoz felvehető, az MNB Zöld Tőkekövetelmény-Kedvezmény Programjának is megfelelő jelzáloghitelt. Az alapfeltételek nagyon hasonlók a pénzintézeteknél, jellemzően 0.5 és 1 százaléknyi kamatkedvezményt kaphatnak az igénylők a zöld hitelcélokra. Ugyanakkor a hitelbírálat feltételei, az egyes zöld hitelek részletszabályai bankonként nagyon eltérőek lehetnek, ami miatt első lépésként érdemes egy független jelzáloghitel szakértővel egyeztetni.

 

 
Jó tudni
Tudd meg kapcsolódó cikkünkből, hogy mely bankok kínálnak zöld lakáshiteleket és milyen feltételekkel!

Emellett nem érdemes kapkodni, és úgy összehasonlítani az elérhető finanszírozási lehetőségeket, hogy más lakáshitel termékek se essenek ki a látómezőből, illetve azt is érdemes kideríteni, hogy milyen állami támogatási lehetőségek segíthetnek faragni a költségeken. A Bankmonitor kalkulátora segít az aktuálisan legkedvezőbb jelzáloghitel ajánlatok felkutatásában, szakértőink pedig akár egyedi, a kalkulátorban szereplő áraknál is versenyképesebb konstrukció elnyerésében.

Forrás: bankmonitor.hu