Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Falusi CSOK — a legfontosabb információk egy helyen

Mennyit kaphatok és milyen lakásra?

2019. július 1-jén új korszak indult a lakástámogatási rendszer életében: ennek köszönhetően a korábbihoz képest többféle állami kedvezmény érhető el. Vannak új támogatások, a régiek pedig megújultak, kedvezőbbé váltak. Leegyszerűsítve, az új időszámítás kezdetétől többen igényelhetnek támogatást és több pénzt kaphatnak lakásra vagy családi házra — legyen szó újról, használtról, felújításról, nagyvárosról vagy kistelepülésről, kisebb vagy nagyobb családokról.

Az állami lakástámogatási rendszer, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretében az állam ingyen pénzt ad lakásra és családi házra, valamint kedvezményes lakáshitelt is kérhetünk. Persze mindez feltételekhez van kötve: a támogatás, amit nem kell visszafizetnünk, valamint az olcsó — azaz támogatott — lakáshitel összege a gyermekek számától függ. A támogatás megszerzéséhez azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni.

 

Milyen feltételeknek kell megfelelni a CSOK igénylésekor?

  • A vissza nem fizetendő CSOK-os pénzt a meglévő gyermekek után házaspárok, élettársként élők, egyedülálló szülők kérhetik lakás- vagy házépítésre, valamint -vásárlásra vagy -bővítésére.
  • Lehet kérni a CSOK-ot úgy is, ha még nincs gyermekünk, de vállaljuk, hogy lesz. Ha előre vállalunk gyermeket, akkor a családban élő két felnőtt egyikének 40 évnél fiatalabbnak kell lennie.
  • Csak akkor kaphatunk CSOK-ot, ha büntetlen előéletűek vagyunk.
  • Fontos feltétel az is, hogy legyen munkánk, de legalábbis társadalombiztosítási (tb) jogviszonyunk. Ha 1 vagy 2 gyermeket nevelünk, akkor 6 hónapos (180 napos) tb-múltat kell igazolnunk. Ha 3 vagy több gyermekünk van és új lakást építenénk vagy vennénk, akkor 2 éves folyamatos tb-t kell kell felmutatnunk és bizonyítanunk kell, hogy legalább 6 hónapja (180 napja) fizetést is kapunk például munkából, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységünkből.
  • Igazolnunk kell azt is, hogy az utóbbi 5 évben nem köteleztek minket korábban, jogosulatlanul igényelt CSOK-os pénz vagy “szocpol” visszafizetésére.
  • Nem lehet köztartozásunk, a CSOK-ból megvett, felújított vagy bővített lakásra vagy házra lakásbiztosítást kell kötnünk.

 

Ahogy már mondtuk, a vissza nem fizetendő CSOK-os pénz összege a gyermekeink számától függ, valamint attól, hogy új vagy használt lakást vennénk vagy bővítenénk, esetleg házat szeretnénk építeni. Ennek megfelelően a következő a helyzet.

 

CSOK összege használt lakás vásárlására vagy bővítésére

  • 1 gyermekre 600 ezer forint CSOK-os pénz jár, amit minimum 40 négyzetméteres lakásra fordíthatunk.
  • 2 gyermeknél már 1,43 millió ingyen pénzt kaphatunk, a kiszemelt lakásnak pedig legalább 50 négyzetméteresnek kell lennie.
  • 3 gyermeknél 2,2 millió forintos CSOK támogatás jár, és minimum 60 négyzetméteres lakásra kell elköltenünk.
  • 4 vagy több gyermeknél 2,75 millió lesz az állami támogatás, a lakásnak pedig legalább 70 négyzetméteresnek kell lennie.

 

CSOK összege új lakás vásárlása vagy családi ház építése esetében

  • 1 gyermeknél 600 ezer forint a támogatás, a minimális alapterület lakásnál 40, háznál 70 négyzetméter
  • 2 gyermeknél 2,6 millió forint lesz a CSOK-os összeg, a minimális alapterület lakásnál 50, háznál 80 négyzetméter
  • 3 vagy több gyermeknél pedig már 10 millió forint lesz a CSOK-os pénz, a minimális alapterület lakásnál 60, háznál 90 négyzetméter

 

Fontos CSOK változások (CSOK hitel, összeghatár eltörlése, hitel elengedése)

  • 2019. július elsejétől a CSOK-os támogatást már 35 milliónál drágább lakásra, házra is kérhetjük. Korábban 35 millió volt a plafon, vagyis júliustól sokkal nagyobb kínálatból válogathatunk.
  • Akkor is kérhetünk 10 millió forint kedvezményes lakáshitelt használt ingatlanra, ha 2 gyermeket nevelünk. Eddig csak új lakáshoz kaphattunk ekkora hitelt.
  • Elég az alapig elbontani a meglévő viskót és megmaradhat a betonalap, ha ennek megfelelőségét szakember tanúsítja. Korábban a kiszemelt telken lévő betonalapra nem lehetett építkezni.
  • Ha 3 vagy több gyermekkel élünk, akkor 15 millió forintos olcsó lakáshitelt igényelhetünk használt lakás vagy ház vásárlására. Eddig csak új lakásra járt ez a hitelösszeg.
  • A CSOK-os hitel azért olcsó, mert a kamata maximum 3 százalék. Ez azt jelenti, hogy 20 évre a 15 millió forintos hitel törlesztésére havonta 83 ezer forintot kell fizetni, ami nem változik. Ha piaci kamatozással vennénk fel ugyanennyit, akkor a havi kiadás 102-110 ezer forint* lenne.
  • Ha 10 millió forintos állami kamattámogatású, olcsó lakáshitelt veszünk fel, akkor a havi kiadás 55 ezer forint, az összeg a teljes futamidő alatt itt sem változik. Ezzel szemben ha piaci lakáshitel lenne, akkor havonta 70 ezret* kellene erre költeni.

    * A számítás a money.hu kalkulátora alapján készült 2019. május végén. A későbbiekben a piaci kamatok változhatnak, a CSOK-os hitel kamata viszont nem, mert az törvényben garantált.

  • Az is nagyon fontos, hogy a CSOK-os hiteltartozás csökken, ha új gyermek érkezik a családunkba. Az első és második gyermekünk megszületése után 1-1 millió forinttal, a harmadik gyermekünk érkezése után 4 millióval lesz kevesebb a tartozás. Minden további gyermek érkezése után újabb 1 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni.
  • Lényeges elem viszont, ha a CSOK-os támogatást a jövőben megszületendő gyermekre kérjük és nem születik meg, akkor az államtól kapott összeget vissza kell adni.

 

A falusi CSOK feltételei

2019. július elsejétől elérhető az úgynevezett falusi CSOK. Ennek a lényege, hogy olyan kisebb településeken lévő lakásokra és házakra kérhető az állami pénz, ahol csökken a népesség, emiatt pedig viszonylag olcsón lehet ingatlant vásárolni.

 

Lássuk a falusi CSOK legfontosabb feltételeit:

A nevéből is látszik, hogy a falusi CSOK része a CSOK-nak, azaz a komplett lakástámogatási rendszernek, de pár különbség azért van.

  • Az egyik legfontosabb, hogy a falusi CSOK esetében nem elég a 6 hónapos tb-igazolás, itt minimum 1 évre van szükség.
  • Ahogy a nevéből is kiderül, itt akkor vehetjük igénybe a támogatást, ha kisebb településeken vásárolunk és újítunk fel, így közel 2500 településen kereshetünk lakást, házat.

 

Mire igényelhető a falusi CSOK?

  • A támogatást lakás vagy ház vásárlására és felújítására vagy már meglévő ingatlan felújítására, bővítésére használhatjuk.
  • A lényeg, hogy ha most veszünk házat a 2500 település egyikén és szeretnénk hozzá támogatást, akkor muszáj a megvásárolt ingatlant felújítani vagy bővíteni.
  • A támogatást a meglévő házunk vagy lakásunk felújítására vagy bővítésre is el lehet költeni, ha a 2500 település egyikén lakunk.
  • Felújítás persze sok dolog lehet: például annak számít a csatorna bevezetése, a fürdőszoba kialakítása, az épület szigetelése, ablakok cseréje, a tető felújítása vagy éppen a kémény beszerelése is.

 

Falusi CSOK összege

  • A falusi CSOK összege itt is függ a gyermekeink számától: 1 gyermeknél 600 ezer forintot, 2 gyermeknél 2,6 millió forintot, 3 vagy több gyermekre 10 millió forintot ad az állam, ha lakást vagy házat veszünk és felújítunk. Ezt az összeget nem kell visszaadni, ha teljesítjük a feltételeket.
  • Fontos azonban, hogy ha ingatlant vásárolunk, akkor a kapott összegnek csak a felét költhetjük a lakás vagy ház árára, a másik felét a felújításra, bővítésre kell fordítanunk.
  • Ha a támogatás összegén felül szükségünk van még pénzre a vásárláshoz vagy felújításhoz, akkor állami segítséggel, kedvezményesen kérhetünk hitelt a falusi CSOK-nak köszönhetően. 2 gyermeknél akár 10 millió forintos, 3 vagy több gyermeknél pedig 15 millió forint kölcsönt vehetünk fel.
  • Ha meglévő lakást vagy házat újítunk fel vagy bővítünk, akkor már más összegekkel kell számolnunk. 1 gyermeknél 300 ezer forintot, 2 gyermeknél 1,3 millió forintot, 3 vagy több gyermekre 5 millió forintot ad az állam.
  • Felújítás vagy bővítés esetében változik a felvehető kölcsön összege is: 2 gyermeknél 5 milliót, 3 vagy több gyermeknél 7,5 milliót lehet kérni a falusi CSOK keretében.
  • A falusi CSOK egyelőre 2019 júliusától kérhető 2022. június végéig, azaz három évre szól, de lehet, hogy meghosszabbítják.

 

Falusi CSOK igénylése

Az összes lehetőség és feltétel ismerete nagy kihívás, szakértőt igénylő feladat. Az ingatlan.com pénzügyi szakértője a money.hu banki háttérrel rendelkező szakemberei díjmentesen segítenek mindenben. Végigvezetnek a támogatások és a hitelfelvétel folyamatán, segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbb hitelt, és az ügyedet figyelemmel kísérik egészen a hiteligénylés végéig.

 

Megjegyzés: A fenti tájékoztatás nem teljes körű. Az állami támogatásokkal kapcsolatos pontos információkért, kérjük, hogy tájékozódj a Magyar Közlönyben vagy fordulj a money.hu szakértőihez. Az ingatlan.com oldalán eladásra kínált, meghirdetett lakások és családi házak közül nem mindegyik felel meg a CSOK (állami támogatás) feltételeinek. Az oldalon szereplő információk forrása: ingatlan.com, Magyar Közlöny (a vonatkozó jogszabály a linkre kattintva elérhető). Az anyagok elkészítésében felhasználásra kerültek a csalad.hu és a kormany.hu-n elérhető információk.

Forrás:ingatlan.com