Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Kinek és hogyan adjuk ki a lakásunkat? Tanácsok ingatlant kiadóknak

A lakáskiadás és -bérlés rizikós dolog, mindkét féltől óvatosság szükségeltetik hozzá. Mi most a lakáskiadóknak próbálunk néhány tanáccsal szolgálni, s azon kérdésekre választ adni, hogy milyen lakást, kinek és hogyan lehet, illetve érdemes kiadni?

 

Az elmúlt időszakban megszaporodott a kiadó lakások száma. Ez azzal is járt, hogy a kifogásolható állapotú lakások bérleti díja csökkent. Ezeket a szedett-vedett bútorokkal berendezett, lelakott ingatlanokat még a mostani, nehéz gazdasági helyzetben sem egyszerű kiadni, még akkor sem, ha kifejezetten olcsón kínálják őket.

 

A helyzet most

A tulajdonosok nem szeretnek befektetni a felújításba, mivel lassan térül meg a pénz, inkább jutányosabb áron próbálják meg kiadni az ingatlan. Elhasznált lakásokból azonban sok van, s ezért nagyon sokáig állnak a piacon.

Az is egyre inkább nehezíti az ilyen lakások tulajdonosainak helyzetét, hogy a fiatalok – akik korábban a fő vásárlóerőt jelentették ebben a szegmensben, s jellemzően összeálltak akár 4-6-an is, hogy kivegyenek egy lakást – a gazdasági bizonytalanságok miatt most már ameddig csak lehet, igyekeznek inkább a szülői házban maradni.

Egyértelmű, hogy míg lepusztult lakásokat nehéz kiadni, addig az újépítésű, modern bútorokkal berendezett lakások esetében nagyobb a kereslet a kínálatnál.

 

Mennyiért lehet lakást kiadni?

 

A közismert definíció: az ár függ a lakás elhelyezkedésétől, állapotától, illetve attól, hogy bútorozott vagy bútorozatlan. Az árak jelenleg Nyíregyházán 25-40 ezer forint táján indulnak, s szinte bármeddig emelkedhetnek.

Ha konkrétumokra vagyunk kíváncsiak, akkor célszerű lehet az egyébként is keresett, belvárosi, újépítésű lakásokat összehasonlítani, s ehhez méretezni a nem annyira újakért kért díjat. Egy kétszobás, bútorozott – hangsúlyozottan: újépítésű – lakás esetében 45-50 E Ft havi díjért 2 hét alatt bérlőt lehet találni. Egy kisebb lakás, az olyannyira kedvelt garzon kategória persze olcsóbb: egy vadonatúj 30 négyzetméteres lakás bútorozatlanul is elmegy 30-35 ezres áron. Természetesen, ha a nappali mellett már van két hálószoba, akkor az ár is magasabb. Ilyen esetekben a szintén újépítésű lakás bérleti díja 50-60 ezer forintnál indul. Ezek, ilyen áron gyorsan elkelnek.

 

 

Milyen bérlőt kedvelnek a lakáskiadók?

 

Egy dolgot persze senki nem szeret azok közül, aki lakást ad ki: ez pedig az, ha a lakás méretéhez képest túl sokan akarnak beköltözni a lakásba. Finoman fogalmazva ez ugyanis azzal jár, hogy sokkal jobban lelakják az ingatlant a bérleti szerződés végéig.

 

Hogyan fizesse a bérlő a rezsit?

 

Sokszor szokott gond lenni a rezsi fizetésével, gyakran nem tudják a tulajdonosok, hogy mi a jobb: átírni vagy sem a közműveket. A szakember tanácsa szerint mindkét lehetőség előfordul, de jobb ha a bérlők a tulajdonosnak, illetve az ő képviselőjének fizetnek. Ez megbízhatóbb megoldás, ugyanis könnyebb az ellenőrzés. Tehát a bérlők havonta fizetnek az óraállások alapján, a tulajdonos pedig a szolgáltatónak. Igaz, hogy ez pluszmunkát jelent, de így nagyobb az esély arra, hogy minden időben be lesz fizetve.

Ezzel együtt persze a közüzemi órákat azért érdemes a bérlő nevére íratni, mivel ha a bérlő nem fizet és eltűnik, esetleg megpiszkálja az órát – ami a tapasztalatok alapján sajnos tényleg előfordul – akkor a következményeket neki kell viselnie.

 

 

Feketén vagy fehéren

.

A feketén történő lakáskiadás nagy kockázatot jelent, amit érdemes minden lakástulajdonosnak megfontolni, hiszen lényegében vadidegeneknek adjuk át a lakásunkat, és ha bármi probléma merül fel a bérlővel, illegális lakáskiadóként elég nehéz a hatóságokhoz fordulni.

 

Az persze igaz, hogy ha adózunk a lakásunk kiadása után, akkor sem adhatjuk ki drágábban az ingatlant, hiszen a bérlőket ez nem igazán érdekli. Annyiért veszik ki, amennyi a piaci ár.

 

És ha mégis valami gond van a bérlővel?

 

A szakember tapasztalatai szerint mindenféle problémák elő szoktak fordulni, a nem fizetéstől kezdve az órabuherálásig, bútoreladásig. Ha ilyen adódik, akkor egy ügyvédet kell elsősorban felkeresni, miközben persze nagyon sok függ attól, hogy mit is foglaltak bele a bérleti szerződésbe, az mennyire részletes. A jó szerződés megírásához sem árt egy jó ügyvéd.

 

Végül még egy jó tanács

 

A lakásukat kiadó tulajdonosok számára egy jó tanács, hogy ne ragaszkodjanak mereven az általuk kigondolt árhoz. Mivel ha akár 10 százalékot is engednek, gyorsabban ki tudják adni a lakást. Ez pedig még mindig több bevételt jelent, mint ha hónapokig üresen áll az ingatlan, miközben fizetni kell a közös költséget és a közüzemi díjakat.