Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

60 ezer babaváró és 15 ezer falusi csok-os, mégsem pörög az ingatlanpiac…

A sok támogatott hitel hatása mégis egyelőre legfeljebb a vidéki városok ingatlanpiacát élénkíti, a főváros belsőbb részein inkább már lefelé indultak a kínálati árak. A falusi csokot, illetve a kapcsolódó támogatásokat 15 ezren igényelték ami nem kiugró, de a jó helyek, jó községek áraira azért némiképp pozitívan hatott.

 

A minap kiderült: már közel 100 ezer család igényelte a júliusban indult Családvédelmi Akcióterv valamelyik támogatását – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) december végi közleményéből. Az intézkedések közül a babaváró kölcsön és a nagycsaládosok autóvásárlási programja a legnépszerűbb, de sokan élnek az otthonteremtést segítő kedvezményekkel is.

 

Még 2019 július elsején indult a Családvédelmi Akcióterv, amely rendkívül népszerű, már közel 100 ezer magyar család igényelte valamelyik támogatást. Az akár 10 millió ingyen-hitelt kínáló babaváró támogatásért mintegy 60 ezer házaspár folyamodott, közülük 46 ezren már szerződést is kötöttek. A legtöbben a 10 millió forintos kölcsönt vették fel, az összeget pedig jellemzően lakáscélokra fordítják! Mégis, a frissebb elemzések szerint a fővárosi ingatlanpiac tényleges üzletkötés árai már nem nőnek (egyes adatok szerint 10 százalék körül csökkentek az utóbbi hónapokban), és az átlagos hirdetési irányárak is elkezdtek mérséklődni, mivel a magasra ugró árakon már a legtöbb lakásra házra nincsen, vagy alig van érdemi kereslet.
Ehhez persze hozzájárul, hogy a magasra ugró állampapír hozamok és a csillagászati árak a lakásbefektetők tömegeit fordították el a piacról.

 

Visszatérve a Családvédelmi Akciótervre: a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását mintegy 23 ezer nagycsaládos kérte, új autójuk megvásárlását már közel 8 milliárd forinttal támogatta az állam. 

Az akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései is népszerűek, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé már használt lakások után is felvehető kedvezményes kölcsön, a lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást, valamint a falusi csokot közel 15 ezer család igényelte július 1-je óta.

Forrás:ingatlanhirek.hu