Találja meg álmai otthonát!
+36 70 216 8470 info@ingatlandh.hu

Nagyot csökken jövőre a lakáskiadás adója

A hosszú távú ingatlan-bérbeadók jobban járnak jövőre – közölte a NGM.

2018-tól már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni,mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást.

A rövid távú bérbeadók, így az airbnb-zők pedig már három lakásra választhatják a tételes átalányadót, a könnyítésekkel jelentősen nőhet a legális lakáskiadás aránya.

A két intézkedés 3 milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál,ám a könnyítés miatt jelentősen nőhet a legális lakáskiadás.

Tavaly az szja-bevallások adatai szerint mintegy 100 ezren adták bérbe az ingatlanjukat, azaz 28 ezerrel többen, mint 2015-ben.

Olcsóbb lesz az albérlet kiadása FORRÁS: BELGA/AFP/IMAGEGLOBE/JONAS HAMERS

Az NGM szerint jövőre már senkinek nem éri meg eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét. Ha a bérbeadásból származó jövedelem nem a bevallásból, hanem a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal ellenőrzési eljárásának a keretében derül ki, akkor az eltitkolt adón felül adóbírságot és késedelmi pótlékot is kell fizetni.

 

A szálláshely-szolgáltatók is jelentős közterhet takaríthatnak meg jövőre. A jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az úgynevezett tételes átalányadó.  fizetendő adó minimális, szobánként mindössze évi 38 400 forint. Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben mintegy ötezer, 2016-ban több mint hatezer-négyszáz szállásadó adózott így.

Az airbnb-zők is örülhetnekFORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/JENS KALAENE

A szálláshely-szolgáltatás kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható, ezért aki eddig még nem tette, annak érdemes mielőbb bejelentkezni az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél, és adószámot igényelni a 'T101-es nyomtatványon a NAV-tól, ugyanis utólag ez a kedvező adózási forma nem választható.

Forrás:origo.hu